• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Różnice pomiędzy Giulią Ti a zwykłą wersją

A scudetto i obudowy lusterek są w standardzie z wstawkami carbonowymi?

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Tak w Veloce TI są w standardzie.
Poniżej zdjęcie mojej Veloce Ti z dachem panoramicznym i spojlerem karbonowym.
2020-11-24 16.06.00.jpg

Tak w Veloce TI są w standardzie.
Poniżej zdjęcie mojej Veloce Ti z dachem panoramicznym i spojlerem karbonowym.
Pokaż załącznik 275199
Jaki jest rok produkcji Twojego samochodu? Przedlift czy polift?

Czy masz jakieś zdjęcia środka (żeby zobaczyć okno dachowe i to jak się komponuje z czarną podsufitką)?

A czy istnieje jakieś logiczne wytłumaczenie dlaczego nie można wziąć pełnego pakietu Ti wraz ze szklanym dachem? Chyba dach w takiej Veloce Ti nie jest z carbonu? ;)
Chyba że chodzi o sprawy typu "z tym kolorem lakieru nie weźmiesz takiego koloru tapicerki bo będzie brzydkie". Alfa chyba nie pozwalała np na Blue Misano z czerwoną skórą?

A nie jest tak że Veloce Ti z dachem stoi niżej i że niby te progi by przeszkadzały? Pewnie to bzdura, ale to jedyne co mi przychodzi do głowy...

A czy istnieje jakieś logiczne wytłumaczenie dlaczego nie można wziąć pełnego pakietu Ti wraz ze szklanym dachem? Chyba dach w takiej Veloce Ti nie jest z carbonu? ;)
Chyba że chodzi o sprawy typu "z tym kolorem lakieru nie weźmiesz takiego koloru tapicerki bo będzie brzydkie". Alfa chyba nie pozwalała np na Blue Misano z czerwoną skórą?

Może dlatego, że skoro Q nie może mieć panoramy to Veloce Ti też. Albo bardziej prozaiczne - kojarzę, że dwa lata temu konfigurując np. B-Tech dodając dach panoramiczny wyrzucało nam czarną podsufitkę. Może AR nie ma czarnej podsufitki pod panoramę :D :D :D

2020, polift.
Trochę zdjęć jest tutaj: https://www.forum.alfaholicy.org/nasze_belle/173021-alfa_romeo_giulia_veloce_ti_my2020.html

Jak chcesz zdjęcia środka to nie ma problemu, zrobię wieczorkiem i wstawię.
Ja konfigurowałem w 2019, jeszcze przedlift. Widocznie byłem za mało uparty albo wprowadzony regularnie w błąd.

Piękna jest, zrób proszę parę zdjęć wnętrza, żebym jeszcze bardziej się wkurzył (ale bardzo chciałbym je zobaczyć).

Zwłaszcza, że już się wyleczyłem trochę ze szklanego dachu, bo nie dało się tak skonfigurować jak chciałem, a tu pyk, Veloce Ti ze szklanym dachem.

Ja konfigurowałem w 2019, jeszcze przedlift. Widocznie byłem za mało uparty albo wprowadzony regularnie w błąd.

Piękna jest, zrób proszę parę zdjęć wnętrza, żebym jeszcze bardziej się wkurzył (ale bardzo chciałbym je zobaczyć).

Zwłaszcza, że już się wyleczyłem trochę ze szklanego dachu, bo nie dało się tak skonfigurować jak chciałem, a tu pyk, Veloce Ti ze szklanym dachem.

Bo przed liftem nie dało się wziąć dachu panoramicznego do Veloce Ti.
Tak samo jak nie dało się wziąć Rosso Competizione do Veloce.
A teraz można ;)

A co do tematu, to poza tym co już napisano Veloce Ti ma jeszcze jedną przydatną rzecz nieosiągalną w "nie Ti", tj oddzielną regulację wysokości przodu i tyłu siedziska. Tego niestety nie ma w zwykłym Veloce ze "sportowymi" fotelami.
tu się mylisz, jak doszła wersja Veloce Ti z 8 kierunkami regulacji fotela, to dorzucono też jako opcję do Veloce zamówienia tego - kod opcji JT2 cena 2500. tak samo wtedy dorzucono możliowośc zamówienia grzanej tylnej kanapy. obie opcje bym dołożył gdybym się nie pospieszył ze złożeniem zamówienia na alfę na początku 2018r, Veloce Ti bym jednak nie brał bo chciałem wnętrze w kolorze, jasną podsufitkę i srebrne felgi 19".

niestety nie pozwala. żałuję że nie postawiłem u dealera sprawy na ostrzu noża jak już byliśmy dogadani co do szczegółów - może w FCA u dyrekcji piętro wyżej załatwiłby takie specjalne zamówienie. Chyba byłem zbyt napalony i już chciałem ją mieć klepniętą.

tu się mylisz, jak doszła wersja Veloce Ti z 8 kierunkami regulacji fotela, to dorzucono też jako opcję do Veloce zamówienia tego - kod opcji JT2 cena 2500.

