[Giulia] Alfa Giulia- 2015

• Autor wątku Autor wątku KRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z innej beczki,
profil "Alfa Tipo 949" na facebooku opublikował jakiś filmik (post 'I colori della Stelvio' - przepraszam że w ten sposób ale nie da się chyba tu zalinkować)
z kolorkami stevio i jest tam
.
.
.
zielony!
to są rendery jak w konfiguratorze. Nie znalazłem żadnych zdjęć w necie.
Ale mam nadzieję że trafi do giulii, choć ja raczej się nie dzoczekam.

Ostatnia edycja:
hqdefault.jpg

Tu też gra ładnie zielony.
Ale w 156 i 166 jakoś nie mogłem zieleni przetrawić, jakieś takie wojskowe brrr...

Czy ktoś słuchał dziś CMM na Tok FM? ( czasem słucham w pracy choć niekompetencja dziennikarzy mnie strasznie wkurza). Ale co dziś Balkan tam opowiadał to dramat. Stwierdził że Focus RS łoi ją na każdym torze a jak kolega mu przypomniał ze na torze Giulia wykręciła rekord to niezbyt zorientowany był, twierdził że tylko Stelvio. Ogólnie wszystko słabe, układ kierowniczy słaby za mało miejsca ( porównywał do 5er), Kia optima chyba nawet ciekawsza... Aha no i jako wadę że 510 konną Alfą ciężko się po mokrym jeździ. Było tego jeszcze sporo. Jutro dalej mają o tym gadać. Chyba najgłupsze argumenty przeciwko Giulii tam padały ze wszystkich testów jakie widziałem. Bo to ze ją źle może oceniać to oczywiście jego prawo ale należałoby to podeprzeć czymś konkretnym. Aż się wkurzyłem.

Aż się wkurzyłem
Mnie też zagotowało. Jeśli to chwyt żeby koniecznie jutro więcej osób słuchało to im się udało.

Tu można posłuchać: http://audycje.tokfm.pl/podcast/Test-Alfa-Romeo-Giulia/46588

Ford Focus RS lol :D

Pan Balkan totalnie nieprzygotowany. Głośno było o tym rekordzie w branży a panu jakoś umknęło. Najpierw mówi, że za krótka a potem, że by wolał Forda RS, który jest 20cm krótszy i w ogóle nie da się tych samochodów porównać. W dodatku ma napęd na 4 koła. Twierdzi, że się nie da tym jeździć. Pewnie następny włączył wszystko na MAXA w tryb Race i się dziwi, że nie da się utrzymać w pasach i to jeszcze na mokrym. Ciekawe czy w ogóle poczytał cokolwiek przynajmniej na oficjalnej stronie i wie co to jest tryb Race. Pewnie nie doczytał bo nawet nie wiedział na czym polega Advanced Efficiency.

Co do wsiadania pan się dziwi, że w sportowym samochodzie jest niewygodnie :D Tak się składa, że siedziałem w Focusie RS i bok tego fotela jest wykonany z betonu. Nie ugina się nawet na 1mm. Ciekawe ile siniaków miałby pan Balkan od codziennego wsiadania.

Obsługę multimediów pominę bo to była i jest porażka w Alfach .

Wiem dokładnie który to egzemplarz testują bo osobiście nim jechałem. Wiem też jak wyglądają samochody po dziennikarzach. Przykładowo Brera Ti. Odkupiliśmy ją za bezcen bo była w stanie agonalnym z parku prasowego. Wymagała sporo pracy ale opłacało się bo to rewelacyjny samochód. Tylko był totalnie skatowany. W tej Giulii są wymieniane opony co kilkaset km po dziennikarzach.

Jeśli chodzi o układ kierowniczy to akurat jest jednym z najprecyzyjniejszych w tej klasie. Mówią to kierowcy rajdowi.

Podsumowując. Ciężko się tego słuchało nawet pod względem dziennikarskiej realizacji. Pan Balkan był bardzo agresywny i ciągle przerywał koledze. Ten mu nawet zwrócił uwagę w pewnym momencie.
Ciekawe co jutro powiedzą.

Ostatnia edycja:
Przesłuchałem tą audycję i żal mi tego Pana....Słychać że jest uprzedzony do tego samochodu a w dodatku mało o nim wie...

Focus RS 2016 Nurburgring 8:06 - Giulia 7:32. I kto tu komu dokopał? ;)

Ostatnia edycja:
Czym sie denerwujecie?Alfa giulia nie jest najlepszym autem i kazdy ma prawo wypowiedziec sie na jej temat-nawet ten pan redaktor.Co do prowadzenia alfa jest jednym z najlepszych aut to sie zgadza-ale np BMW sie jeszcze lepiej prowadzi.Jakosc wykonania sami wiecie ze nie jest najlepsze-sam widze po swojej 159 ze duzo jej brakuje do niektorych aut niestety.Przyjmijcie to na klate-wazne zeby sie dobrze sprzedawala i marka byla konkurencyjna bo jest na dobrej drodze by wreszcie o niej dobrze mowic,a nie tylko w gronie tutaj na forum.Zreszta tak jest pewnie wszedzie kazda sroka chwali swoj ogon czy to hondziarze,vagowcy czy tez alfiarze.Jestem pewien ze sprzedaz przekroczy grubo ponad 100tys aut w tym roku.

Może nie lubi Alfy, bo woli Maserati albo tak go jego Maserati zraziło do "włochów", że nic go tam nie zadowala.
W ostatnim filmie z jego serii informacyjnej (swoją drogą uważam bardzo dobrej) na "moto.pl" przestawiał swoje auto - zaznaczał, że bardziej kapryśnego nie miał ale i tak mu się podobało ;) Było to chyba 4200GT.

Focus RS 2016 Nurburgring 8:06 - Giulia 7:32. I kto tu komu dokopał? ;)

Przesłuchałem audycję...
Wniosek jest jeden: W dzisiejszych czasach wystarczy że masz mikrofon, kamerę i dostęp do neta lub innego medium i jesteś dziennikarzem....w dodatku motoryzacyjnym... Owi Panowie poruszają się w strefie frazesów i sloganów...twierdząc, że jest to kiepskie auto... No tak, bo jak powiedzieć, że auto pokonało konkurencje na torze, jak przyznać w końcu, że Alfa znowu robi świetny samochód, jak powiedzieć społeczeństwu, że Audi i Mietek to szmelc... więc odwraca się "kota ogonem" i szuka dziury w całym... taki trend jak w różnych dziedzinach naszego współczesnego życia....
Alfa Giulia jest super autem... i kropka... pozdrawiam...

Też tego słuchałem i mogę przyjąć, że dziennikarz mówi, że coś jest lepiej wykonane albo, że coś jest niepewne w prowadzeniu - czyli rzeczy bardzo subiektywne. Ale no kurde mówienie że jest droższe o 15 tysięcy od bmw 3, albo że 3ka jest dłuższa o 20cm. Chociarz nie wiem, bo co chwila skakał między 3 a 5 w porownaniach bo 5 to ta niby ta sama półka cenowa. No naprawde to jest troszke słabe.

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Właśnie te porównania w pewnych miejscach do 5er są nie na miejscu. Giulia to konkurent 3er i tego powinniśmy się trzymać. Dla 5er ma być chyba inny model jako konkurent o ile... o ile Maserati się zgodzi :D

Specjalnie przesłuchałem raz jeszcze , pan Balkan totalnie nie przygotowany do audycji . Wrzuca Giulię do segmentu E :edziahaha: , nastepnie jak mu kolega wypomina że to jednak poziom segmentu serii 3-er wygaduje bzdury że Giulia jest malutkim autem o 20 cm krótszym od M3 :D Panie Balkan długość Giulli w przybliżeniu to 464 cm a M3 467 cm , różnica 3 cm . tak na marginesie rozstaw osi Giulia ma minimalnie większy od M3 . Ciekaw jestem co ten ekspert wymyśli w 2 części audycji o Giulli .

