Mam pytanko
jakiej firmy polecacie 8c (najlepiej 1:43) jest kilka w ofercie ale chce kupic przez Ebay i nie wiem czy M4 czy Minichamps a moze jeszcze cos innego
Mam pytanko
jakiej firmy polecacie 8c (najlepiej 1:43) jest kilka w ofercie ale chce kupic przez Ebay i nie wiem czy M4 czy Minichamps a moze jeszcze cos innego
Wydaje się, że pomóc łatwo nie będzie, bo wybór 8c jest spory, podobnie jak rozpiętość cen i to w każdej skali (bo nawet w 1:18 są trzy firmy, a w 1:43 nawet więcej). Zatem jeśli cena nie jest wyznacznikiem kupiłbym z Minichampsa, choć seria z M4 jest ok (a dwu, trzykrotnie tańsza).
Alfa Romeo Nel Cuore
1:43
w mniejszej - 1:60 serię Alf miała japońska firma Kyosho.
Jest jeszcze 1:24 - m.in Bburago, Welly, Schuco - i w serii na 100-lecie (nie mam, więc nie jestem pewien czy z Leo).
Alfa Romeo Nel Cuore
Mam 8C od 4M - model wykonany przyzwoicie. Jakość w przypadku modeli najczęściej okupiona jest odpowiednią ich ceną. Trzeba przeliczyć ile chce się mieć modeli i jaką kwotę na nie przeznaczyć. Jak się zacznie od drogich modeli to później nie ma szans na kupno tańszych bo człowiek szybko przyzwyczai się do pewnego poziomu wykonania detali i tańsze w kolekcji nie będą pasowały. A wtedy kwota przeznaczona na kolekcję szybko rośnie.
Tak uwaga praktyczna - trzeba dokładnie się modelom przyglądać. Np. model Solido 1:43 Alfa Romeo 147 GTA ma wnętrze takie samo jak wersja standardowa 147 a to już trochę może zirytować.
DRIFT-R's ALFA 147[CENTER]
Przy okazji, zdjęcia nie najlepsze ale to część mojej kolekcji w 1:24
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Ostatnio edytowane przez Archi ; 06-06-2014 o 21:02
Alfa Romeo Nel Cuore
Wszystko pięknie. Mam takiego SZ-a.
DRIFT-R's ALFA 147[CENTER]
Moja kolekcja 1:24 - jak widać - zawiera bardzo różne modele jeśli chodzi o jakość, są tu stare burago - 75 i 156, jeszcze starszy Polistil - 33, no i sporo nowszych - burago, welly, hangwell/cararama itp. - z serią na 100-lecie z Leo włącznie. Część z nich będzie w przyszłości przerabiana i doprowadzana do odpowiedniego stanu (choć naruszy to stan oryginalny, ale to w końcu moja kolekcja, a poprawki będą przemyślane).
Co do zasady w 1:24 szukam tego czego nie ma w 1:18, a te modele które się dublują... cóż... albo wpadły mi w oko, albo wcześniej nie było ich w 1:18 (jak np. 75).
Czekam na dwa kolejne w tej skali - 1900 Sprint coupe z Leo i stary model z Politoysa-M OSI Scarabeo (wkrótce dotrą).
Pozdrawiam odwiedzających temat.
Ostatnio edytowane przez Archi ; 10-06-2014 o 18:24
Alfa Romeo Nel Cuore
Mój boziu ta niebieska 159 po prostu WY-MIA-TA!