• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] Gdzie zamontować odbiornik CB?

• Autor wątku Autor wątku Yamakazik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Moja instalacja cb przy fotelu kierowcy. Uchwyt radia na paski + dwa odciągi

Pokaż załącznik 43670

i radio
Pokaż załącznik 43671

Jeszcze pochować kable i gitara.

Bardzo ciekawe rozwiązanie. Nie przeszkadza pasazerowi ?
Ja mam standardowo po schowkiem pasażera. Niby dobre miejsce, ale i kable wiszą i nie ma gdzie gruchy położyć. Daję ją pod popielniczkę i kolejne kable....

A którędy puszczacie kabel od anteny, gdy antenę macie umieszczoną na klapie bagażnika i nie ma schowka na narty? (sedan)

Moja instalacja cb przy fotelu kierowcy. Uchwyt radia na paski + dwa odciągi
Pokaż załącznik 43670

i radio
Pokaż załącznik 43671

Jeszcze pochować kable i gitara.

MASAKRA!!

Nie dość że wykonane na trytki, niby i one się sprawdzają ale w takim miejscu :/.
Do tego dostęp do wyświetlacza, gałek = zerowy, w czasie jazdy nie wiem jak nie odrywając wzroku od jazdy, zmieniasz chociażby głośność - chyba że masz wszystko w gruszce ale w takim wypadku radyjko bym do schowka wsadził bądź gdziekolwiek niewidocznie, wygląd komiczny, używanie przesuwania fotela = 0, kablologia lekko problematyczna do pochowania.. W różnych dziwnych miejscach widziałem CB ale to to miażdży! :D

Szczególnie że w Alfie, jaką jeździsz masz miejsce - pozwolę sobie tak napisać DEDYKOWANE!
Zobacz jak to się powinno robić ;)

http://www.forum.alfaholicy.org/zrob_sam/10496-cb_alfie_156_a.html <-- Klik!

Kable idą sobie niewidocznie, w bagażniku wychodzi kabelek z miejsca gdzie jest sznurek do klapki paliwa, antena chowana magnesówka Pirat ok. 50cm. Wiele osób myślało że to seryjny montaż. Ogólnie planuję zmianę - wywalić chcę radiówkę i włożyć antenę CB w jej miejsce - coś małego, nie potrzebuję takiej wydajności jak w Piracie bo i tak głównie korzystam z "mijanek". Dostęp do radia wzorowy, grucha domyślnie leży w tym tuneliku małym za "skarbonką", w czasie jazdy tam gdzie wg. mnie najwygodniej i najporęczniej - jak na gruchę przystało, między nogami :P. Ot cała filozofia..

Ja bym na Twoim miejscu szybko to zmienił ale robisz jak chcesz, Twój samochód :).

Pozdrawiam!

Tak jak Qki...w sumie to na jego zdjęciach wzorowałem się z montażem u mnie i bardzo polecam :) :

CB.JPG

Radio jest po bokach przymocowane z dwóch stron na małe blaszki i przykryte tą oryginalną gumą(widać na zdjęciu). Zasilanie podciągnięte z zapalniczki(wiec blisko) i nie tracę gniazda zapalniczki do ładowarki telefonu :)
Kabel do anteny idzie pod tunelem środkowym,widać go na podłodze przy przedniej kanapie(to do zmiany,ale nie wożę w sumie nikogo z tyłu,a jeszcze nigdy 5 osób wiec nie przeszkadza) ,pod kanapą z lewej strony przy oparciu,nad roletą i wychodzi między klapą bagażnika a dachem do anteny:)
Gruszka pod ręcznym,na kolanach lub fotelu pasażera :)
Antena Sirius AS-100(czy coś takiego) i w razie czego chowana do bagażnika:)

Mocno długie radyjko kupiłeś, ale jest ok! Moim zdaniem to miejsce jest specjalnie pod radyjko :P.
U mnie idąc zgodnie z marką - włoskie LAFAYETTE ERMES :) Pasuje idealnie i bardzo dobre radyjko.