Nie co komentować, poczytajcie w necie na temat tego pseudodziennikarza - Jacek Balkan.
Jest tak skompromitowany w środowisku, że nikt kompletnie nie zwraca na niego uwagi.

TokFm jest skompromitowane w środowisku ;) Dziś drugi dzień jazdy firmową Julią, fajnie przyśpiesza to auto, skrzynia bardzo ładnie pracuje i hamulce też. Jeszcze raz pokazuje, że to inny świat nie podobny do 159...

Mnie zawsze tylko dziwi kto i dlaczego daje im auta do testowania redakcyjnego jak to raptem 8 minutowy program. A jeżdżą często dobrymi autami po kilka tygodni. Czasem strasznie nieprzygotowani, w tej audycji wybitnie nieprzygotowani. Trzeba by go zasypać wiadomościami żeby mówił o faktach, poczytał trochę bo straszna nieprawdę opowiada. Choć z tego co pisze o nim internet to rzeczywiście mało poważany w środowisku.

Oni się sami zapisują w grafik i dostają z parku prasowego.

Nie co komentować, poczytajcie w necie na temat tego pseudodziennikarza - Jacek Balkan.
Jest tak skompromitowany w środowisku, że nikt kompletnie nie zwraca na niego uwagi.

Wysmarowalem maila do 4 redaktorów glównych TokFM:

Szanowni Państwo,
Ponieważ nie widzę możliwości komentowania pod podcastami, proszę przekazać Panu Jackowi Balkanowi poniższego maila, mam nadzieję że z korzyścią dla Niego i słuchaczy na przyszłość:

Pan chyba był totalnie nieprzygotowany do audycji. Prawie nic nie wie Pan o Giuli, same błędy i chyba nie interesuje się Pan tym co w motoryzacji się o tym aucie mówi.

Wypunktuję:
1.Próba porównania Giuli do BMW 5/Merc E/Audi A6 - co za bzdura - przecież Giulia to auto klasy D premium, i oficjanie jest wystawiana na przeciw BMW 3/Merc C i Audi A4. Konkurentem dla segmentu E będzie duży sedan który możliwe że będzie się nazywał Alfetta i wydzie za rok lub dwa.

2.Co do napędu, w słabszych wersjach jest Q4, coś jak xDrive w BMW, lub właściwie to kopia rozwiązania z Maserati SQ4. W Quadrifoglio obecnie tylko RWD, choc gdzieś tam jest lista w necie możliwych planowanych wersji i była wersja z Q4 bodajże 490BHP - może wyjdzie kiedyś bo lista wprowadzanych sukcesywnie wariantów silnik/skrzynia póki co się zgadza.

3.Cena Giuli zaczyna sie od 124.9tys brutto, jednak tylko oferta dla firm. Dla Kowalskiego od 145tys, jednak trzeba zauważyć że Alfa daje większe upusty, więc da się zrobić przyzwoitą cenę. Poza tym za te 145tys dostajemy wersję z sensowniejszym silnikiem niż u konkurencji np benzynę z automatyczną skrzynią ZF 8 biegową i 200KM silnikiem. Ile w BMW kosztuje zbliżona wersja (320i z AT)? Po prostu Alfa nie robi aut z silnikiem od kosiarki (BMW 316), dlatego w cenniku zaczyna się wyżej. Co do cen diesli, to czynnikiem podnoszącym cenę na polskim rynku jest fakt że jest to 2.2d,czyli łapie się w wyższą akcyzę u nas(o 15.5%), BMW w polsce ma łatwiej bo ma silnik 2.0d, tu możnaby się trochę czepiać, ale też trzeba widzieć co powoduje u nas taką cenę.

4.Pan powiedział bzdurę, że M3 jest dłuższe od Giuli o 20cm, jest jedynie dłuższe o 3cm. Poza tym Giulia ma minimalnie większy rozstaw osi.

5.Cena auta - 360 tys - po pierwsze to super sedan, to jest samochód nie na codzienny użytek dla Kowalskiego, tylko dla zamożnego człowieka który chce polać po torze czasem. Mówi się że gdyby Ferrari zrobiło sedana to właśnie byłaby to Giulia Quadrifoglio. W tej cenie dostaje bardzo dużo dodatków premium w aucie, tam nic nie brakuje - proszę sobie otworzyć cennik i przeglądnąć listę wyposażenia standardowego i opcji.

