Sprężyny klapy bagaznika

bob@

Nowy
Auto
giulia veloce
Jako, że moja klapa bagażnika w Giulii ma się coraz gorzej ( zamyka się) trzeba coś z tym zrobić. Co?
Reklamować w ASO? Chyba nie ma sensu, bo ewentualnie wykonania sprężyny.
Kupić sprężyny z qiadrifoglio? Pomoże, bo przecież fabrycznie jest spoiler? Dysponuje ktoś nr eper?
Zamówić sprężyny pod konkretne wymagania? Narysowanie sprężyny to 5min, wykonanie na zamówienie nie będzie też mega drogie myślę. Zwiększy się średnicę drutu i powinno być ok. Ma ktoś na zbyciu sprężynę, żeby zrobić pomiary?

Wysłane z mojego Nokia 7.2 przy użyciu Tapatalka

Jestem po wymianie w serwisie ....minimalna poprawa, na prostym jest ok, ale parkuje pod domem na lekkim wzniesieniu i klapa opada .

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Przerabiałem już ten temat u siebie. Założyłem karbonowy oryginalny spojler z Q na klapę i niestety klapa nie trzymała praktycznie wogóle. Wymieniłem w ASO sprężyny na nowe w ramach gwarancji, ale nie dało też zbytnio żadnego efektu. Zdecydowałem więc, że założę na swój koszt sprężyny z Q - koszt jednej to 80zł wiec dosyć niska cena, a klapa przynajmniej działa prawidłowo. Polecam takie rozwiązanie

Ostatnia edycja:
Przerabiałem już ten temat u siebie. Założyłem karbonowy oryginalny spojler z Q na klapę i niestety klapa nie trzymała praktycznie wogóle. Wymieniłem w ASO sprężyny na nowe w ramach gwarancji, ale nie dało też zbytnio żadnego efektu. Zdecydowałem więc, że założę na swój koszt sprężyny z Q - koszt jednej to 80zł wiec dosyć niska cena, a klapa przynajmniej działa prawidłowo. Polecam takie rozwiązanie
No właśnie mój spoiler już leży w garażu :D
Pamiętasz nr czesci?

sprezyna od Q jakos 70pln. ja zmienilem jedna ( nie chcialem pruc tapicerki, od strony aku lepszy dostep) i dodalem trytke i trzyma.

bob@, jeśli Twój samochód jest jeszcze na gwarancji to zgłoś temat w ASO. Dla samochodów bez spoilera solucją jest wymiana sprężyn na takie o numerze 50559376. To poprawiona, mocniejsza wersja. Takie też zamontowano koledze epsnix w Bielsku-Białej. Oprócz sprężyn przeprojektowano jeszcze dwa elementy. Do weryfikacji czym dokładnie są i jaką rolę spełniają. Podaję ich numery katalogowe: 505434486 i 505593309. Informacje od kolegów z włoskiego Kluby Alfy.

https://forum.clubalfa.it/attachments/20200114_164432-jpeg.199167/

bob@, jeśli Twój samochód jest jeszcze na gwarancji to zgłoś temat w ASO. Dla samochodów bez spoilera solucją jest wymiana sprężyn na takie o numerze 50559376. To poprawiona, mocniejsza wersja. Takie też zamontowano koledze epsnix w Bielsku-Białej. Oprócz sprężyn przeprojektowano jeszcze dwa elementy. Do weryfikacji czym dokładnie są i jaką rolę spełniają. Podaję ich numery katalogowe: 505434486 i 505593309. Informacje od kolegów z włoskiego Kluby Alfy.

https://forum.clubalfa.it/attachments/20200114_164432-jpeg.199167/
No niby jest na gwarancji, ale czy poprawione rozwiązanie dla wersji bez spoilera będzie działać po montażu spoilera?
Nie chce mi się walczyć z serwisem za 70 PLN. Zobaczymy. Dzięki za numery.

Wymienione, działa zdecydowanie lepiej. Teraz po wymianie mam wrażenie, że klapa jest zablokowana w pozycji otwartej. Trzeba najpierw przełamać blokadę, a później dopiero czuć naciąg sprezyny

Wymieniłeś same sprężyny czy również części z postu wyżej ?

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Nie wiem co wymienili. Zgłosiłem problem i naprawili na gwarancji. Rozmowa była tylko o sprężynach, ale co zrobili...?
Na pierwszy rzut oka nie widzę nic dodatkowego
Jedynie sprężyna jest z grubszego drutu i ciaśniej zwinięta, tak mi się wydaje

Nie ma dodatkowego elementu. Jedyny plastikowy element jaki widzę, to podkładka pomiędzy trzpieniem a sprężyna ( podkładka pełni rolę łożyska obrotowego niejako)

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót