Awaryjne wyłączanie recznego hamulca elektrycznego Giulia

lord8

Nowy
Auto
Giulia Ti
Witam wszystkich,
Miałem drobna kolizje moją giulią i wezwałem pomoc drogową, ale sobie nie dała rady bo mam zablokowane tylne koła hamulcem elektrycznym.
Moze ktoś wie jak awaryjnie/mechanicznie wyłączyc ręczny/elektryczny hamulec?
odkręcić i wyciągnąć z zacisków?
ktos miał taki przypadek ze nie moze odblokować ręcznego i musi awaryjnie/mechanicznie.
Dziękuje za pomysły, auto stoi i czekam:)
pozdrawiam

Witam wszystkich,
Miałem drobna kolizje moją giulią i wezwałem pomoc drogową, ale sobie nie dała rady bo mam zablokowane tylne koła hamulcem elektrycznym.
Moze ktoś wie jak awaryjnie/mechanicznie wyłączyc ręczny/elektryczny hamulec?
odkręcić i wyciągnąć z zacisków?
ktos miał taki przypadek ze nie moze odblokować ręcznego i musi awaryjnie/mechanicznie.
Dziękuje za pomysły, auto stoi i czekam:)
pozdrawiam
W tym wątku ktoś miał podobny problem.. odpiecie aku na kilka minut pomogło..

Możliwe że konieczne będzie skasowanie bledy w kompie.. pytanie czy masz jak.. jak gdzies w okolicach wrocka to moge podjechac;)

https://www.forum.alfaholicy.org/gi...role_elektronicznego_hamulca_postojowego.html

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
W menu jest opcja "sprawdzenie stanu hamulców" - opcja ta wyłącza hamulec ręczny

W menu jest opcja "sprawdzenie stanu hamulców" - opcja ta wyłącza hamulec ręczny
jest, próbowałem i działa. tylko pytanie czy walnięte auto np z awariami/błędami/poduszkami wystrzelonymi na to pozwoli

Ludzie czytajcie trochę instrukcje!! Musicie odczepić panel pomiędzy fotelami, ten styłu i tam jest tasiemka do odblokowania skrzynie ręcznego itp.

Ludzie czytajcie trochę instrukcje!! Musicie odczepić panel pomiędzy fotelami, ten styłu i tam jest tasiemka do odblokowania skrzynie ręcznego itp.

Bez urazy - należy czytać tytuł wątku. Rozmawiamy o hamulcu elektrycznym (ręcznym) a nie o automatycznej skrzyni biegów. Znam lepszy sposób odblokowania skrzyni niż zrywania taśmy - wystarczy śruba m6 długość 60 mm i trzeba ją wkręcić od spodu w skrzynię biegów i skrzynia jest odblokowana, rozłączona i można wciągać na lawetę.

Bez urazy - należy czytać tytuł wątku. Rozmawiamy o hamulcu elektrycznym (ręcznym) a nie o automatycznej skrzyni biegów. Znam lepszy sposób odblokowania skrzyni niż zrywania taśmy - wystarczy śruba m6 długość 60 mm i trzeba ją wkręcić od spodu w skrzynię biegów i skrzynia jest odblokowana, rozłączona i można wciągać na lawetę.
Dziwne. Moja alfa 2 razy jechała na kawę i. Za każdym razem ASO twierdziło, że nie ma opcji odblokowania skrzyni. Owszem, można wkrecic śrubę, ale najpierw trzeba zdjąć jakąś osłonę ze skrzyni, więc nie wykonalne na drodze.

Wysłane z mojego TA-1021 przy użyciu Tapatalka

Nie ma żadnej osłony. To miejsce pokazali mi właśnie w ASO.

Dziwne. Moja alfa 2 razy jechała na kawę i. Za każdym razem ASO twierdziło, że nie ma opcji odblokowania skrzyni. Owszem, można wkrecic śrubę, ale najpierw trzeba zdjąć jakąś osłonę ze skrzyni, więc nie wykonalne na drodze.

