[stelvio] Zleć kontrolę skrzyni biegów kontynuuj na D i nie przełączaj ...

Auto
Stelvio 280hp
Hej,

Takie coś wczoraj mnie zaskoczyło, jestem umówiony na wizytę (terminy dopiero na środę...) w ASO ale może ktoś coś takiego miał wcześniej? Włączyło się na trasie przy przejeździe przez miasto z prędkością ~60km/h. Tryb był ustawiony na "N", więc to magiczne "D" w komunikacie zapewne dotyczy skrzynii biegów.
Sama skrzynia zdaje się działać.

Alfa ma ~900km przebiegu.

Temat o Giulii (http://www.forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio/160847-zlec_kontrole_skrzyni_biegow.html) widziałem, ale u mnie nie gaśnie.

IMG_20180701_192738.jpg

Ostatnia edycja:
no ładnie Zaczęło się :(
Czyli te stare wersje 2017 nie są takie złe.
Jeszcze nic mi się nie zapaliło a mam 10k km. Nie docierałem jak wszyscy tu się cykają :D
[MENTION=71664]walgreen[/MENTION] taki dobry soft. Taki dopasowany, taki obliczony :D

Na zagranicznych forach ten problem też był wspominany już w zeszłym roku.

[MENTION=73165]azar[/MENTION] może autko za mało było pałowane w manualu ;)

[MENTION=71664]walgreen[/MENTION] jakiś punkt odniesienia do zagranicznych for?

Ps. U mnie na manualu nie było prawie wcale jeżdzone a pałowane to już na pewno nie...

20k i wsio działa idealnie :)
silnik 280KM
Zalecają, by nie przechodzić między trybami DNA za szybko (od razu), ja zawsze czekam aż zniknie komunikat o zmianie trybu, zanim dal kolejny. Może się wiec trochę pie...ę ze wszystkim, ale wszystko działa idealnie przez to :)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
W ASO i instrukcja, i jest ona dla mnie 65645354662432275 ważmniejsza, niż twoje zdanie. I nie musisz się mądrzyć, ze zawsze robisz inaczej, wiem że szybka zmiana jest możliwa, tyle tylko, ze 500 razy moze się udac, a 501 już nie i może być problem jak u kolegi. Poza tym, jakoś nie mam sytuacji, gdzie w jedną chwilę muszę z skoczyć z D na A, nic się nie stanie, jak odeczekam kilka sek, ba, nic się nie stanie jak odczekam nawet 100 h :D
Coś jeszcze?

Załączniki

• dna.jpg
    dna.jpg
    98.8 KB · Wyświetleń: 105
W instrukcji jest wyraźnie napisane że nie da się przejść z D do A bo przełącznik nie kręci się w koło :D Fizycznie nie ma takiej możliwości. Nie ma nic o tym żeby czekać nie wiadomo na co między zmianą trybówe bo z pewnością Włosi mimo swojej nieudolności w projekcie tego samochodu zadbali o to żeby system uruchomił i zakończył każdy z trybów w odpowiednim czasie. To jakieś zabobony. Może tryb D włączać tylko w dni nieparzyste i po zmroku w pełni księżyca? Absurd.

Wprowadzasz ludzi w błąd ale chyba na szczęście i tak nie biorą cię na poważnie. Op ni nie mówił o zmianie trybu. Włączyło się nagle i tyle.

Powiedz które to ASO chętnie to zgłoszę.

Tutaj nie chodzi o żande 360*, bo to wie każdy, jak widac nawet ty.
Tekst jest jasny, należy "włączyć", czyli musi on załapać, z N przechodzimy do innych. To, by nie robić tego błyskawicznie, mówili mi nawet w ASO.
Po drugie na logikę, NIC nie stoi na przeszkodzie, by ten przycisk miał 360* i pozwalał przejsc z D do A (A-D), dlaczego to zablokowano?
Właśnie po to, by tego nie robić w 0,3 sek.
Problemy mało kiedy spadają z nieba, przeważnie zawsze ktoś coś olewa i jest jakaś przyczyna.
Jak ktoś liczy, że mu ustawienia będa się co 0,3 sek zmieniały, to w 3 sek zmieni 10 razy tryb, to na serio potem niech ma pretensje do Azara :D
U ciebie wszystko jest zabobonem, łącznie w docieraniem, a problemy pojawiają się po prostu losowo :D
Na szczęście wielu stosuje zasadę, tak masz jak dbasz.

Abstrachując od waszej dyskusji tryb nie był przełączany ani nic ani podczas ani w trakcie jak i po wyskoczeniu tego błędu, cały czas było to "N". Od szalenia mam inne auto, D jeszcze by uszło gdyby nie to tandetne podbicie dzwięku silnika.

Ja z mniejszymi duperelami dzwonię na serwis ASO od razu, a forum przy okazji. Bo forum jak to forum, dostaniesz 5 róznych porad, w tym 4 od "azarów" :D
Dzwoniłeś, byłeś, co mówili?

> Dzwoniłeś, byłeś, co mówili?

Na wizytę umówiony jestem jutro, do tego czasu nic nowego się nie dowiem. Podlączą pod kompa i będzie wiadomo. Do tej pory nikt ze stelvio/giulia się nie zgłosił do nich z podobnym problemem.

Proszę o merytoryczne wypowiedzi i zaprzestanie kłótni. Nie róbcie mi tu sejmu w porządnej stajni:)

Ok, po wizycie, błąd wykasowany. Na razie zbyt ogólny żeby cokolwiek mogli powiedzieć. Ale był jeden stały błąd ABSu, wrzucili nowe oprogramowanie do ABSu.

Samo ASO w długołęce "tak sobie" (poczekalnia KIA bez klimy, a dzisiaj żar z nieba). ale przy okazji dowiedziałem się o dwóch akcjach serwisowych na auto. Z minusów następnych to na zastępcze dostanę pewnie TIPO, także ten...

Jakichś nowych akcjach czy o tych które już tu na forum omawialismy?

Jedna to dobrze znana (8223)
druga dotyczy kamery cofania / tylnej klapy - aczkolwiek coś o kamerze cofania wspomnieli więc sam nie wiem czy znana czy nie.

A możesz dopytać o tą akcję z kamerą to sam bym zajechał będąc w Ole.

Mam nadzieje, że ja za szybko w łopatki nie stukam przy dynamicznej jeździe ;P
Nie róbmy z pokrętła zmiany trybów jazdy winnego jakiejkolwiek awarii skrzyni ;)

Amortyzatory
Powrót