If you just let me I'll find a way
To ease your mind and for you to stay
And I will untie all the ropes
It's hard for me but believe me, I'm trying.
Jester, nie krępujcie się, piszcie tutaj, takie info też każdemu się może przydać
Ja też używałem niewidzialnej wycieraczki, kiedyś bodajże Nigrin, a ostatnio Autoland. Dają radę, przy 80-90 km/h w ogóle nie trzeba wycieraczek włączać przy jakichś nie za wielkich opadach.
Nie gorąca tylko ciepła woda. Moja mama robi tak od dłuższego czasu i z lakierem i uszczelką się nic nie robi. Nawet jak wychodzi z pracy to wcześniej przygotowuje sobie wodę, polewa szybę ściąga ściągaczką i odjeżdża a inni skrobią.
No to jak mamy zezwolenie autora tematu....
Ja używam też właśnie autolandu:
Ale u mnie żeby krople uciekały efektywnie muszę mieć przynajmniej 100km/h. Jak nakładałeś kilka warstw? Z tego co czytałem trzeba nanosić małe ilości i dokładnie wypolerować żeby była skuteczna ale u mnie szału nie ma mimo że włożyłem sporo pracy w polerowanie.
DRIFT-R's ALFA 147[CENTER]
w moim przypadku: szyba umyta 2x clin'em do szyb (jeździł w bagażniku), wytarta do sucha, potem odtłuszczenie szyby denaturatem i do sucha- tu nada się ręcznik papierowy. potem psikam 'wycieraczkę' na szybę i wcieram kolistymi ruchami ścierką z mf (twarda do szyb,np z biedronki --> https://encrypted-tbn0.gstatic.com/i...YSDdRPt7J8Pd8w , szyba matowieje wiec psikam znów, rozcieram, znów, rozcieramna wszelki wypadek jeszcze raz psikam aż uznam, że jest rozprowadzona wszędzie (pracuje najpierw z 1 połową szyby). potem druga mf poleruję do momentu gdy szyba nie zrobi się przejrzysta. to trwa i wymaga użycia siły. potem to samo z drugiej strony z tym, że zachodzę na 1 połówkę by mieć pewność, że nie zostawię 'suchej' szyby
są lepsze preparaty niż ten, który używam. ostatnio rain-x był w promocji w selgrosie i leclercu a niby działa lepiej niż autoland. z tego co szukałem to najskuteczniejszy jest aquapeel- ze usana YT jest filmik gdzie przyrównują go to rain-x'a i po 5 miesiącach nawet aquapeel działa w świetle pracy wycieraczek a rain-x już nie jedynie odpycha wodę gdzie wycieraczki nie dochodzą- polecam filmik, jest test na mini cooperze.
należy dobrze wypolerować szybę gdyż wieczorem jest straszna mgła a wycieraczki te mechaniczne przy każdym ruchu powodują smużenie i kiepsko z widocznością. to jest minus- smużenie, jest wszechobecne gdy się ruszy piórami ale np. u mnie znika za 2-4sek.![]()
If you just let me I'll find a way
To ease your mind and for you to stay
And I will untie all the ropes
It's hard for me but believe me, I'm trying.
Dla wyszukiwaczy - aquapel![]()
DRIFT-R's ALFA 147[CENTER]
Ja od zawsze używałem odmrażacza k2 w "viki b" nigdy nic sie nie działo a super sie sprawdzał psikałem ściągałem wycieraczkami i potem delikatnie znów nanosiłem auto stało po 11 h na mrozie. Czasem było tyle lodu że az w szoku byłem
Nie było mnie tu na forum sporo czasu ale jak czytam jaką skrobaczkę polecacie to najlepiej sobie w łeb szczelić. A ja mam pytanie jaki papier toaletowy używacie bo nie wiem który rysze tyłek a który go poleruje. Pozdrawiam wszystkich kumatych i nie napędzających pustych i bezsesownych postów.![]()