Zmiana audio

@epsonix, chciałem się upewnić odnośnie tego sumatora HLC4 którego użyłeś żeby złożyć do kupy sygnały z front wooferów i fron tweeterów. Po zsumowaniu zakładam, że uzyskałeś sygnał typu LowLevel a nie HighLevel, zgadza się? Te pudełko to w zasadzie głównie konwerter z High do RCA ale nie zauważyłem na wprost napisanego co uzyskujemy po włączeniu SUM.
I czy mógłbyś wrzucić jakiś kawałek rozpiski złącz wzmacniacza od systemu "midi"? Również jeśli to możliwe typy tych złącz (może jakiś link czy zdjęcie żeby zobaczyć jak to wygląda jeśli to coś nie typowego).
Wielkie dzięki z góry za cokolwiek co Ci się uda pomóc.

Tak, hlc na wy ma sygnał low, ale nim wchodze na wzmak swoi ktorym i obsluguje zarówno zsumowany low przedni jak i high tylny.

Wtyczki nie nwm pojęcia, ja u siebie cialem ori wiazki i wstawiłem wtyczki ISO glosnikowe, tak ze da sie spiac wszystko do ori obwodów.

Fyi teraz jest nowe hlc4evo obsluguje linie high o wyzszej mocy, kto wie, moze przyczyna padniecia mojego hlc4plus niedawno zwiazana jest z tym- wczoraj gadalem właśnie z dystrybutorem i mówił że to pierwszy przypadek usterki.

Co do schematów/rozpisek z łózka/komórki ciezko- leżę zaatakowany przez covida obecnie. Ty,ale byly wrzucane pdfy z opisami systemu audio na forum, tam byly rozpiski.poszukaj

Dzięki za odpowiedź. Przes* masz. Ja to przeszedłem lekko, jeden dzień 37.5 i to wszystko, żadnych bóli, zadyszek itp. Nie wiem, może to dzięki szczepionkom... Zdrowia!!!

A czy robiłeś może próbę, może pomiary oscylem, czy na wyjściu dla przednich woofferów wycięte są wogole tony wysokie? Bo o ile na wy tweeterów niskie wyciąć musieli to na wy woofferów to takie oczywiste nie jest. Gdyby tak było to nie trzeba by sumować kanałów...

Tak sprawdzalem i uchem i voltomierzem rms, stad dokupywalem sumator juz po fakcie wiekszosci roboty z audio. W ogole plan mialem inny bo ori m j wzmak mial byc przed Ori, i mimo że wiem jak przeprogramować interfejs radia żeby vol itp bylo z radia, to brak średnich w eq, pdc/lda itp z licznika i jakosc gorsza przy wzmaku dokladanym w bagazniku przy tym okablowaniu jednak wymusiły jednak przepiecie się na wy Ori wzmaka

Duszności na szczęście nie mam, ale zapalenie zatok, oka, kaszel i ogolnie brak sil/bol. Jestem szczepiony 3 razy, (2 pfizer 1 moderna), nie wiem czy to mnie od szpitala uchroniło czy nic nie dało - moja rodzina synek bezobjawowy a żona tylko pokaszluje.

Ostatnia edycja:
Tak, czytałem Twoją historię.
Jeszcze byś mi tylko powiedział czy namierzyłeś żeby przednie tweetery miały jakiś kondondzior gdzieś w szereg czy idą na wprost do ori wzmaka?
I to samo odnoście tylnych, są zwarte w drzwiach na wprost do wooferow czy jest tam jakaś szczątkowa zwrotnica?

Ja trzy Pfizery i było lekko, Ty pomieszałeś z Moderną i widzisz teraz jaki efekt :-). Oczywiście żartuję, logiki to nie ma żadnej...

ori tweetery mają wbudowane kondziory, i tyle, żadnych zwrotnic, w ori systemie łączone na wprost do końcówki, oczywiście w przypadku zestawów z ori wzmak jest jeszcze wzmak który coś tam pasmo przycina na przodach na podzielone głośniki.

Jasne, dzięki.
Może już mam wszystkie elementy układanki rozeznane :-).

Może ktoś jest zainteresowany chińskim DSP z 31 punktowym EQ i czterema wejsciami/wyjściami HighLevel? Są też dwa wejścia LowLevel i 6 wyjsc LowLevel, ale nie ma wbudowanego mixera wejść.
Zestaw dobry do audio basic lub midi (plus sumator kanalow front tweet + front door).
Mam kod promocyjny na jedną sztukę za 175usd wraz z transportem do Polski, ważnym do jutra.
PUZU PZ-C31.
Normalna cena około 240.

