Polerowanie szyb

• Autor wątku Autor wątku Szef
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Szef

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 1.8 TS 140 KM 2002r
Moze ktos z was uzywal badz slyszal o jakims sprawdzonym srodku do polerowania rys na szybie ??
Moja przednia szybka ma pelno drobniutkich rys od szczotek na myjni :( i chcialbym z tym cos zrobic . Moze w warsztatach montujacych szyby potrafia to jakos usunac ??

trzeba uważać, bo jak nie zbiorą na całej szybie identycznej warstwy - lecz będą różnice (np w jakims miejsc bedzie głębsza rysa niż na reszcie szyby i tylko w tym miejscu spolerują na jej głębokość , to będziesz miał w tych miejscach zniekształcowy 'obraz' :)
A środki mniej brutalnie działające (np z allegro do polerowania na własną rękę) są w stanie niewiele usunąc, znajomy polerował tym czymś z godzine maszynowo i nic nie zeszło:)

Jak byś jednak zdecydował się na taką usługę to opisz jakie efekty.

taniej cię wyjdzie i z lepszym efektem wymienić szybę na nową.
szyba po takim czasie eksploatacji ma pełno większych i mniejszych odprysków od kamieni i piasku oraz jest porysowana.taka operacja polerowania jest bardzo kosztowna.przerabiałem ten temat w poprzednim aucie,wymieniłem szybę na nową,poprawiła się widoczność i znikneły refleksy świetlne podczaj jazdy nocą.

trzeba uważać, bo jak nie zbiorą na całej szybie identycznej warstwy - lecz będą różnice (np w jakims miejsc bedzie głębsza rysa niż na reszcie szyby i tylko w tym miejscu spolerują na jej głębokość , to będziesz miał w tych miejscach zniekształcowy 'obraz' :)
A środki mniej brutalnie działające (np z allegro do polerowania na własną rękę) są w stanie niewiele usunąc, znajomy polerował tym czymś z godzine maszynowo i nic nie zeszło:)

Jak byś jednak zdecydował się na taką usługę to opisz jakie efekty.

taniej cię wyjdzie i z lepszym efektem wymienić szybę na nową.
szyba po takim czasie eksploatacji ma pełno większych i mniejszych odprysków od kamieni i piasku oraz jest porysowana.taka operacja polerowania jest bardzo kosztowna.przerabiałem ten temat w poprzednim aucie,wymieniłem szybę na nową,poprawiła się widoczność i znikneły refleksy świetlne podczaj jazdy nocą.

Dokładnie i na temat chłopaki napisali. Szyby opłaca się polerować jedynie gdy masz do czynienia z egzotyczną (czyt. drogą) szybą. Często efekt może być nie taki, jaki sobie wyobrażasz a wszystkiego i tak nie usuną. Poza tym cena szyby do AR z montażem to już nie są kosmiczne pieniądze, więc często lepiej zmienić i mieć nowiutką bez rys i dziurek oraz z gwarancją.

niby macie racje ale wymiana szyb to zawsze klopot
Trzeba odstawic auto do warsztatu Modlic sie zeby niczego nie uszkodzili itp a taka polerka drobniutkich rysek duzym filcem polerskim na calej szybie na pewno nie spowoduje efektu soczewki (co innego usuwanie miejscowe glebokich rys )

w necie sa nawet do tego pasty

Pasta do polerowania szyb - autokosmetyki

to chyba moze byc za slabe

ClearVueŽ ClearVue Glass Polish – płyn do polerowania szyb -

kilka wypowiedzi bylo pozytywnych

Chyba nie chcesz sam tego polerować?! Poza tym że trzeba mieć maszynę i końcówkę specjalną do każdej gradacji proszku to jeszcze można łatwo przegrzać szybę i do tego narobić więcej mikroskopijnych rys, których znaczenie dopiero w nocy przy mijających Cię autach zobaczysz... Natomiast Turtle Wax to tylko pielęgnacja szyb a nie profesjonalne ich odnawianie.

