[Giulia] Chiptuning

nie, pierwsze wypusty z 2016 i samego początku 2017 2.0 Giulii były idento, potem były zmiany osprzętu choćby jakaś lambda wypadła, z czasem chyba więcej - nie interesowałem się, ale było pisane bo niektórzy rozczajali. i tak to było w mapie ECM a nie proxi, więc potrzebny flasher którego nie masz a w MY22 no to potrzebny i tak tuner który dostosuje Ci mapy w Twoim sofcie silnika.

Z tymi zmianami przed i po liftach to różne teorie, jedni mowią że były zmiany inni, że nie bo te same zmiany w 280, ale 200KM i tak robią na 280 itd itp, no ale nie w tym rzecz.

Czyli po prostu nie da się wgrać mapy oem P&P na jedno kopyto i tyle.

Zdaje się że np do pewnego momentu (na początku) w 200KM siedziały dwie chłodnice tak samo jak w 280KM. A później jedną wycieli i trzeba było ją dokładać podczas przeróbki na 280.

zmiany były już w 2017. 200HP przed GPF można było bezpiecznie na stage 1 dalej cisnąć na te powiedzmy 280-290HP a 280 na 300-310. po dodaniu GPFa w połowie 2018r w wersjach EU to już tyle Pmax się nie osiąga tylko programem. Każde auto jest inne, każda hamownia inaczej mierzy (jakis błąd), podaję tak mniej więcej

Już kiedyś to pisałem ale jak to się tutaj zrobiło - wszystko co starsze niż 3 doby jest już zapomniane i zasypane offtopami... więc powtarzam - u mnie produkcja X.2017, komplet chłodnic (2 małe po bokach na dole), a moc 200HP. Jeżdżę na boxie RaceChip'a praktycznie od początku (zaraz pyknie 100kkm) i mimo iż opcja remapu trochę kusi - chyba sobie odpuszczę bo pomiar z boxem daje ~6,5sek do 100km/h z dobrym momentem na dole.

Boxa założyłem zaraz po dotarciu silnika ~4kkm więc za dużo obserwacji bez niego nie mam. Osiągi bez boxa pewnie w okolicach fabrycznych, natomiast subiektywne odczucie wzrostu momentu przy ruszaniu zrobiło takie wrażenie, że nie chciało mi się tego nawet hamować.

ciafok - ASO nie stękało na takie modyfikacje?

Box m.inn. poszedł właśnie dlatego że jeszcze była gwarancja. Kiedy ten jedyny raz pojechałem na przegląd do ASO to box zastąpiłem zaślepką, ale kable pozostały - zero komentarza w ASO (może dlatego że nie reklamowałem nic przy silniku). Składałem reklamację na nieszczelną tylną lampę w klapie bagażnika - załatwiona bez problemu.

zmiany były już w 2017. 200HP przed GPF można było bezpiecznie na stage 1 dalej cisnąć na te powiedzmy 280-290HP a 280 na 300-310. po dodaniu GPFa w połowie 2018r w wersjach EU to już tyle Pmax się nie osiąga tylko programem. Każde auto jest inne, każda hamownia inaczej mierzy (jakis błąd), podaję tak mniej więcej

Nie do końca tak jest- to te same silniki, ja miałem 200KM - 2017r produkcja bez GPF i wyszło 308 KM

Ja pisalem o tych 2017 po zmianach a przed gpf. Wczrsniejsze 200hp 2016/początek 17 byly idento jak 280hp i stad idento sie krecily spokojnie na 305-310

Ja pisalem o tych 2017 po zmianach a przed gpf. Wczrsniejsze 200hp 2016/początek 17 byly idento jak 280hp i stad idento sie krecily spokojnie na 305-310
Ja mam już z GPF. Po strojeniu w Woks (dziękuję Epsonix za polecenie) 309HP i 509NM.

Przebrnąłem przez cały wątek, widziałem kilka pytań pozostawionych bez odpowiedzi - dlatego też ponowię pytania kolegi np. z okolic strony 170 bodajże..
Czy przy samochodach po 2018 r. wyposażonych w dwa zbiorniki wyrównawcze, nieco inne chłodzenie i silnik z kodem "9" (Giulia oczywiście), 2.0 200KM osiągnięcie 280KM można śmiało wyegzekwować poprzez zastosowanie np. RaceChip GTS czy RaceChip RS?
Czy jest jakieś sensowne uzasadnienie dla wizyty u p. Grzegorza Wikiera WORKS, w Kiviracing czy Cinsoft i wybór chiptuningu zamiast zainstalowania urządzenia RaceChip albo JB4?
Jakie są wady i zalety jednych i drugich? Czy chiptuning zadba o odpowiednie i bezpieczne dla silnika dawkowanie paliwa a RaceChip nie? Czy na tym polega różnica?

Dodam, że podobnie jak kolega ze strony ~170 nie jestem zainteresowany prędkościami 200km/h a chodzi mi raczej o poprawienie dynamiki np. przy wyprzedzaniu, przy ruszaniu i przyjemności z jazdy w zakresach 1-140km/h

Ostatnia edycja:
Tak, mam giulie z 2020 r. z RaceChip GTS, wyszło 279km i 448nm, jeżdżę już tak półtora roku i nic się nie dzieje, na RS wychodzi z tego co wiem mniej. 100-200 z dwoma pasażerami robi w okolicy 15 sekund, 10 sekund szybciej niż seria, przepaść.
Jak dla mnie wszystko obija się czy masz jakiegoś sensownego tunera blisko siebie i jak wygląda porównanie kosztowe, wybierasz wygodniejszą opcje.

Dzięki za wskazówki :)
Chyba inaczej to sobie wyobrażałem: squadra ma zaprzyjaźnioną hamownię w PL, gdzie pojadę, zgrają mój soft, wgrają squadry i pomierzą, czy wszystko jest OK.
Kupno urządzenia i wgranie gotowca, to trochę za mało. Brakuje hamowni, pomiaru kontrolnego i ewentualnie korekt softu po moją maszynę.
No właśnie co koledzy sądzicie na temat takich rozwiązań? W końcu każdy silnik jest inny. A może ktoś z forumowiczów ma wgraną Squadra tuning i oceniał efekt końcowy na hamowni?

Mam 2017 i GTS, auto bez tego i tak jest zwawe, ale jeśli można w miarę bezpiecznie więcej i lepiej to czemu nie. Używam od 4 lat, wszystko ok,auto nie hamowane, ale wielu tutaj to robiło, mają wyniki, jest gdzieś nawet wykres wklejony z różnymi racechipami. Kupiłem Q, sprzedaję 2.0, być może jeśli kupiec nie będzie chciał racechipa, będzie sprzedany osobno.
Pewnie program indywidualny z uczciwym hamowanie będzie lepszy, racechip można wyjąć przy sprzedaży i zmienić oprogramowanie i wiązkę do następnego pojazdu, kilka lat temu to było coś 500 600zl. Oczywiście box nie wszędzie podejdzie, lub oferuje w niektórych pojazdach mizerną poprawę rzędu 10, 15 koni.w giulii z pierwszych roczników to był potężny przyrost że względu na "fabryczną kastrację " wersju 200KM. Ja założyłem od razu po zakupie i nie żałuję

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót