Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Mam potwierdzenie na mailu z Alfa Romeo, że serwis nie zabrania stosowania olejów innych producentów jeśli spełniają normy zawarte w instrukcji obsługi i wtedy jest zachowana gwarancja.Pytanie co na to FCA w razie czegoś poważniejszego?
Obwiniasz olej a nie koniecznie to jego wina. Pamiętam że ktoś pisał wręcz odwrotnie, właśnie Motul uchronił go przed awarią MA.Ciężko coś znaleźć w tym wątku (jak zwykle) więc trochę podsumuję, gdyż...
Zalałem na ostatnią wymianę Motul 8100 Eco-Clean 0W30 który niby spełnia wszystkie normy co trzeba (API SP, FIAT 9.55535 GS1), ale Giulii nie smakuje. Krótko po wymianie ześwirował multi-air - odpaliła na 3 cylindry, telepała się, przeszło samo. Niedawno znowu się to wydarzyło. Od wymiany oleju do pierwszego telepania minęły jakieś 3 miesiące i 4kkm.
Czy SP ma jakieś uzasadnienie, czy poprostu ładnie wygląda, tym bardziej że jeden taki się nie sprawdził? No i dalej - czy ktokolwiek ma wiarygodne info o o LSPI w naszych 2.0? To nie 1.2...
[MENTION=73398]andie[/MENTION] nie obwiniam oleju, ale to najłatwiejsze i najtańsze co mogę zrobić. Pomoże albo nie pomoże. Dzisiaj po raz 3 historia się powtórzyła, auto odpaliło na 3 gary, po nagrzaniu do 2 kresek i ponownym odpaleniu wszystko ok.
[MENTION=20089]epsonix[/MENTION] wymiana była w kwietniu, w czerwcu raczej nie "zrobiło się zimniej i zaczęły się problemy ujawniać" a wtedy było pierwsze zdarzenie. Teraz też się nie zrobiło mu zimniej, bo mieszka w ciepłym garażu w domu. Przebieg 64kkm, aku nowy w lutym tego roku, wymiana co roku bo nigdy nie było przebiegu. Średnio jakieś 8-10kkm interwał. Żadnych dodatków. Wszystko ASO bo wynajem, dopiero wymiana na Motul w kwietniu "na swoim" po wykupie auta. Przed tą wymianą na Motul po raz pierwszy w historii auta zawołał o zmianę oleju długo przed terminem, coś tam sobie wyliczył.
teraz jednak wymiana kwiecień, pierwszy incydent czerwiec. po powyżsyzm sądziłem że masz na myśli kilka dni po max....Krótko po wymianie ześwirował multi-air - odpaliła na 3 cylindry, telepała się, przeszło samo.
[MENTION=94281]Raf24[/MENTION] wydaje mi się że tak, ponieważ wyskoczył mi komunikat "konieczna wymiana oleju" na 4 miesiące i kilka kkm przed terminem. Po zmianie "zwykła" inspekcja wyzerowała licznik na 365 dni i 15kkm ale tamten komunikat został, dopiero inna procedura go skasowała.
[MENTION=20089]epsonix[/MENTION] no i właśnie potem się nic nie da znaleźć w wątku o olejach, bo teraz robisz z tego wątek o MultiAir a dedykowany wątek już jest. A może to paliwo, a może burza na słońcu, glitch w komputerze bo słaby akumulator albo olej spod lady. Paliwo Pb 95 na tej samej stacji od 3 lat, akumulator nowy sprzed pół roku a olej od dostawcy bierze warsztat. Nie mam MES, warsztat ma swój sprzęt. Tutaj były szczegóły, błąd solenoidu cylindra pierwszego, dzisiaj sczytane błędy z dwóch poprzednich telepaczek w tym wczorajszej, tym razem te same błędy ale cylinder 2 i 3.
Dzisiaj na serwisie wleciał do silnika Ravenol FES SAE 0W-30 USVO poprzedzony płukanką (był zalany Motul Eco-Clean 8100), sporo syfu wypłukała. Wlane 5,2 l, komputer widzi 5,8l i krzyczy że za dużo, po adaptacji zmienia zdanie i widzi 4,8l oraz 80,5mm.
