Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Temat: Bilstein B6 - jak z trwałością?

Użytkownik Rowerzysta Avatar Vivaldi
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 147 1.9JTD 16V

Domyślnie Bilstein B6 - jak z trwałością?

Witajcie.
    Zamierzam wymienić w swojej alfie komplet amortyzatorów i skłaniam się ku B6 bilsteina. Mam w tej chwili jeszcze oryginalny przód i B4 z tyłu, które wytrzymały tylko jakieś 40 tysięcy km. W sumie oczekuję więcej i gdybym chciał standardowe amory to B4 drugi raz bym nie kupił. Mam znajomego któremu posypały się jeszcze na gwarancji. Wiem, że B6 można regenerować co jest ich dużym plusem. Napiszcie proszę ile wytrzymują B6 w naszych warunkach, jak ich trwałość ma się do B4?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Qki
    Mieszka w
    Zamość, Lublin
    Auto
    AR 156 2.4 JTD 20V

Domyślnie

Ja już jeżdżę na drugim komplecie B6 w przeciągu 4 lat, lewy się wylał, gwarancji nie uznali, potem nowe znowu się wylał, nawet nie odsyłałem, włożyłem prawy dobry z tamtego kompletu więc teraz mam dwa wylane do regeneracji w pudełku i dwa dobre (jeszcze!) w samochodzie.. zawieszenie jest w porządku, było sprawdzane pod kątem zbieżności, "prostości", osiowości itd. więc się dobrze zastanów .

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Trochę słabo to faktycznie wygląda - a jak się jeździ na B6 w porównaniu z serią?
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Pirat drogowy Avatar coxu
    Auto
    Megane 3RS CUP-S

Domyślnie

ja mam u siebie B8 (to praktycznie to samo co B6 tylko krótszy) i u mnie też jeden wylał z przodu.
    Nie wiem jaki był przebieg na nim zrobiony.
    Kupiłem komplet na przód nowych i teraz też mam dwa w pudełku, przy czym jeden do regeneracji.
    Jak na razie, odpukać, zrobione na nich ~18kkm i jest OK.
    Alfa Romeo 156 SW GTA Q2 (10.2010 - 12.2016)
    Alfa Romeo 156 2.5 V6 (01.2009 - 12.2010)

Użytkownik Rowerzysta Avatar marekm
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    służy do jazdy, a nie do oglądania

Domyślnie

moje mają 62 kkm i są ok

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 147 1.9JTD 16V

Domyślnie

Ech, to mnie raczej nie zachęciliście.
    Dzięki za wpisy

Użytkownik Romeo Avatar Damian156JTD
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9JTDm 16V

Domyślnie

sachs , kayaba i monroe jeszcze popatrz na nie

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 147 1.9JTD 16V

Domyślnie

Cytat Napisał Damian156JTD Zobacz post
    sachs , kayaba i monroe jeszcze popatrz na nie
    Właściwie to na kayaba też patrzyłem i ku niemu się obecnie skłaniam. Tu nie wielkiego wyboru mam bo pasuje tylko EXCEL-G, który jest z tej półki to B4, choć trochę droższy. Szkoda że nie mają Gas-A-Just do 147-ki. Sachs'a sobie właśnie oglądam i widzę że mają dwie serie, ale sportowych pod zwykłe zawieszenie nie robią.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar dejv667
    Mieszka w
    zza chorej rzeki
    Auto
    Lancia Delta HPE HF

Domyślnie

Cytat Napisał Vivaldi Zobacz post
    Właściwie to na kayaba też patrzyłem i ku niemu się obecnie skłaniam. Tu nie wielkiego wyboru mam bo pasuje tylko EXCEL-G, który jest z tej półki to B4, choć trochę droższy. Szkoda że nie mają Gas-A-Just do 147-ki. Sachs'a sobie właśnie oglądam i widzę że mają dwie serie, ale sportowych pod zwykłe zawieszenie nie robią.
    O ile są dostępne do Twojego auta to sportowym wariantem jest Super Touring - coś na poziomie B6.

"... I guess it's just the way I'm wired."
    www.delta-HF.com

Użytkownik Alfa i Omega Avatar tomito
    Mieszka w
    Kielce / Gdańsk
    Auto
    AR 156 1.8 TS 2003 benzyna | Chevrolet Tahoe 2002 5.3 V8 | W oczekiwaniu aż Stelvio stanieje...

Angry Gdzie ta legendarna trwałość Bilstein?

Cytat Napisał Qki Zobacz post
    Ja już jeżdżę na drugim komplecie B6 w przeciągu 4 lat, lewy się wylał, gwarancji nie uznali, potem nowe znowu się wylał, nawet nie odsyłałem, włożyłem prawy dobry z tamtego kompletu więc teraz mam dwa wylane do regeneracji w pudełku i dwa dobre (jeszcze!) w samochodzie.. zawieszenie jest w porządku, było sprawdzane pod kątem zbieżności, "prostości", osiowości itd. więc się dobrze zastanów .
    Nie no... też o nich myślę, ale po tych wpisach to katastrofa. Gdzie ta wychwalana trwałość tychże B6-stek... przecież pisano "zakładasz i jeździsz", "niezniszczalne" - nie tylko tu na forum, ale także innych jak szukałem. Żeby nie było różowo. W 2010 wymieniałem przód na Kayaby zwykłe, po 5000 km padł prawy (koledze z forum także padł, też w 156, ten sam KYB, fakt - reklamację uznano), reklamację na szczęście uznano, ale trochę mi to osłabiło wizję marki jaką jest Kayaba. Powiedziałem sobie, że już nie kupię, że wezmę B6... a tu proszę... też cuda. Zostają więc OEM? Mam wrażenie, że teraz produkuje się syf i tandetę... niezależnie od marki.
    Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...
    Wielki błysk - czarny pysk czyli elektronika dzień powszedni...