Trzeba odstawic auto do warsztatu Modlic sie zeby niczego nie uszkodzili itp a taka polerka drobniutkich rysek duzym filcem polerskim na calej szybie na pewno nie spowoduje efektu soczewki (co innego usuwanie miejscowe glebokich rys )

w necie sa nawet do tego pasty

Pasta do polerowania szyb - autokosmetyki

to chyba moze byc za slabe

ClearVueŽ ClearVue Glass Polish – płyn do polerowania szyb -

kilka wypowiedzi bylo pozytywnych

turtle wax - jak sam opis wskazuje
" skutecznie usuwają zastarzały wżarty brud, zapył lakierniczy oraz mikrozarysowania."
mikrozarysowania to są takie jak kupisz nowe auto z salonu, pojedziesz 10razy na myjnie automatyczną, lub raz uruchomisz wycieraczke na sucho:)

nie niby tylko napewno mamy rację!!!
a ty kolego jesteś naiwny i nasłuchałeś się bajek!!!

każdy ci radzi tak żeby było najlepiej i najprościej,a ty itak po swojemu...

każdy ci radzi tak żeby było najlepiej i najprościej,a ty itak po swojemu...
Bo to nie jest najprościej. Na pewno najlepiej ale nie najprościej. I do tanich usług nie należy. Może jak ktoś pracuje w warsztacie to jest luzik, częściowo po kosztach... ale normalnie... z powodu delikatnych rysek szybę wymieniać... panowie...

Ja się nie dziwię że Szef jednak skłania się do mniej drastycznych metod (wymienić na nowe każdy potrafi). Jeżeli takowe nie działają to lepiej sobie odpuścić, potraktować szybę jakimś nano-cośtam dla lepszego samopoczucia ;)

Szef, gdybyś jednak zdecydował się na jakiś środek opisz czy coś pomogło.

wszystko zalezy od tego co dla kogo jest delikatną ryską
raz przejadę dobrze igłą i nie da rady tego już naprawić ale dla kogoś to może być delikatna ryska
wg mnie szyba tylko zakurzona ( wiadomo wiatr naniesie jakiś piasek i takie tam ) kilka razy przetarta na sucho wycieraczką nie nadaje się juz do polerki
chyba że ktoś lubi mieć refleksy na szybie

Sorry za odgrzanie mega kotleta ale nie chcę zakładać nowego wątku.
Polerował ktoś swoją szybę od tego czasu?
Chodzi o to że przegapiłem wymianę wycieraczek... nie oszczędzałem na nich ale zauważyłem że narobiły sporych rys.. mój błąd... poddaje się publicznemu linczowi
Dodatkowo chcę zrobić korektę lakieru...wszystko na wiosnę... i szyba i lakier nie ma być rodem z kosmetykaaut.pl ale chciałbym go odświeżyć.
Dlatego zastanawiam się czy nie warto kupić (taniej wyjdzie?) maszyny polerskiej z nakładkami i zrobić sobie i lakier i szybę... ale tutaj głównie pytanie o szybę...
Nie oczekuje efektu kryształu (czytaj krystalicznie idealnej szyby że jej od środka nie widać :D ) tylko po prostu zmniejszenia chociaż tych rys i odprysków... ma po prostu wyglądać to chociaż jak na każdym aucie z ulicy a nie paskudnie...bo w rogu tam gdzie dojeżdża wycieraczka jest paskudnie... nie przeszkadza mi to w jeździe ale moja psychika cierpi strasznie...

Ogólnie z historii mojego auta wiem że alfa miała kiedyś kolizję i szyba była wymieniana (tak mi się wydaje) i wydaje się być strasznie miękka i podatna na zarysowania. Wiem że polerka szyby wymaga dużo większej cierpliwości niż lakieru... awaryjnie wie ktoś ile taka polerka kosztuje w profesjonalnym zakładzie pi razy drzwi?

Pozdrawiam

Mi w swojej Alfie polerowali rok temu tu: http://www.multiglas.pl/po-sz01.htm, miałem szybę zmatowioną od wycieraczek, po polerce szyba jak nowa, żadnej ryski, refleksów i innych pierdół co tu znawcy wypisują,że się pojawią po polerce. Szyby nowej nie chciałem: po 1. Mam oryginalną 2. Nowej oryginalnej nie bardzo bym dostał, 3. Nordglassa i innych producentów nie chciałem. Trwało to ok 1.5 -2 godz i kosztowało chyba 150zł, a miałem całą porysowaną od wycieraczek, jak mniej polerowania to i cena mniejsza.

nie widziałem tamtego topicu
fajnie że ktoś napisał kto to namacalnie robił...sporo mam rozjaśniony temat
dzięki :)

Ja polerowałem przednią szybę, po rysach od skrobaczki. Nie były to jakieś specjalnie głębokie bruzdy ale w nocy nie dało się jechać. Polerowana była połowa szyby. Nie ma żadnych refleksów, nie ma soczewki, ale w momencie spojrzenia pod zachodzące słońce pod pewnym kątem widać jakby kółeczka od polerowania. Nie ma tego w nocy tylko pod spojrzeniem pod odpowiednim kątem.