Ja zamówiłem droższy X4800S z mixerem i 8 wyjściami mocy.
Chrzanię, ze chińskie. Moje chińskie radio z DSP grało naprawdę świetnie w porównaniu do nie chiskiej Alfy, wiec spróbuję za grosze.

Jak ktoś chętny to proszę o info.

Od tygodnia jestem posiadaczem stelvio w wersji sprint i do tej pory nie mogę wyjść ze ździwienia jaki g.... można wsadzić do auta za takie pieniądze. Miałem do wyboru TI z tamtego roku ze średnim audio (powiedzmy tak: grało to normalnie bez cudów) lub sprinta z tego roku ale z kubełkowymi fotelami oczywiście wybór padł na sprinta. I teraz mam pytania:
1. Czy serwis (gwarancja) ma jakieś problemy z niefabrycznymi głośnikami?
2. Próbował ktoś u siebie montaż głośników z allegro niby szykowane do stelvio:

Głośniki samochodowe dwudrożne Audio System M165 EVO2

Ground Zero GZIC 165.2SPL Alfa Romeo Stelvio przód

Planuję wykonać podstawę czyli wymianę wszystkich fabrycznych głośników oraz wsadzenie subwoofera w obudowie bagażnikowej dedykowanej do stelvio ze wzmacniaczem sterowanym sygnałem z tylnych głośników.

Średnie audio też gra do dupy a Twoje łatwiej przerobic na normalne granie. Przeczytaj wszystko wcześniej.
Bez dodatkowego wzmacniacza czy dsp pewnie nie będziesz zadowolony. Ja zacząłem od dsp (właśnie czekam na nie), głośniki pewnie po nim.

Ostatnia edycja:
dokładnie, a i HK brzęczą często maskownice/boczki, wiec też tak sobie
[MENTION=90979]Raos[/MENTION], IMHO low bym przerabiał tak, w zależności od budżetu i też czy sam robisz masz czas czy zlecasz:
1.niskobudżetowo - tylko podoklejać maty w drzwi - wersja max to ok 5-6h/drzwi pełne rozebranie, wyklejenie alubutylem poszycia zewnętrznego, wewnętrznego i pianka na boczki (w parę miejsc można dać trochę maty też). ewentualnie jak nie chce Ci się całych drzwi rozbierać, to wyklejać przez otwór głośnika ile wlezie - tak 1/3 powierzchni się da, już coś da.
2.średniobudżetowo, wygłuszenie i wymienić głośniki - problem że zbyt dobrych to radio nie uciągnie, moze jeszcze typu M165 da rade bo 3ohmowe, może trochę lepiej zagrać. oczywiście w połączeniu z wyklejeniem.
3.wyżejbudżetowo - głośniki z ciut wyższej półki niż M165 + wzmak (lub wzmak z DSP), kable bym zostawił więc też nie masz co przesadzać z mocą czy mega półką, a głośniki jakieś z montażowymi zwrotnicami. przy base audio to spoko 4 kanałowy wzmak, też nie musi być za duży.

Osobno sub, szczególnie przy 1 i 2 ważne go dodać, przy 3 może okazać się niepotrzebny (tak jak u mnie, ale to zależy od gustów, rodzaju muzy itp)

W moim aucie ori miałem zestaw średni i sprawy mi się pokomplikowały bo zanim zainstalowałem i lepiej rozeznałem temat, myślałem że wepnę się z nowym wzmakiem przed ori wzmakiem. wyszło że muszę wpinać się za ori wzmakiem i sumować kanały na przodzie bo sygnały niektóre (PDC/BSM) i wszystkie regulacje (vol/bal/eq/fad) generuje wzmak ori, a on zaś rozdziela pasma na tweeter i woofer przedni na osobnych wyjściach. wzmak był już jednak kupiony (Audio System M50.4) i głośniki (u mnie Audio System HX165SQ EVO2 przód (pełna zwrotnica) i X165EM EVO2 tył). W rezultacie dołożyłem sumator high-low żeby zmontować tweeter+woofer na powrót w jeden kanał, ale przy średnim audio wzmaku nie do końca to mogłem wystroić, choć grało fajnie już o parę klas lepiej niż to co dostałem z fabryki (bas dla mnie głęboki, sub niepotrzebny, czyste wysokie). Teraz jednak zdecydowałem się zrobić to poprawniej i kupiłem DSP Musway M6V3 6 kanałowy - montaż na dniach. Niech wzmak dorównuje klasą głośnikom a i teraz będzie łatwiej wystroić wszystko.