obejrzałem wcześniej te wszystkie możliwości jakie macie, ale mi to nie pasuje ze względu na wysoki zwrost. Przy bezpiecznikach wadze kolanem, nad bezpiecznikami osobiście nie pasi, z boku tunelu nie mogę wygodnie oprzeć nogi, przestrzeń pasażera odpada, pod lokciem niewygodnie, jedynie jak zdecyduje się na rozebranie radia to włożę pod popielnice. Mam ASC, więc galkologia w większym stopniu odpada, fotel ma pełen zakres ustawień przy tym montażu. Pół godziny się zastanawiałem gdzie je umieścić i na szybko to była jedyna możliwość.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

Ciężko mi określić czy to radio co masz jest duże czy małe, ale jeśli jest za duże na miejsce pod popielniczką to po prostu sprzedaj i kup coś malutkiego.
W takiej sytuacji może i narażasz się trochę na stratę ale w końcu CB montujesz praktycznie na zawsze i warto mieć to zrobione porządnie i estetycznie.

około 6 metrów, tak żeby nie męczyć się z rozbieraniem całej kanapy i żeby nie mieć stresu że nie wystarczy :P

Zakładał ktoś może antenę cb/fm w miejsce dachowej? Już mnie ta magnetyczna denerwuje.

Zakładał ktoś może antenę cb/fm w miejsce dachowej? Już mnie ta magnetyczna denerwuje.

Podzielam zdanie i pytanie :). Również to planuję. Temat prosty - tz. teoretycznie, zdjąć podsufitkę, antenę odkręcić, wkręcić fm/cb kable puścić i cacy, z tą podsufitką najwięcej zabawy niestety.. :/ praktycznie pół wnętrza do rozbiórki.

A ja mam inne pytanie - ktoś ma uchwyt klapowy do SW FL ?
Niestety (stety estetycznie) ale mam lotke na tylnej klapie - no i pojawia sie problem jak zamontować antene. Myślałem na wysokości świateł (konkretniej dosłownie 1cm pod światłami na boku klapy) - Wtedy bat około 2m powinien spełniać swoją funkcje - ale w związku z tym nie pokaleczy mi klapy ?

Ja mam pytanie, gdzie mógłbym podłączyć radio. Na dzień dzisiejszy mam je zamontowane pod podłokietnikiem, ale nie mam zielonego pojęcia gdzie się wpiąć, tak by nie podłączać go za każdym razem do gniazda zapalniczki. Może gdzieś po którąś z kostek pod siedzeniem?

Broń Cie Boziu żeby tam gmerać, nie jestem jakoś zaawansowany w elektrotechnice ale tam stanowczo odradzam, BTW ja dziś będę montował radyjko pod bezpiecznikami są tam śruby które można przysposobić do uchwytu. A inne miejsca jakie mogę Ci podsunąć kolego to wpiąć się w zasilanie radia, możesz też podpiąć bezpośrednio do akumulatora, jedni mówią że to dobry sposób inni że są zakłócenia, pewnie i jedni i drudzy mają rację, ale zakłócenia mogą występować nawet w gnieździe zapalniczki.

Ja nie chcąc nigdzie wiercić w belli radio przyczepiłem na rzepy.

WP_000133.jpg

ja mam swoje cb radio (President Teddy) włożony w tą kieszeń pod podłokietnikiem obok ręcznego pasuje idealnie kabel mam schowany w boczkach tunelu środkowego i praktycznie go nie widać a grucha sobie leży pod ręcznym :)

ja mam swoje cb radio (President Teddy) włożony w tą kieszeń pod podłokietnikiem obok ręcznego pasuje idealnie kabel mam schowany w boczkach tunelu środkowego i praktycznie go nie widać a grucha sobie leży pod ręcznym :)

Dokładnie, mam tak samo i chyba najbardziej zdaje egzamin. Idealnie słychać, gdyż leżąc w kieszonce na boku głośnik jest z mojej strony a grucha leży na mieszku lewarka. I na pierwszy rzut oka, nie widać radyjka.

Dokładnie, mam tak samo i chyba najbardziej zdaje egzamin. Idealnie słychać, gdyż leżąc w kieszonce na boku głośnik jest z mojej strony a grucha leży na mieszku lewarka. I na pierwszy rzut oka, nie widać radyjka.

no właśnie ! :) żeby zmienić kanał albo włączyć ASC też nie trzeba patrzeć na radio :) jak jeżdżę to grucha leży u mnie na nogach ale jak nie używam to pod ręcznym :)

Amortyzatory
Powrót