W mojej instrukcji napisane jest:
"Ręczne odblokowywanie dźwigni zmiany
biegów z trybu P (Parking) ma na celu
umożliwienie pchania lub holowania
samochodu, gdyby nie było to możliwe
przy normalnym użyciu dźwigni zmiany
biegów.
Jest to urządzenie przeznaczone
wyłącznie na wypadek sytuacji
awaryjnych, nie należy go używać często."
I dalej jest opisana instrukcja jak zdjąć plastik pociągnąć za tasiemkę która przestawia skrzynię w tryb N i rozłącza hamulec ręczny (dlatego w tym wątku to napisałem :)) po awarii zwijamy tasiemkę zakładamy osłonę i jakby interwencji nie było. Można to przede wszystkim zrobić na drodze ( jak koledzy napisali wchodzenie na drodze pod samochód i odkręcanie osłony jest delikatnie mówiąc uciążliwe :)) No nie wiem jak wy ja nie wożę na co dzień kompletu kluczy w bagażniku :).
Może się komuś przyda w razie awarii aby nie czekać na lawetę w miejscu np niebezpiecznym.
Niestety musiałem przetestować i działa.

Ostatnia edycja:
W mojej instrukcji napisane jest:
"Ręczne odblokowywanie dźwigni zmiany
biegów z trybu P (Parking) ma na celu
umożliwienie pchania lub holowania
samochodu, gdyby nie było to możliwe
przy normalnym użyciu dźwigni zmiany
biegów.
Jest to urządzenie przeznaczone
wyłącznie na wypadek sytuacji
awaryjnych, nie należy go używać często."
I dalej jest opisana instrukcja jak zdjąć plastik pociągnąć za tasiemkę która przestawia skrzynię w tryb N i rozłącza hamulec ręczny (dlatego w tym wątku to napisałem :)) po awarii zwijamy tasiemkę zakładamy osłonę i jakby interwencji nie było. Można to przede wszystkim zrobić na drodze ( jak koledzy napisali wchodzenie na drodze pod samochód i odkręcanie osłony jest delikatnie mówiąc uciążliwe :)) No nie wiem jak wy ja nie wożę na co dzień kompletu kluczy w bagażniku :).
Może się komuś przyda w razie awarii aby nie czekać na lawetę w miejscu np niebezpiecznym.
Niestety musiałem przetestować i działa.

Witam jak możesz zdjęcie screen tej instrukcji bo ja nigdzie tego nie widzę u siebie.

Dzisiaj przeglądałem instrukcje. Żadnych informacji nie widzę.

Ja tylko takie coś znalazłem w instrukcji (str 169):
ODBLOKOWYWANIE DŹWIGNI
AUTOMATYCZNEJ SKRZYNI
BIEGÓW
(zależnie od wyposażenia)
W celu dokonania odblokowania dźwigni
automatycznej skrzyni biegów należy
zwrócić się do ASO marki Alfa Romeo

Proszę bardzo.

Załączniki

• xxxz.jpg
    xxxz.jpg
    115.5 KB · Wyświetleń: 146
Faktycznie nie w każdej instrukcji to jest. Jak się nie mogłem doczekać odbioru samochodu to ściągnąłem kilka wersji instrukcji do Julki. Różnią się sporo.

ok jestem ciekaw czy tylko to jest fizycznie w środku ta tasiemka

Jest, przynajmniej u mnie, ale nie sądzę żeby takie rzeczy w jednej były a w drugiej nie.
Można łatwo sprawdzić, osłona nawiewów lub schowek (w zależności od wersji) łatwo się odczepia nie ma żadnych śrub, wystarczy pociągnąć.

Jak odblokowac reczny.

Witajcie
Miałem taki problem brak możliwości ruszenie z miejsca alfa giulia silnikczki na każdym zacisku, aby odblokowac potrzebne wyciągnięcie wtyczek z silniczka przy zacisku i kabelek z akumulatora plus i minus 12v i dostarczyć prad na styki zamiana biegunów powoduje zaciskania lub zwolnienia hamulca ręcznego potem izolacja na wtyczki i zamocowanie bezpiecznie kabla i do mechanika można dojechać pozdrawiam

Witajcie
Miałem taki problem brak możliwości ruszenie z miejsca alfa giulia silnikczki na każdym zacisku, aby odblokowac potrzebne wyciągnięcie wtyczek z silniczka przy zacisku i kabelek z akumulatora plus i minus 12v i dostarczyć prad na styki zamiana biegunów powoduje zaciskania lub zwolnienia hamulca ręcznego potem izolacja na wtyczki i zamocowanie bezpiecznie kabla i do mechanika można dojechać pozdrawiam

Zgadza się innej opcji nie ma

Amortyzatory
Powrót