[156] Zmiana seryjnego audio

• Autor wątku Autor wątku pollo89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pollo89

Guest
Witam,

Doprowadzilem juz silnik mojej alfy do dobrego stanu więc czas na audio. Głównym założeniem jest system odseparowany z przodu, wytłumienie przednich drzwi plus skrzynia basowa w bagażniku. Radio jakie niedawno założyłem to taki Alpine jak na tej aukcji

ALPINE CDE-9880R USB/iPod+GRATIS WYSYŁKA BYDG. FV (652872649) - Aukcje internetowe Allegro

Do tego chciałbym dorzucic zestaw na przód

HELIX DB 62.1 GWARANCJA PL SKLEP BYDGOSZCZ FV (646835501) - Aukcje internetowe Allegro

I pytania :

1. Czy polecacie te głośniki ? Jakieś inne alternatywne w podobnej cenie ?

2. Czy jest sens podłączyc przód pod wzmacniacz ? Jeżeli tak to jaki żeby mnie zjadł budżet.

2.1 Czy taki wystarczy ? http://www.allegro.pl/item646410588_blaupunkt_gta_260_max_400w_white_power_nowy_f_v.html

3. Ile mniej więcej mat potrzebuje na porządne wytłumienie przednich drzwi ?

4. Jeśli chodzi o skrzynie w bagażniku to najlepiej mała ale ładnie grająca. Co polecacie ?

Chciałbym zaznaczyc że nie słucham muzyki typu techno, dance, trance itp raczej chodzi o różne odmiany rocka, szybszego punk rocka, bluesa, sporadycznie rap i jaaz...

Z góry dzięki za pomoc

Ostatnia edycja:
Myślę, że tutaj znajdziesz odpowiedź.

http://www.forum.alfaholicy.org/147_156_166_gt/13388-glosniki_alfa_156_a-3.html

Następnym razem skorzystaj z opcji "szukaj" zanim nowy temat założysz.

Dośc dokładnie przeczytałem temat tylko że kolega nie zakładał wzmacniacza na przód i o skrzyni do tego zestawu nie jest w sumie nic powiedziane... Czy bas z bagarznika nie będzie zagłuszał przodu ? Bo slyszałem kilka "domowych" inastalacji i nie chciałbym żeby dudnił tylko tył aż tablice i wydech dzwonią...

Jak wytłumisz już drzwi i ustawisz dobrze pasmo przenoszenia na głośniki drzwiowe to z bagażnika będziesz potrzebował tylko naprawdę niski ton ze skrzyni z bassrefleksem a to nie powinno raczej powodować aż takich drgań. Poza tym masz przecież dziurę na narty w oparciu a przecież bagażnik nie jest w AR 156 aż tak dobrze wytłumiony, żebyś się musiał martwić o zagłuszenie subwoofer'a.

tyle że kolega pytał w drugą stronę - czy sub nie zagłuszy drzwi :)

to jak gra sub zależy od :

- jaki sub
- jaki dostaje sygnał
- jaki wzmak
- jak wysterowany wzmak

co do wzmaka z 1 postu - poszukaj sobie lepiej używanego Alpine 3553 , będzie kosztował tyle samo tyle że będzie miał brzmienie :)

Dzięki bardzo za odpowiedzi :)

A możecie mi polecic jeszcze jakis sub ?

I jeszcze jeśli chodzi o przedni zestaw cos innego niż helix ? Akurat jestem na etapie planowania tego wszystkiego i jestem otwarty na wszelkie propozycje

moja rada co do suba jest taka - wkładać do auta różne i słuchać czy pasi czy nie , w MediaMarkt masz ileś tam dni na zwrot bez podania przyczyny , możesz sobie posprawdzać kilka ...a później kupić taniej w sieci :D

- jaki sub
- jaki dostaje sygnał
- jaki wzmak
- jak wysterowany wzmak

co do wzmaka z 1 postu - poszukaj sobie lepiej używanego Alpine 3553 , będzie kosztował tyle samo tyle że będzie miał brzmienie :)

Witam.
Mam niejakie doświadczenie w caraudio i pozwolę polemizować z w/w opinią.
to jak zagra sub zależy przede wszystkim od głośnika, rodzaju obudowy, filtracji, i "jakości" prądu jaki dostanie z wzmacniacza.
Do muzyki jakiej słuchasz max 25cm średnicy i obudowa zamknięta + wydajny prądowo wzmacniacz z dużym DF (żaden z powyższych) trudno mówić o brzmieniu przy częstotliwościach 30-100 hz ;-)

Subwoofer nic Ci nie zagłuszy jak dobrze potniesz pasma w radiu lub wzmacniaczu lub tu i tu (nie wiem jaki wzmak kupisz)

Co do zestawu przedniego to te helixy są najczęściej polecane w tym przedziale cenowym........ pod radio. Jeżeli chcesz pod wzmacniacz to kryteria się zmieniają i helixy tracą swój atut - efektywność, wiec musisz się zdecydować, z lub bez wzmacniacza.

Mat potrzebujesz około 6szt. 50x50cm + rolka soudala (wersja budżetowa)

przeczytaj zatem jeszcze raz pierwszy post - jego autor pytał o wzmak do przedniego zestawu :)

ten fragment z kolei :

Witam.
Mam niejakie doświadczenie w caraudio i pozwolę polemizować z w/w opinią.
to jak zagra sub zależy przede wszystkim od głośnika, rodzaju obudowy, filtracji, i "jakości" prądu jaki dostanie z wzmacniacza.

...oznacza dokładnie to samo co ten :

- jaki sub
- jaki dostaje sygnał
- jaki wzmak
- jak wysterowany wzmak

:)

...osobiście w tym budżecie radziłbym szukać separowanego MBQ na przód i 25cm MBQ w fabrycznej skrzynce - w obu przypadkach używek , w PL pewnie ciężko ale na ebay.de powinien dać radę

jako że kolega slavol doświadczony zapewne bardziej to z chęcią przeczytam co poleci innego (wzmak 250zł / przód 250zł) :)

...a właśnie - mój sub dostaje sygnał do 320Hz - bo tak lubię :)

Fakt ,zrozumiałem Twoje uwagi zbyt ogólnikowo i je trochę rozwinąłem, odrobina sarkazmu na temat mojego doświadczenia jest niepotrzebna, nie napisałem że mam większe, ale ok. Autor postu pyta o wzmacniacz w kontekście helixsów więc wyraziłem swoją opinię - powtórzę- jak wzmacniacz to inne głośniki.
Jak będzie określony budżet na całość, rodzaj muzyki już znam, preferencje co do "ilośc"i basu to chętnie coś polecę.
Skrzywiony jestem zawodami caraudio i wiernością przekazu więc 320hz to jakaś herezja :-) ale na gusty nie ma rady.
Chociaż zrównoważenie pasma jest jakimś uniwersalnym wyznacznikiem, dlatego ten wtręt o herezji.
Autor posta lubi słuchać tego co na płycie? Czy bass i treble na +6 bo to ważne jeżeli doradzać coś komuś.

No to po kolei

1) Wiadomo często z wygody leci sobie mp3 ale to jest tylko substytut zwykłej płyty audio, jeżeli słuchalbym tylko mp3 z pendrive chyba nie chciałoby mi się zmieniac seryjnego nagłośnienia ;)

2) Jeśli chodzi o bas - ma ładnie brzmiec żeby nie było płasko i urozmaicac dźwięk, ma się komponowac i chciałbym żeby nie był "rozlazły" (wynalazki typu tuba odpadają) tylko dośc zwarty w tym typie muzyki nie ma wszystkiego zagłuszac tylko pojawic sie w odpowiednim momencie

3) Teraz problem bawic się we wzmacniacz na przód czy to nie ma sensu ?

4) Na przód chciałbym wydac około 350 - 400 zł (chyba że wzmak to się raczej podniesie) (nie licząc wytłumienia)

5) Na tył fajnie byłoby sie zamknąc 500 zł ( plus kable)

Cena oczywiście nie jest sztywna bardzo bo jeśli będzie coś lepszego co pasuje a nie będzie dużo droższe to poczekam i będe kupował to częściowo

Dzięki za pomoc i czekam na dalsze sugestie :)

Ps. W poprzednim samochodzie miałem wszystko oparte na alpine + jbl bez wzmacniaczy i tłumienia, nie grało to bardzo źle, większości się podobało ale ja odczuwałem niedosyt stąd ten temat...

Ostatnia edycja:
No to wiemy wszystko. Lubię takie podejście do muzyki, jeżeli jakieś jbl pod radiem przestały wystarczać to jesteś na dobrej drodze żeby do choroby zwanej alfa dodać audio ;-)
Mam konkretne propozycje dla Ciebie w podanych kwotach ale wieczorem (teraz brak czasu żeby linki podawać)
Pozdrawiam.

No to po kolei

1) Wiadomo często z wygody leci sobie mp3 ale to jest tylko substytut zwykłej płyty audio, jeżeli słuchalbym tylko mp3 z pendrive chyba nie chciałoby mi się zmieniac seryjnego nagłośnienia ;)

2) Jeśli chodzi o bas - ma ładnie brzmiec żeby nie było płasko i urozmaicac dźwięk, ma się komponowac i chciałbym żeby nie był "rozlazły" (wynalazki typu tuba odpadają) tylko dośc zwarty w tym typie muzyki nie ma wszystkiego zagłuszac tylko pojawic sie w odpowiednim momencie

3) Teraz problem bawic się we wzmacniacz na przód czy to nie ma sensu ?

4) Na przód chciałbym wydac około 350 - 400 zł (chyba że wzmak to się raczej podniesie) (nie licząc wytłumienia)

5) Na tył fajnie byłoby sie zamknąc 500 zł ( plus kable)

Cena oczywiście nie jest sztywna bardzo bo jeśli będzie coś lepszego co pasuje a nie będzie dużo droższe to poczekam i będe kupował to częściowo

Dzięki za pomoc i czekam na dalsze sugestie :)

Ps. W poprzednim samochodzie miałem wszystko oparte na alpine + jbl bez wzmacniaczy i tłumienia, nie grało to bardzo źle, większości się podobało ale ja odczuwałem niedosyt stąd ten temat...

Nie bardzo rozumiem dlaczego masz przeświadczenie, że z USB nie osiągniesz tego co na płycie?

Owszem z oryginalną płytą z utworami audio o kompresji np 3200 kbps nie ma co konkurować mp3 nagrana w formacie 128 kbps, ale można znaleźć przecież utwory audio (lub we wcale nie tak tragicznym formacie mp3 320 kbps ) i je nagrać na np pendrive 8 Gb i wówczas zmieści się ich nam dużo więcej niż na jednej płycie audio a ich jakość nie będzie wiele ustępowała oryginalnej płycie. Zresztą chcący dziś być na topie i słuchać tego co człowiek lubi na bieżąco z nowych płyt, trzeba by być co najmniej prezesem wytwórni fonograficznej, bo ceny niektórych są takie, że kupowanie ich nałogowo raczej nie wyszło by na dobre naszym finansom.

Wiadomo że nie tylko od jakości mp3 lub audio z USB zależy ich brzmienie, ale jeśli już mamy wyższy model z tym dodatkiem to zazwyczaj nie ma to parametrów, jak jakiś "noname" z biedronki.

Nie bardzo rozumiem dlaczego masz przeświadczenie, że z USB nie osiągniesz tego co na płycie?

