• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Stelvio] Czy skrętny xenon jest skrętny?

Auto
Alfa Romeo Stelvio 2019 B-Tech 2.0/280
Witajcie,
Szybkie pytanie odnośnie xenonów.

Nie zauważyłem, żeby moje lampy podążały za ruchem kierownicy (testowane tylko przy niższych prędkościach, bo póki co nie mam możliwości sprawdzenia gdzieś na ciemnej drodze). Wcześniej miałem focusa ST i nawet przy niewielkiej prędkości bylo widać ruch wiązki światła. Byłem z tym w aso (przy okazji walczenia o pozbycie się logo Android Auto po podłaczeniu telefonu - póki co bez sukcesu) i serwis po sprawdzeniu stwierdził, że działa i że to sie aktywuje przy większych prędkościach... Faktycznie tak jest? Czy Wasze skręcaja wiązke światła przy szybszej jeździe czy to jest próba spuszczenia mnie na drzewo?

weź auto wieczór i przejedz sie krętą droga to zobaczysz- działają świetnie a czy system działa sprawdź wieczór jak sie włączają- mają zrobić lewo prawo góra dół.

Moim zdaniem z tymi niby większymi prędkościami to marketingowa ściema. W Alfie (miałem tak też i w Julce) działa to w stopniu raczej niezauważalnym i tyle.
Miałem ten system w Kiance Sportage i tam działało to naprawdę wyraźnie, nawet na postoju.

widać to działanie i to bardzo ale w czasie jazdy- system w stelvio nie ma statycznego doświetlania zakrętów.

Potwierdzam co pisze kolega [MENTION=34131]Dareek[/MENTION], w Stelvio strumień światła podąża za skrętem kierownicą i to nawet nieźle sobie radzi.
Widać to nocą na krętych drogach lub jak np. wjeżdżam na podjazd do garażu skręcając z drogi jadąc nawet z niewielką prędkością.

Miałem ten system w obu Citroenach C5 (w II gen tylko skrętny. w III gen statyczne+ skrętny) i mam w Giulii ksenon 35W z AFS. Przy niższych prędkościach działa podświetlenie statyczne (strumień ksenonów jest nieruchomy), po przekroczeniu chyba 30-40?km/h przestaje działać podświetlenie statyczne, a włącza się skręt świateł podążający za ruchem kierownicy. System w mojej ocenie działa prawidłowo, dość precyzyjnie i porównując z skrętnymi ksenonami z którymi miałem styczność, nie mam zastrzeżeń.
był już podobny temat: https://www.forum.alfaholicy.org/gi...echnologia_afs_alfa_romeo_giulia_stelvio.html

Ostatnia edycja:
Po uruchomieniu rzeczywiście jak poziomuje to robi też ruch wiązki na boki. Jednak chyba byłem spaczony po ST bo tam nawet przy prędkości parkingowej było widać ruch wiązki światła.

Dzięki za odpowiedzi, przetestuję przy weekendzie. O ile nie będzie padać, bo Stefania jutro idzie na detailing :D

Ja mam wrażenie, że wiązka podąża za tym, co kamera widzi na drodze a nie za kierownicą. Próbowałem na zakrętach opóźnić skręcanie - i wiązka wcześniej poszła w bok zanim zacząłem kręcić kierownicą - czyli ten xenon skrętny chyba nie jest taki głupi.

Moim zdaniem z tymi niby większymi prędkościami to marketingowa ściema. W Alfie (miałem tak też i w Julce) działa to w stopniu raczej niezauważalnym i tyle.
Miałem ten system w Kiance Sportage i tam działało to naprawdę wyraźnie, nawet na postoju.

Moim zdaniem działa bardzo dobrze

Ja mam wrażenie, że wiązka podąża za tym, co kamera widzi na drodze a nie za kierownicą. Próbowałem na zakrętach opóźnić skręcanie - i wiązka wcześniej poszła w bok zanim zacząłem kręcić kierownicą - czyli ten xenon skrętny chyba nie jest taki głupi.

nie wszystkie stelvio mają kamery w szybie- ja nie mam a skrętny działa- prawdopodobnie jak w innych autach bierze sygnał z czujników przekładni.

Na górskich serpentynach w nocy działa to rewelacyjnie i dobrze trafia w drogę

W Stelvio doświetlenie statyczne? Nie zauważyłem. Odnośnie skrętnego snopy światła to działa jak najbardziej i to dobrze według mnie. Wydaje mi się, że przełącznik powinien być w pozycji auto, ale pewności nie mam bo praktycznie zawsze mam w pozycji auto

Amortyzatory
Powrót