dokładnie, a i HK brzęczą często maskownice/boczki, wiec też tak sobie
[MENTION=90979]Raos[/MENTION], IMHO low bym przerabiał tak, w zależności od budżetu i też czy sam robisz masz czas czy zlecasz:
1.niskobudżetowo - tylko podoklejać maty w drzwi - wersja max to ok 5-6h/drzwi pełne rozebranie, wyklejenie alubutylem poszycia zewnętrznego, wewnętrznego i pianka na boczki (w parę miejsc można dać trochę maty też). ewentualnie jak nie chce Ci się całych drzwi rozbierać, to wyklejać przez otwór głośnika ile wlezie - tak 1/3 powierzchni się da, już coś da.
2.średniobudżetowo, wygłuszenie i wymienić głośniki - problem że zbyt dobrych to radio nie uciągnie, moze jeszcze typu M165 da rade bo 3ohmowe, może trochę lepiej zagrać. oczywiście w połączeniu z wyklejeniem.
3.wyżejbudżetowo - głośniki z ciut wyższej półki niż M165 + wzmak (lub wzmak z DSP), kable bym zostawił więc też nie masz co przesadzać z mocą czy mega półką, a głośniki jakieś z montażowymi zwrotnicami. przy base audio to spoko 4 kanałowy wzmak, też nie musi być za duży.
Osobno sub, szczególnie przy 1 i 2 ważne go dodać, przy 3 może okazać się niepotrzebny (tak jak u mnie, ale to zależy od gustów, rodzaju muzy itp)
W moim aucie ori miałem zestaw średni i sprawy mi się pokomplikowały bo zanim zainstalowałem i lepiej rozeznałem temat, myślałem że wepnę się z nowym wzmakiem przed ori wzmakiem. wyszło że muszę wpinać się za ori wzmakiem i sumować kanały na przodzie bo sygnały niektóre (PDC/BSM) i wszystkie regulacje (vol/bal/eq/fad) generuje wzmak ori, a on zaś rozdziela pasma na tweeter i woofer przedni na osobnych wyjściach. wzmak był już jednak kupiony (Audio System M50.4) i głośniki (u mnie Audio System HX165SQ EVO2 przód (pełna zwrotnica) i X165EM EVO2 tył). W rezultacie dołożyłem sumator high-low żeby zmontować tweeter+woofer na powrót w jeden kanał, ale przy średnim audio wzmaku nie do końca to mogłem wystroić, choć grało fajnie już o parę klas lepiej niż to co dostałem z fabryki (bas dla mnie głęboki, sub niepotrzebny, czyste wysokie). Teraz jednak zdecydowałem się zrobić to poprawniej i kupiłem DSP Musway M6V3 6 kanałowy - montaż na dniach. Niech wzmak dorównuje klasą głośnikom a i teraz będzie łatwiej wystroić wszystko.
Ogólnie wzmak M50.4 daje już kopa i nie jest duży, przy 3R głośnikach daje ok 70WRMS co w porównaniu do radia jest ogromnym przeskokiem. Oczywiście jeśli masz większy budżet to jest w czym wybierać jeśli chodzi o lepsze wzmaki, ale raczej trzeba się trzymać małych wzmaków w klasie D, chyba ze chcesz przerabiać wszystkie kable i robić audio np w bagażniku gdzie się to zmieści.
Wzmak u Ciebie raczej bym widział zamontowany zaraz przy radiu.