6.Pan nie miał pojęcia o rekordzie na Nurburgringu, tylko coś nieśmiało bąknął Pan o Stelvio. Najpierw Giulia Q MT6 wykręciła 7:39 już chyba dobrze ponad rok temu, a parę miesięcy później Giulia Q AT8 wykręciła 7:32. i to nie na żadnych super oponach tylko na tych co dają seryjnie czyli Pirelli P Zero Corsa. Kierowcą też nie był Lewis Hamilton, tylko kierowca testowy AR, jechał na luza w jeansach, są filmiki z tego w necie, było głośno, cały świat się zachwyca, tylko Pan nie ma o tym pojęcia. Stelvio też było na Nurburgringu, i też wykręciło najlepsze w klasie czasy bijąc Porsche Macana.

7.Każdy dziennikarz uznany na świece twierdzi że Giulią Quadrifoglio jak najbardziej da się jeździć na codzień, bo jest zadziwiająco komfortowa i ucywilizowana jak na auto sprtowe. Trzeba zrozumieć jednak że to nigdy nie będzie tak jak w zwykłym cywilnym aucie, w końcu to auto też na tor.

8.Co za porownanie Giuli do Forda Focusa RS, czyli auta z segmentu C. Ford na Nurburgringu osiąga czasy ok 30sek gorsze niż Giulia Quadrifoglio - gdzie tu miałby on podejść pod Giulię. Nie sądzę żeby też był bardziej komfortowy, myślę że raczej mniej skoro to kompakt. Najbardziej znani/uznani dziennikarze na całym świecie (USA, Europa) wybierają raczej Giulię niż M3 (a M3 ponad Merc C63 AMG, Audi RS4). Ja rozumiem że można mieć swoje preferencje, i trochę inaczej obstawiać swój typ, ale nie skreślać totalnie Giulię (bez solidnych argumentów) i jeszcze porównywać do jakiegoś Forda Focusa RS, który jest autem z całkiem innej bajki.

9.Panowie nie wspomnieli trybu R, w Quadrifoglio są 4 tryby DNA. Ale to już tylko na tor i dla kierowców którzy mają pojęcie jak się jeździ takim samochodem, bo kontroli trakcji wtedy nie ma

10.Nie wiem co Pan Balkan miał na myśli że układ kierowniczy Quadrifoglio nie jest szczególnie precyzyjny - jakoś wszyscy dziennikarze zagraniczni, różni kierowcy torowi itp wszyscy chwalą go jako jeden z najlepszych o ile nie najlepszy, bardzo bezpośredni – i stawiali to jako zaletę ponad konkurencję.

12.Pan Balkan się dziwi że autem z 510KM i 600Nm na oponach cywilno-torowych ciężko mu się jeździ w zimie po drogach w Polsce. Trzeba włączyć tryb Advanced Efficiency (tak, nie żaden All-weather, wychodzi znów brak przygotowania) i nie cisnąć gazu i hamulca zero-jedynkowo.

13.Multimedia i ich obsługa. Tu też mam pewne zastrzeżenia (szczególnie do wersji z 6.5" wyświetlaczem) , choc system jest znośny, bardzo łatwy w obsłudze i dość intuicyjny. Nie ma skomplikowanych menu, zbyt wielu poziomów. Wolałbym jednak możliwość linkowania się z telefonem i uruchamiania apek z niego (np własnej nawigacji, którą w przyszłości tanio i łatwo będę mógł aktualizować - wiadomo rozwiązania producentów samochodów są drogie a po latach przestają pojawiać się aktualizacje map do danego modelu)

Generalnie w przypadku Pana Balkana widze totalne niezorientowanie się w temacie AR Giulia, brak jakiegokolwiek przygotowania się do dyskusji i improwizację. Poza tym jakieś zirytowanie podczas rozmowy z kolegą - bardzo mało profesjonalnie.

Amortyzatory
Powrót