Tnx za naprostowanie zatem.
Jak konfigurowałem gdzieś wiosną 2019, to mówiono mi (wielu dealerów), że tylko Ti to może mieć, a zwykłe Veloce tylko z fotelami komfortowymi. W konfiguratorze, którym się dużo wtedy bawiłem, też nie widziałem tej opcji, a przeszukiwałem go dość dokładnie. Ale teraz to już bez znaczenia. Fajnie że teraz ta opcja już jest.

Giulia Ti a Giulia Veloce Ti to zupelnie inne poziomy wyposazenia, przede wszystkim Giulia Ti ma naped RWD, Veloce Ti jest tylko 4x4
Giulia Ti może mieć napęd tylko na tył ale 4x4 też jest w Giulii Ti.

Dla porównania - zdjęcia mojej Veloce Ti z pakietem Carbon w trójwarstwowym czerwonym (chociaż zdjęcia i tak w pełni tego nie oddają). Z minusów - przy wyborze pakietu Veloce Carbon nie da się jej skonfigurować ze szyberdachem (pakiety się wykluczają).

Środek - fotele z alcantarą na środku z szarą nicią, wydaje mi się jak w podstawie w wersji Q (jedynie nicią może się różnić). W środku dodatkowo wstawki z cabronu, niestety kierownica zwykła (bez alcantary i carbonu) - tego już nie da się dobrać.

Zdjęcia z zewnątrz:
Pokaż załącznik 275190
Pokaż załącznik 275191
Pokaż załącznik 275192
Pokaż załącznik 275193
Pokaż załącznik 275194
Pokaż załącznik 275195
Pokaż załącznik 275196
Pokaż załącznik 275197
Pokaż załącznik 275198

Cześć, na jakim rozmiarze opon stoi jeśli mogę spytać?
Pozdrawiam

Cześć, na jakim rozmiarze opon stoi jeśli mogę spytać?
Pozdrawiam
Cześć, na tych zdjęciach stoi na letnich 225/40 R19 przód, 255/35 R19 tył, runflat (standardowe, na jakich wyjechało z fabryki).

Zimowy konfig mam na 225/45 R18 przód, 255/40 R18 tył.

A czy Veloce od Veloce Ti różni się zawieszeniem?
Czy różnice są tylko wizualno- komfortowe?

o ile pamietam (sprawdź sobie w cennikach), w Veloce Ti były amorki DSV a w Veloce tylko jako opcja z pakietem Performance. Piszę przynajmniej o 2018r bo potem to się mogło wiele rzeczy zmienić (ot choćby LSD weszło w standardzie do Veloce)

Dzwoniłem do ASO, nie wiedzą jakie jest zawieszenie, ale sprawdzili mi ceny amortyzatorów po vinie z Veloce Ti i przód jest po 970 zł a tył 860 zl
Więc to raczej standardowe zawieszenie, a to droższe w utrzymaniu jest chyba w wersji Estrema

amory DSV są w różnych wersjach, wszystkich Q, chyba wszystkich Veloce Ti, może w jakiś własnie innych seriach typu Competizione/Estrema/Blackc costam i wszystkich innych wynalazkach marketingowych, do tego przecież do większości wersji niższych można było brać pakiet Performance którego cześcią były własnie amorki (i szpera i łopatki). Z rynku USA to jeszcze pewnie inaczej wygladało, były inne nazwy trimów, inne konfigi itp. Jeszcze roczniki się różnić mogą co było standardem co opcją - auto sprawdza się po VINie w ePerze i to daje 99% pewności do opcji (czasem błędy są drobne), w USA można windows sticker też, a najlepiej i najpewniej organoleptycznie.

No ale podałem im vic i sprawdzili mi ceny amorów ta tak chyba będzie.
Czyli ta akurat wersja jest bez tych marketingowych - drogich wynalazków?

tak u Ciebie na to wychodzi, ja odnoszę się do Twoich dywagacji w drugim zdaniu że to droższe jest w wersji Estrema - jest w wielu nawet niskich jeśli ktoś dokładał opcje lub w niektórych trimach stockowo i to w zależności od rynku i rocznika i modelu/serii specjalnej.

Amortyzatory
Powrót