Owszem z oryginalną płytą z utworami audio o kompresji np 3200 kbps nie ma co konkurować mp3 nagrana w formacie 128 kbps, ale można znaleźć przecież utwory audio (lub we wcale nie tak tragicznym formacie mp3 320 kbps ) i je nagrać na np pendrive 8 Gb i wówczas zmieści się ich nam dużo więcej niż na jednej płycie audio a ich jakość nie będzie wiele ustępowała oryginalnej płycie. Zresztą chcący dziś być na topie i słuchać tego co człowiek lubi na bieżąco z nowych płyt, trzeba by być co najmniej prezesem wytwórni fonograficznej, bo ceny niektórych są takie, że kupowanie ich nałogowo raczej nie wyszło by na dobre naszym finansom.

Wiadomo że nie tylko od jakości mp3 lub audio z USB zależy ich brzmienie, ale jeśli już mamy wyższy model z tym dodatkiem to zazwyczaj nie ma to parametrów, jak jakiś "noname" z biedronki.

W domyśle chodziło mi o mp3 na pamięci USB, jasne że można nagrac audio na ten nośnik ale raczej mało osób z tego korzysta. Zgodze się też że są mp3 gorszej i lepszej jakości ale to nie zmienia faktu że i tak niedorówna to dobrze nagranej audio. Jeśli chodzi o kupowanie płyt - tutaj też się zgodze ale prawie każdy ma jakąś tam kolekcje ulubionych płyt które gromadzą się przez ileś tam lat a co jakiś tam czas odkopuje się je i słucha po raz enty chociaż stare itp ;)

W domyśle chodziło mi o mp3 na pamięci USB, jasne że można nagrac audio na ten nośnik ale raczej mało osób z tego korzysta. Zgodze się też że są mp3 gorszej i lepszej jakości ale to nie zmienia faktu że i tak niedorówna to dobrze nagranej audio. Jeśli chodzi o kupowanie płyt - tutaj też się zgodze ale prawie każdy ma jakąś tam kolekcje ulubionych płyt które gromadzą się przez ileś tam lat a co jakiś tam czas odkopuje się je i słucha po raz enty chociaż stare itp ;)

Z tymi ulubionymi to racja. Ja mam taką płytę Pink Floyd z kompresją bodajże 2560 i zawsze ją puszczam dla prezentacji sprzętu. Wrażenie robi kolosalne i w porównaniu np z plikami mp3 o 128 kbps to jakby słuchać starej kasety lekko rozmagnesowanej.

Z tymi ulubionymi to racja. Ja mam taką płytę Pink Floyd z kompresją bodajże 2560 i zawsze ją puszczam dla prezentacji sprzętu. Wrażenie robi kolosalne i w porównaniu np z plikami mp3 o 128 kbps to jakby słuchać starej kasety lekko rozmagnesowanej.

I o to chodzi ;) Ja na przykład często pokazywałem jak dany sprzęt gra na płycie perfectu nagranej w spodku podczas koncertu ;]

Witam ponownie ;)

Jak to zwykle bywa miało byc co innego a po posłuchaniu kilku zestawów i podniesieniu troche budżetu wyszedł spontanicznie nieco inny zestaw niż wyżej wspominany helix...

Po tym jak już przednie drzwi poszły w ruch i sie troche zmieniły wszedł zestaw odseparowany na zwrotnicach - Focal A1

Gra to ładnie pod moim radiem, dźwięk jest czysty, kick bass dośc dynamiczny, góra z dołem raczej ze sobą nie walczą tylko dośc przyjemnie ze sobą współgrają - chociaż wysokie częstotliwości potrafią sypnąc bardzo obficie - ale z tego co czytałem już po zakupie to dośc specyficzne dla Focala.

Jak dłużej posłucham róznych gatunków, utworów itp to może napisze coś więcej, na razie po pięciodnowym sluchaniu wrażenia dośc pozytywne...

Dalej jednak czekam na odpowiedzi i sugestie dotyczące suba ;)

Pozdrawiam ;]

Amortyzatory
Powrót