Przy okazji serwis skrzyni i co ciekawe było tam tylko 4,2l a powinno zejść zdecydowanie więcej (~6l). Nowego weszło 6,5l. Objawów żadnych nie było, serwis po prostu na 60kkm. Olej zlany czysty, tylko mało. Do tego tylny dyfer dostał nowy olej, olej zlany zaskakująco czysty, pisano tutaj że schodzi raczej kakao.
[MENTION=20089]epsonix[/MENTION] no i właśnie potem się nic nie da znaleźć w wątku o olejach, bo teraz robisz z tego wątek o MultiAir a dedykowany wątek już jest. A może to paliwo, a może burza na słońcu, glitch w komputerze bo słaby akumulator albo olej spod lady. Paliwo Pb 95 na tej samej stacji od 3 lat, akumulator nowy sprzed pół roku a olej od dostawcy bierze warsztat. Nie mam MES, warsztat ma swój sprzęt. Tutaj były szczegóły, błąd solenoidu cylindra pierwszego, dzisiaj sczytane błędy z dwóch poprzednich telepaczek w tym wczorajszej, tym razem te same błędy ale cylinder 2 i 3.
Dzisiaj na serwisie wleciał do silnika Ravenol FES SAE 0W-30 USVO poprzedzony płukanką (był zalany Motul Eco-Clean 8100), sporo syfu wypłukała. Wlane 5,2 l, komputer widzi 5,8l i krzyczy że za dużo, po adaptacji zmienia zdanie i widzi 4,8l oraz 80,5mm.
Przy okazji serwis skrzyni i co ciekawe było tam tylko 4,2l a powinno zejść zdecydowanie więcej (~6l). Nowego weszło 6,5l. Objawów żadnych nie było, serwis po prostu na 60kkm. Olej zlany czysty, tylko mało. Do tego tylny dyfer dostał nowy olej, olej zlany zaskakująco czysty, pisano tutaj że schodzi raczej kakao.
Słowo klucz- rada mojego mechanika - płukanki do silnika nie powinno stosować się w tych silnikach. Podobno- zaznaczam podobno - niekorzystnie wpływa to na uszczelnienie elementów modułu MA. Ponoć może wypłukać uszczelnienia modułu które są a formie uszczelek w płynie a takę występują przy tych komorach olejowych przed elektrozaworami MA przez to cały układ traci szczelność. Nie wiem ile w tym prawdy ale jak twierdzi właśnie w większości przypadków MA odzywa się po zastosowaniu przy wymianie oleju płukanek. Nie mam powodu mu wierzyć ponieważ zna sie na tej materii naprawdę dobrze.
Powiem tak- nie wiem ile w tym prawdy - przez 90 tkm ja wymian oleju - selenia digitek miałem 14 i po 95 tkm odezwał sie MA po raz pierwszy - żadnych płukanek - paliwo TYLKO z shella VPower- wcześniej 100 od około 40 tkm VP 95.
Słowo klucz- rada mojego mechanika - płukanki do silnika nie powinno stosować się w tych silnikach. Podobno- zaznaczam podobno - niekorzystnie wpływa to na uszczelnienie elementów modułu MA. Ponoć może wypłukać uszczelnienia modułu które są a formie uszczelek w płynie a takę występują przy tych komorach olejowych przed elektrozaworami MA przez to cały układ traci szczelność. Nie wiem ile w tym prawdy ale jak twierdzi właśnie w większości przypadków MA odzywa się po zastosowaniu przy wymianie oleju płukanek. Nie mam powodu mu wierzyć ponieważ zna sie na tej materii naprawdę dobrze.
Powiem tak- nie wiem ile w tym prawdy - przez 90 tkm ja wymian oleju - selenia digitek miałem 14 i po 95 tkm odezwał sie MA po raz pierwszy - żadnych płukanek - paliwo TYLKO z shella VPower- wcześniej 100 od około 40 tkm VP 95.