w większości masz te same firmwary co ja (BCM 0724, IPC 203C - czyli to nie licznik jest tu winny, ESM 0024, sprawdziłem tez z ciekwawości parę innych nieznaczących dla Twojej sprawy jak PAM/EPS to samo), część masz jeszcze nowszych niż ja (ABS masz 8583 ja 8401).
Jeśli chodzi o komp silnika to tam zawsze jest werjsa 0000 z tego co widziałem i chyba rozpoznaje się po numerze softu, początek mamy ten sam (hardware) a apotem 8 literowy symbol masz całkiem inny - cokolwiek to znaczy.
Ze sterownikiem skrzynii u Ciebie jest firmware rev 0003, u mnie niby 0012, ale myśle że jak przy ECM liczy się tu software number który u Ciebie zaczyna się GK11 a u mnie GK09. Mamy ten sam ISO code 000B50AA14 i ten sam hardware number 20, tak więc myślę że masz wszystkie firmwary conajmniej tak nowe jak ja.
no to 4 scenariusze:
1.albo w którymś updacie zmienili coś celowo a nam się to nie podoba (samym wyświetlaniem się nie przejmujmy, tylko ma hamować ale u Ciebie nie bardzo, nie?) - skarżyć się że auto źle działa
2.albo przez przypadek wprowadzili bug (i wiedzą już o tym i musisz ich cisnąć przez TESEO żeby jak najszybciej dali poprawkę albo jeszcze nie wiedzą, tym bardziej kierunek TESEO)
3.albo pewien zestaw firmwarów (kombinacja) daje taki problem (czasem tak jest, że jak coś masz wgrane nowsze to i któreś inne moduły musza od razy być zaktualizowane i wtedy powinny wyskoczyć aktualizacje do nich) - sprawdzić jeszcze raz czy są updaty teraz widoczne, nie to cisnąć dealer->TESEO o jak najszybsze zgłębienie tematu i poprawkę/naprawę. z fabryki konfigi wychodzą z problemami wprowadzonymi w nowszych wersjach firmwarów bądź hardwaru - wiem o tym ja i [MENTION=21550]Arluen[/MENTION] jak odebraliśmy swoje kwiecień 2018 prod, to nam się lusterka nie otwierały - wymieniane były komponenty na takie z aut gdzie działało, dalej to samo - przyszły poprawione komponenty które już podmieniali ze starszych aut (to była kampania potem 8235 z tego).
4.albo coś jest nie tak z Twoim autem - typu czujnik, połączenie, elektronika walnięta.
najlepiej pogadaj z kimś kto też ma Veloce z podobnego okresu produkcji, szczególnie tu mam na myśli żeby miał ten sam software number i firmware rev jak Ty dla ECM, TCM i ABS może niektóre punkty z mojej listy gdybań wykluczysz w ten sposób.
(nie śledzę 100% wątku więc może już ktoś pisał kto tez ma świeże auto, wybaczcie, ale naprawdę mam taki młyn, że pracuję po kilkanaście godzin dziennie - nie mam czasu jak kiedyś na forumowanie i czytanie dokładne całości)