Alfa Romeo Nel Cuore
Ja takie porównanie mam na w miare na świerzo ponieważ dzień przed jazdą AR przejechałem się BMW 430i (GC).
Wcześniej (2007-2011) miałem zresztą 330xd E92 więc markę znam lepiej niż dobrze i naprawde biorę AR jako
alternatywę na serii 3/4. W zasadzie można podobnie te auta odbierać ale przewaga AR to dla mnie wygląd i to zarówno
w środku jak i na zewnątrz.
Jakiś miesiąc temu jechałem Audi A4 B9 (wersja 150hp) i poza przyjemnym środkiem to auto jest kompletnie bezpłciowe.
Na pewno bym nie kupił.
Jeździłem też aktualnym Lexem IS250. Fajnie brzmiący silnik ale nie jedzie (teraz jest już 200t ale też podobno nie jedzie).
Wygląd zewnętrzy mi się bardzo podoba, środek zresztą też, szczególnie w wersji F sport. Mało miejsca z tyłu.
Hamulce wyglądają identycznie jak to coś w mojej Maździe (coś bo hamulcami to ciężko nazwać).
Z 4 w/w aut które przetestowałem dla mnie istnieje wybór wyłącznie między AR i BMW.
I pomimo całej mojej sympatii dla BMW (miałem 4 lata i byłem zadowolony) to na dzień dzisiejszy to jest 50/50.
Przy takim porównaniu pozostaje jeszcze kwestia już tutaj poruszana czyli salon/marketing.
To to co zobaczyłem w salonie w Bielsku-B. budzi uśmiech politowania. Aż wstyd że takie fajne auta (Giulia i akurat się trafiła
4C Spider) muszą stać w takich warunkach przy wszelkiej maści Fiatach. I tu nie chodzi o jakieś niewiadomo jakie oczekiwania
ale jednak mamy XXI wiek i to poprostu nie przystoi jeżeli się mierzy w BMW itp.
Sporo osób dla których wartość techniczna auta nie ma znaczenia może się zrazić już na wejściu.
Nie chcę zabijać Twojego entuzjazmu, ale mój Sprint (w zasadzie golas, choć to przyzwoicie wyposażona wersja) kosztował cennikowo 92.800, jeśli mnie pamięć nie myli. Do tego ksenony 3.950 i nawigacja 6.500 (chociaż pewnie w pakiecie byłoby taniej), co nam daje 103.250 za kompakta FWD 150 KM z ręczną skrzynią biegów. Ciężko mi w te 120 tys. uwierzyć, ale byłoby super. Raczej 135 albo 130 tys. zł. W EUR to było chyba poniżej 1 tys. różnicy, ale u nas jeszcze jest kwestia akcyzy (nie pamiętam, jak było w tamtym przypadku).
Ostatnio edytowane przez radosuaf ; 15-07-2016 o 14:09
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
Podajesz całkiem subiektywną opinię. A to nic dobrego. Czepiłeś się bagażnika i wałkujesz to z uporem maniaka.
1. Podałeś tylko 3 wymiary. Zobacz sobie, jak wygląda mierzenie pojemności wedle DIN i nie pytaj gdzie to 480L...!
2. Oparcia tylne nie są składane bo to takie wersje dostali. W Niemczech już są katalogi, które potwierdzają wersję ze składanymi oparciami. W 159 Berlina też wiele wersji nie ma opcji składania...
3. Gdybyś czytał ten wątek dokładnie to widział byś mój wpis, gdzie wyraźnie podałem cenę wersji benzynowej. Więc Twoje 120 tys. i to w wersji business można wsadzić między bajki. Jeśli zamknie się w 155 tys. będzie sukces.
21 maja o tym pisałem:
http://www.forum.alfaholicy.org/giul...wa#post1824264
Pomijam już logikę. Kto by kupił 2,2 JTDM droższe o jakieś 25 tys od benzyny z bdb wyposażeniem ....
Ostatnio edytowane przez Belfer ; 15-07-2016 o 15:28
Sorry, nie robiłem żadnych fotek.
Belfer, nie zaczynaj
Oczywiście, że opinia jest subiektywna, jak każdego tutajJeden porównuje z Mazdą bo taką aktualnie jeździ, drugi z BMW, trzeci z Audi... Co w tym złego? Mam pojeździć tydzień Polonezem, a potem iść na jazdę testową Giulią i mówić jaka to ona ah uh? Tak się robi przy zakupie Dacii
1) Bagażnik może mieć te 370l jak podał kolega, ale nie 480l. Podałem 3 największe miary, po podłodze! Potem jest tylko gorzej. Zobacz jak jest nieforemny środek w Giulii, potem zobacz 3er lub A4.
2) Wszystko co napisałem powiedział mi Pan sprzedawca.
3) Patrz pkt 2.
Mówił, że jest duże zainteresowanie benzyną (200KM), zdecydowanie większe niż dieslem.
Piszę co usłyszałem od sprzedawcy, nie gdzieś tam zasłyszane, zaczytane z neta. Dlaczego miałby kłamać?!
Ostatnio edytowane przez bartas82 ; 15-07-2016 o 15:34
Pozdro,
Bartas
Alfa 156 2.0; Alfa 156 1.8, Alfa 145 1.4, Alfa 156 2.5V6 Modyficata, Alfa Giulietta M-Air Distinctive Sport Edizione Autodelta.
LEGENDA ALFA ROMEO: ALFETTA.PL
Akcyza mniejsza a zazwyczaj benzyna jest z 10 - 15k tańsza
Wysłane z mojego SM-J100H przy użyciu Tapatalka