Ogólnie wzmak M50.4 daje już kopa i nie jest duży, przy 3R głośnikach daje ok 70WRMS co w porównaniu do radia jest ogromnym przeskokiem. Oczywiście jeśli masz większy budżet to jest w czym wybierać jeśli chodzi o lepsze wzmaki, ale raczej trzeba się trzymać małych wzmaków w klasie D, chyba ze chcesz przerabiać wszystkie kable i robić audio np w bagażniku gdzie się to zmieści.

Wzmak u Ciebie raczej bym widział zamontowany zaraz przy radiu.

Ja zamówiłem chińskie DSP 8-kanałowe za grosze. Cudów po nim nie oczekuję, ale już 10 lat temu Chińczycy potrafili zrobić niezłe radio z DSP grające dla mnie bardzo zadowalająco - więc zobaczymy jak posunęli technologię :-). 270 dolarów nie majątek.
Jakiś koleś na anglo-forum podniecał się, że samo dołożenie prostego DSP (Kickera) bez dotykania głośników wniosło mu kolosalną zmianę w audio "basic". Jak wyżej, zobaczymy co można z tych głośników wyciągnąć :-). Łatwiej podpiąć DSP niż się babrać z czterema drzwiami (choć zakładam, że pewnie mnie to nie ominie).
Ciekawostka, jest w klasie AB a jest całkiem mały (i tak będzie w bagażniku swoją drogą z uwagi na zestaw "mid")

Osobno sub, szczególnie przy 1 i 2 ważne go dodać, przy 3 może okazać się niepotrzebny (tak jak u mnie, ale to zależy od gustów, rodzaju muzy itp)
Ty miałeś tego fabrycznego pseudo suba, to odpiąłeś go całkowicie tak jak przednie centrum czy zostawileś podpięty pod ori wzmak?

niż się babrać z czterema drzwiami (choć zakładam, że pewnie mnie to nie ominie).
największa motywacją ze wziąłem się za audio było że po 2.5 roku jeżdżenia tapicerka jedna rezonowała przy muzyce a obie potrafiły jak jeździłem z otwartymi klapami wydechu. skoro już wziąłem się za pełne wygłuszanie, kupiłem z zapasem głośniki (najpierw miały być M165) i dodałem wzmak - ta część poszła tak na pałę, bez zbyt dużego przygotowania czy sprawdzenia wcześniej pewnych spraw - przy montażu dopieroo wyszło z tym że vol/bal/eq itp jest robione we wzmaku i koncepcja się jeszze pokomplikowała

Ciekawostka, jest w klasie AB a jest całkiem mały (i tak będzie w bagażniku swoją drogą z uwagi na zestaw "mid")
co w klasie AB, to DSP? no to ma straty dużo większe niż kl D, czyli się grzeje mocniej, a jak jest małe to tym bardziej problem z odprowadzaniem ciepła i grzeje się wewnątrz jeszcze bardziej. jeśli montaż pod podłogą bagażnika, to i słabe przewietrzanie i grzeje od tłumika mocno, uważałbym i raczej dał gdzie indziej

Ty miałeś tego fabrycznego pseudo suba, to odpiąłeś go całkowicie tak jak przednie centrum czy zostawileś podpięty pod ori wzmak?
został, ale jest przyciszony wg drzwi wjakimś tam stopniu, głównie jest podłączony anty komunikatowi AUdio Niedostępne i mimo wszystko coś tam dodaje do basu delikatnie, został na próbę, w miarę sie sprawdził wiec nie ruszałem.

co w klasie AB, to DSP? no to ma straty dużo większe niż kl D, czyli się grzeje mocniej, a jak jest małe to tym bardziej problem z odprowadzaniem ciepła i grzeje się wewnątrz jeszcze bardziej. jeśli montaż pod podłogą bagażnika, to i słabe przewietrzanie i grzeje od tłumika mocno, uważałbym i raczej dał gdzie indziej
Tak, to DSP ze wzmacniaczem AB. To mocno prawdopodobne, że się będzie grzał nieco mocniej. Z tym, że ja nie z tych u których dach skacze jak muzyki słuchają :-).
Plan jest nie pod podłogą tylko gdzieś z boku w okolicy oryginalnego. Nie rozbierałem jeszcze niczego ale liczę, że w Stelvio jest tam trochę miejsca.
Pomijając, że zanim go zamknę za czymkolwiek to pewnie go potestuję chwilę w bagażniku.

w AB moc max wydzielana nie jest przy max mocy pobieranej przez głośniki gdyż sprawność rośnie (powiedzmy w przedziale 20-55% jeśli rozpatrujemy zakres powiedzmy (bez wyliczeń itp, tak mniej więcej piszę) 10-100% mocy Wy) wraz ze wzrostem mocy wyjściowej, punkt max mocy strat we wzmaku (wydzielanej cieplnej) zatem będzie gdzieś przy niższej mocy wyjściowej i ogólnie będzie się to raczej grzało jeśli to jest małych wymiarów.

dotknij sobie też blachę w bagażniku po jakimś czasie jazdy jak załadujesz walizkami bagażnik (np wyjazd wakacyjny) - tam robi się dość ciepło i też to uwzględnij - tu bym może Ci sugerował montaż z lewej strony przy ori wzmaku (ja wolałem pod podłogą, ale przy D gdzie sprawność jest ok 90% nie miało to takiego znaczenia, do tego tam i tak montowałem zwrotnice więc mi to pasowało, u Ciebie inaczej.

wrzucam fotkę jak to u mnie wygladało podczas prac jak to montowałem, dopasowywałem/spinałem
20210226_181820.jpg

Ja bardziej jestem od cyfrówki niż klas wzmacniaczy, jakoś tak z pamięci mi utkwiło, że w AB przy niskiej mocy sprawność nie jest najgorsza. Ale, że pamięć mam słabą... ;).
Dzięki za fotkę. U mnie tak by się chyba nie dało. Ja mam koło dojazdowe a u Ciebie chyba wygląda to na zestaw z kompresorkiem.
Ale jak pisałem, plan był właśnie przy ori-wzmaku :-) Dzięki za potwierdzenie, że plan nie jest zły!
Wymiary właśnie sprawdziłem są 220x175x50. Więc nie aż takie bardzo małe jednak! Może to i lepiej w takim układzie (jeśli to gdzieś dam radę upchnąć....).

audio to nie moja domena, ale coś tam kumam - moja specjalizacja to projektowanie precyzyjnych torów pomiarowych dla różnych typów sensorów, filtracje analogowe, sampling, filtracje cyfrowe itp, trochę FPGA, do audio mi więc chyba jednak bliżej niż Tobie :)

AB jest lepsza sprawnościowo niż A do tego jakość lepsza niż w B a nie tak odległa od A :), tak czy siak przy niepełnym wysterowaniu jest różnica napićia zasilania a wy z tranzystora która jest stratą cieplną w tranzystorze. D tu miażdży sprawnościowo AB, ale z tego co wiem od gości co robią z audio, wiele D jednak sieje po aucie (np problem z odbiorem radia), niektórzy też się będą czepiali jakości, stąd i w lepszej klasy sprzęcie raczej spotka się AB. Oczywiście to takie generalizowanie, średniaki A mogą być dużo gorsze od dobrych D itp.

aaa no tak dojazdówkę masz, faktynie coponiektóre stelvio mają. w stelvio z opowieści niektórych forumowiczów to pod podłogą bagażnija jest jeszcze bardziej gorąco niż w giulii, tym bardziej odpadałaby lokalizacja na wzmak przy klasie AB.

22x17x50 to taki w miarę już solidny wymiar jak na nie za dużą moc, zamontuj tak żeby było odprowadzenie ciepła przez metal na karoserię i bedzie git. powodzenia, pochwal się jak pomontujesz.

niektórzy też się będą czepiali jakości, stąd i w lepszej klasy sprzęcie raczej spotka się AB.
A to oczywiste, jakość CD też jest bezgranicznie do bani w porównaniu do analoga, a wogóle to panie jakie tranzystory, wzmacniacz to tylko lampowy ;)

pochwal się jak pomontujesz.
Obowiązkowo!
Próbuję jeszcze ten cholerny konektor do ori-wzmaka namierzyć żeby kabli nie ciąć na gwarancji ale to chyba prawie niewykonalne (szczególnie że bym potrzebował do tego celu i wtyk i gniazdo).

Amortyzatory
Powrót