Mi w swojej Alfie polerowali rok temu tu: http://www.multiglas.pl/po-sz01.htm, miałem szybę zmatowioną od wycieraczek, po polerce szyba jak nowa, żadnej ryski, refleksów i innych pierdół co tu znawcy wypisują,że się pojawią po polerce. Szyby nowej nie chciałem: po 1. Mam oryginalną 2. Nowej oryginalnej nie bardzo bym dostał, 3. Nordglassa i innych producentów nie chciałem. Trwało to ok 1.5 -2 godz i kosztowało chyba 150zł, a miałem całą porysowaną od wycieraczek, jak mniej polerowania to i cena mniejsza.

Może nam jeszcze wmówisz, że Ci zniknęły dziurki od kamieni... Zrób zdjęcia pod słońce i pochwal się. Inna sprawa, że firma, którą podałeś za 150 zł nie robi całej szyby tylko ślady po wycieraczkach lub inne rysy. Ścieranie uszkodzonej warstwy na całej szybie to 250-350 zł. Ubytków od kamyków i tak nie usuną. Skoro ja mogę mieć nowego Pilkington'a do 156 za 380 zł z montażem to gdzie sens?

- - - Updated - - -

Ja polerowałem przednią szybę, po rysach od skrobaczki. Nie były to jakieś specjalnie głębokie bruzdy ale w nocy nie dało się jechać. Polerowana była połowa szyby. Nie ma żadnych refleksów, nie ma soczewki, ale w momencie spojrzenia pod zachodzące słońce pod pewnym kątem widać jakby kółeczka od polerowania. Nie ma tego w nocy tylko pod spojrzeniem pod odpowiednim kątem.

Właśnie o te refleksy mi chodzi, które szczególnie widać o tej porze roku gdy słońce nisko stoi albo podczas jazdy nocnej w zależności od pochylenia szyby i jej wygięcia.

U mnie była polerowana cała, odpryski od kamieni wiadomo, że nie usunie - a niby co mam wmawiać. Polerowanie szyby kosztowało mnie 150zł, jak pisałem wcześniej nie chciałem zmieniać szyby bo mam oryginalną SECURIT Alfa Romeo. Różnica w cenie nieoryginalny Pilkington bez znaczka Alfa Romeo z inną datą produkcji, a polerowanie to 230zł-dla mnie jest sens. A po co mam się chwalić, zdjęcie i tak nie pokaże efektu. Przed polerowaniem przeglądałem internet, żeby się dowiedzieć coś na ten temat. Ci co sobie sami polerowali zestawem z allegro za parę groszy-to mieli refleksy i inne anomalie. Natomiast w zakładach specjalistycznych robią to dobrze.

U mnie była polerowana cała, odpryski od kamieni wiadomo, że nie usunie - a niby co mam wmawiać. Polerowanie szyby kosztowało mnie 150zł, jak pisałem wcześniej nie chciałem zmieniać szyby bo mam oryginalną SECURIT Alfa Romeo. Różnica w cenie nieoryginalny Pilkington bez znaczka Alfa Romeo z inną datą produkcji, a polerowanie to 230zł-dla mnie jest sens. A po co mam się chwalić, zdjęcie i tak nie pokaże efektu. Przed polerowaniem przeglądałem internet, żeby się dowiedzieć coś na ten temat. Ci co sobie sami polerowali zestawem z allegro za parę groszy-to mieli refleksy i inne anomalie. Natomiast w zakładach specjalistycznych robią to dobrze.

Co Ci daje ten magiczny znaczek AR? Jeśli miał bym dopłacać 800 zł do identycznej szyby z logo marki (bo taka jest różnica między ceną w ASO a tą samą szybą bez znaczka) to musiał bym się z głupim na głowy pozamieniać. W 156 oryginał to przeważnie Pilkington lub Guardian więc dlatego ten przykład podałem. Nikt mnie nie namówi na polerowanie zamiast wymiany, nawet przy różnicy rzędu 150-200 zł. Piszę to mając jednocześnie dostęp do profesjonalnych metod polerowania (sam mam w domu konkretny zestaw ale używam go przy uszkodzeniach szyb przed przyciemnianiem). Zrobiłeś i masz usunięte ślady z wycieraczek ale reszta mankamentów nabytych przez lata używania nie zniknęła.

Moim zdaniem bez sensu. Ostatnio mialem wymieniana szybe w 156 FL i za pilkingtona z montazem i dojazdem do lakiernika (bo on ja uszkodzil) zaplacone zostalo 300 zl.

Amortyzatory
Powrót