• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Stelvio] Komfort na kołach 20 vs 19 cali

Sagi80

Nowy
Auto
Stelvio MY21 280KM / Mazda MX-5 / BMW 430i
Cześć, czy ktoś z Was porównywał komfort jazdy w Stelvio na kołach 20 vs 19 cali?
W swojej Veloce mam fabrycznie 20 calowe koła, natomiast na zimę zastanawiam się nad 19. Pomijając kwestie estetyczne (oczywiście na 20 wygląda dużo lepiej) myślę że jednak rozsądniej na zimę będzie kupić 19, które mają większy profil i lepiej znoszą dziury.

Pytanie - czy na 19 komfort jazdy jest wyczuwalnie lepszy?

Pozdrawiam!

Przerabiałem ten problem w ubiegłym roku kupując na zimę 19", fabrycznie mając 20" letnie.
Komfort jest znacznie lepszy na 19" i przy dobrze dobranej feldze wcale źle nie wygląda ;)
Moim zdaniem 20" świetnie spisują się w lecie a na zimę idealne będą 19".

Przerabiałem ten problem w ubiegłym roku kupując na zimę 19", fabrycznie mając 20" letnie.
Komfort jest znacznie lepszy na 19" i przy dobrze dobranej feldze wcale źle nie wygląda ;)
Moim zdaniem 20" świetnie spisują się w lecie a na zimę idealne będą 19".

Dzięki! Podpowiesz jaką masz felgę?

Ja mam 20 cali na lato i 17 na zimę. I szczerze za dużo różnicy w komforcie nie widzę. Na lato jak i na zimę mam Dunlopy są to bardzo komfortowe opony i może dlatego.

ja w Stelvio mam na lato 20 na zimę 18 cali i specjalnej różnicy również nie odczuwam. może bardziej sprężyście jest na 20 - stkach ale to wynik indeksu nośności 105
187203290_871980463353925_7234456012545875072_n.jpg20201027_210959(1).jpg20201108_183817.jpg

Załączniki

• IMG_3510.jpg
    IMG_3510.jpg
    120.3 KB · Wyświetleń: 136
Ostatnia edycja:
A ktoś może powiedzieć czemu na 20 cali nie można zakładać łańcuchy na śnieg skoro można założyć 21''?

Ponieważ łańcuch byłby na feldze zamiast na oponie.

Felgi zima: GMP Italia (wzór 14) czarne,
opony: Vredestein Wintrac PRO 235/55 R19 + czujniki.
Kupowałem u forum-owego kolegi [MENTION=80009]Kolpak[/MENTION]a. Osobiście polecam.

Tutaj masz więcej na temat felg i wzorów: https://www.forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio/170193-felgi_zestawienie_modeli.html

Dzięki. Faktycznie nie wyglądają na 19. Ja mam identyczny konfig - Vesuvio Grey w Veloce, ale felgi na zimę wezmę chyba grafitowe, nie czarne.

Też zastanawiałem się nad grafitowymi ale na mój gust były za jasne i nie chciałem wprowadzać kolejnego koloru na samochodzie wiec zdecydowałem się na czarne pasujące do czarnego wykończenia.

Cześć, czy ktoś z Was porównywał komfort jazdy w Stelvio na kołach 20 vs 19 cali?
W swojej Veloce mam fabrycznie 20 calowe koła, natomiast na zimę zastanawiam się nad 19. Pomijając kwestie estetyczne (oczywiście na 20 wygląda dużo lepiej) myślę że jednak rozsądniej na zimę będzie kupić 19, które mają większy profil i lepiej znoszą dziury.

Pozdrawiam![/QUOTE
Dobry pomysł, aby na zimę zmienić profil na miejszy.
Zaśnieżone krawężniki, czy inne zaśnieżone przeszkody będzie pokonywał bezpiecznie. Wiadomo jak u nas działają służby drogowe.
Jeśli zejdziesz z profilu na zimę trochę zaoszczędzisz w zakupie nowych opon.

To samo zrobiłem przy 19 na lato a zima 18

Ostatnia edycja:

Pozdrawiam![/QUOTE
Dobry pomysł, aby na zimę zmienić profil na większy.
Zaśnieżone krawężniki, czy inne zaśnieżone przeszkody będzie pokonywał bezpiecznie. Wiadomo jak u nas działają służby drogowe.
Jeśli zejdziesz z profilu na zimę trochę zaoszczędzisz w zakupie nowych opon.

100% racji - 1800 za zimówki pirelli 18 cali vs GY asim 3 20 cali za 4800pln a powiem szczerze różnic w prowadzeniu brak

100% racji - 1800 za zimówki pirelli 18 cali vs GY asim 3 20 cali za 4800pln a powiem szczerze różnic w prowadzeniu brak

To za sztukę, komplet czy parę? Akurat muszę na tył kupić nowe więc przeglądam oferty.

pirell scorpion winter cena za 18 cali kpl.

A może jakiś link? Bo jakoś nigdzie nie widzę takich.

Edit:

Sorry, chyba się zapędzilem, szukałem do Giulii.

Ostatnia edycja:
Cześć. Zwykle w kompaktach jeździłem na 17'' (czyli w miarę średnio niski profil jak na kompakt), zima 16''. Stelvio kupiłem używane już z 18''stkami. Łojezu jakie balony, pomyślałem se. Ale pojeździłem i pomyślałem: łojezu jaki to komfort na takich balonach! Zdecydowanie wygodniej, niż na mniejszych profilach.

Cześć. Zwykle w kompaktach jeździłem na 17'' (czyli w miarę średnio niski profil jak na kompakt), zima 16''. Stelvio kupiłem używane już z 18''stkami. Łojezu jakie balony, pomyślałem se. Ale pojeździłem i pomyślałem: łojezu jaki to komfort na takich balonach! Zdecydowanie wygodniej, niż na mniejszych profilach.

Fakt - 18 to już balony, a Stelvio wychodzą nawet na 17-stkach - wtedy wygląda jak prawdziwy off-roader! :)

na szczęście bez wpływu na precyzję jazdy.

Na precyzję może nie, ale na autostradzie przy silniejszym bocznym wietrze jest już walka o przetrwanie...

nie przesadzaj - mam 18 stki i lata czasem sporo ponad limit -warunek jeden - max dopuszczalne ciśnienie w kołach bo stelvio jest na to b. wrażliwe.

Amortyzatory
Powrót