Motul
Vavoline
Castrol
PENRITE
MILLERS OILS
Selenia
Yacco Lube
Texaco
Total
Mobil
RAVENOL
Shell
Fuchs
Midland
Eurol
Liqui Moly
Trudno powiedzieć. mam aktualnie rozebrane 2 sztuki 1.75 TBi, i w jednej na 3 cylindrze zawory wyglądały podobnie, ale tam uszczelka pod głowicą miała już dość. ogólnie wygląda mi to na wysoką temperaturę chyba.
www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie
> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y
zbliza mie sie wymiana oleju w 2.0 jtdm - wlac plukanke? A jesli tak, to co polecacie?
Oleje 5w40
Specol Gold czy Shell oba z dodatkiem Archoil?
Jest różnica?
Płukanka przy każdej wymianie oleju jest mile widziana. Zwłaszcza w dieslu. Co do oleju to mogę polecić m.in :
Eurol FS 0W30
Millers EE longlife c3 5W30
Penrite C3 5W30
Neste Pro C2/C3 5W30
ewentualnie też olej w lepkości 5W40 (ale bardziej na lato) :
Penrite Enviro+5W40
Eurol Fluence 5W40
warto też rozważyć zalanie nowoczesnego pakietowo oleju c2 w lepkosci 0W30. Oprócz wspomnianego Eurola mogę polecić Penrite Enviro+ C2 0W30, Millrsa XF longlife c2 0W30 czy Eurol Ultrance PSA 0W30. Te oleje zawirają sporo baz syntetycznych z grupy IV (PAO) i mają nowoczesne pakiety dodatków.
- - - Updated - - -
Oba dobre w dobrych pieniądzach (Specol tańszy). Do listy dorzuć Eurol Super Lite 5W40.
dzięki za sugestie. Plukanka zakupiona ale olej kupiłem wcześniej...ravenol vmp 5w30. Mam nadzieje ze nie najgorszy wybor. Jaki interwal będzie bezpieczny dla silnika z pelną ekologią
Widzę że jesteś z Krakowa czyli częste korki to pewnie między 10-15tys. Ale generalnie nie dajmy się zwariować z tymi olejami ostatnio pisał na fejsie kolega co ma ten sam motor z przebiegiem 420tys. i lany tylko Castrol. Jest wiele czynników co wpływa na jednostkę a głównym to ten za kierownicą![]()
Zgadza się najwięcej zależy od użytkownika. Ale przy jeździe miejskiej w Krakowskich korkach to olej raczej nie wytrzyma w dobrym stanie więcej niż 10 tysięcy. W jeżdzie mieszanej można dociągnąć do 1 tys. ale moim zdaniem to już jest max. Co do Castrola to w mojej opinii jak niepodrabiany to ten z serii Edge jest to prostu typowym średniakiem. Problem polega na tym, że w niższej cenie można mieć lepsze produkty a w zbliżonej, niewiele wyższej już produkty dużo lepsze.
Ostatnio edytowane przez tomek evo ; 19-08-2019 o 08:33
Za niedługo czeka mnie wymiana oleju Giulietta 2.0jtdm. przebieg 32 tys. Teraz pytanie jaki olej kupić? Czy lepiej wszystko zamówić w ASO ganinnex wraz z wymianą?
Zobacz na mój post u góry. Ja bym na Twoim miejscu zalał Eurola Synthence Fs 0W30 bo to naprawdę bardzo dobry olej i akurat to, że nie spełnia normy w tym wypadku nie przeszkdza bo norma 504/507 jaką spełnia ten olej jest w sumie bardziej wyśrubowana a z grubsza wymagania się pokrywają. Nie wiem jak lubisz bardzo Ganninex to możesz do nich zawitać ale jak jesteś z moich okolic to podjedź do mnie zorganizuje Ci lepszy olej z filtrem i wymianą za mniejsze pieniądze a zaoszczędzona kasę możesz przepić albo ewentualnie zamiast wspomagać dilera wspomóc schronisko dla bezdomnych zwierząt.