[Stelvio] Retrofiting LDW (lane departure warning - ostrzeżenie o zmianie pasa ruchu)

jacekpr

Nowy
Auto
Stelvio
Od jakiegoś czasu myślałem o włączeniu LDW (lande departure warning - ostrzeżenie o zmianie pasa ruchu) w swoim stelvio, które nie posiada odpowiedniego przycisku na manetce.
Już miałem kupić cały moduł zespolony (spodziewałem się, że z włączony ACC+ to po prostu będzie działało po wciśnięciu przycisku),
gdy dowiedziałem się od [MENTION=85242]shpuncik[/MENTION], że ta opcja jest możliwa do włączenia od MY20 z poziomu ekranu dotykowego. Super sprawa, ale dalej nie wiem jak to uruchomić.
Tutaj swoją pomoc zaoferował [MENTION=80719]marekkoczta[/MENTION], jednak i on przez telefon nie wszystko jest w stanie zrobić, dzięki Marku za dostępność i podpowiedzi.
Są pewne granice w korzystaniu z uprzejmości kolegów z forum, dlatego zastanowiłem się, jakim cudem udaje się to właczyć innym.
Widziałem dwie możliwości,
1. Masa przerobionych aut i zebranych map. Potem wnikliwa analiza różnic i jest częściowo roszyfrowana mapa.
2. Ktoś to już rozszyfrował i sprzedaje pod postacią jakiegoś sofciku.

Jako, że auto mam jedno, postanowiłem poszukać innych produktów poza Multiecuscan i zerknąłem na AlfaOBD.
Dość mało informacji w necie jak z tego korzystać, trochę pomocne było forum RAM, gdzie użytkownicy sporo w swoich autach robia za pomocą tego narzędzia.

Sprawdzam, to AlfaOBD i wydaje się niesamowicie obiecującym narzędziem do retrofitingu, jednak z racji ilości materiałów o nim, wydaje się nieco podejrzane.
Jest tam ocja która włącza procedurę LDW w stelvio. Zmiany które robi w mapie są następujące:

nr. Bajtu
7 stara wartość hex 33 stara wartość bin 0011 0011
7 nowa wartość hex 32 nowa wartość bin 0011 0010

8 stara wartość hex 31 stara wartość bin 0011 0001
8 nowa wartość hex 35 nowa wartość bin 0011 0101

9 stara wartość hex 32 stara wartość bin 0011 0010
9 nowa wartość hex 36 nowa wartość bin 0011 0110

10 stara wartość hex 39 stara wartość bin 0011 1001
10 nowa wartość hex 34 nowa wartość bin 0011 0100

166 stara wartość hex 00 stara wartość bin 0000 0000
166 nowa wartość hex 10 nowa wartość bin 0001 0000

Po przeprowadzeniu procedury, osiowanie w AlfaOBD się nie powiodło.
Ale po uruchomieniu Multiecuscan, mapa została poprawnie zaczytana i osiowanie przeprowadzone z sukcesem.

LDW jest w ekranu i można je włączyć. Działa prawidłowo.
Tutaj pytanie do bardziej doświadczonych kolegów, czy są w stanie sprawdzić czy te zmiany na mapie jakichś głupot nie wyprawiają.
Spodziewałem się jednego bitu gdzieś w okolicy tego 166, ale nie tyle zmian na początku mapy.

Ostatnia edycja:
Od jakiegoś czasu myślałem o włączeniu LDW (lande departure warning - ostrzeżenie o zmianie pasa ruchu) w swoim stelvio, które nie posiada odpowiedniego przycisku na manetce.
Już miałem kupić cały moduł zespolony (spodziewałem się, że z włączony ACC+ to po prostu będzie działało po wciśnięciu przycisku),
gdy dowiedziałem się od [MENTION=85242]shpuncik[/MENTION], że ta opcja jest możliwa do włączenia od MY20 z poziomu ekranu dotykowego. Super sprawa, ale dalej nie wiem jak to uruchomić.
Tutaj swoją pomoc zaoferował [MENTION=80719]marekkoczta[/MENTION], jednak i on przez telefon nie wszystko jest w stanie zrobić, dzięki Marku za dostępność i podpowiedzi.
Są pewne granice w korzystaniu z uprzejmości kolegów z forum, dlatego zastanowiłem się, jakim cudem udaje się to właczyć innym.
Widziałem dwie możliwości,
1. Masa przerobionych aut i zebranych map. Potem wnikliwa analiza różnic i jest częściowo roszyfrowana mapa.
2. Ktoś to już rozszyfrował i sprzedaje pod postacią jakiegoś sofciku.

Jako, że auto mam jedno, postanowiłem poszukać innych produktów poza Multiecuscan i zerknąłem na AlfaOBD.
Dość mało informacji w necie jak z tego korzystać, trochę pomocne było forum RAM, gdzie użytkownicy sporo w swoich autach robia za pomocą tego narzędzia.

Sprawdzam, to AlfaOBD i wydaje się niesamowicie obiecującym narzędziem do retrofitingu, jednak z racji ilości materiałów o nim, wydaje się nieco podejrzane.
Jest tam ocja która włącza procedurę LDW w stelvio. Zmiany które robi w mapie są następujące:

nr. Bajtu
7 stara wartość hex 33 stara wartość bin 0011 0011
7 nowa wartość hex 32 nowa wartość bin 0011 0010

8 stara wartość hex 31 stara wartość bin 0011 0001
8 nowa wartość hex 35 nowa wartość bin 0011 0101

9 stara wartość hex 32 stara wartość bin 0011 0010
9 nowa wartość hex 36 nowa wartość bin 0011 0110

10 stara wartość hex 39 stara wartość bin 0011 1001
10 nowa wartość hex 34 nowa wartość bin 0011 0100

166 stara wartość hex 00 stara wartość bin 0000 0000
166 nowa wartość hex 10 nowa wartość bin 0001 0000

Po przeprowadzeniu procedury, osiowanie w AlfaOBD się nie powiodło.
Ale po uruchomieniu Multiecuscan, mapa została poprawnie zaczytana i osiowanie przeprowadzone z sukcesem.

LDW jest w ekranu i można je włączyć. Działa prawidłowo.
Tutaj pytanie do bardziej doświadczonych kolegów, czy są w stanie sprawdzić czy te zmiany na mapie jakichś głupot nie wyprawiają.
Spodziewałem się jednego bitu gdzieś w okolicy tego 166, ale nie tyle zmian na początku mapy.

Zamiast cv pisać napisz czy działa bez manetki bo tak nigdy nie próbowałem z manetka zawsze dziala jak masz bajt bit jak zwal 166 to wstaw AF

Ostatnia edycja:
konfiguracja, nad ktora pracujesz, zaczyna sie od bajtu 58. wszystko, co jest do bajtu 58, nie dotykasz.

dla MY20 bajt 166:

xx00xxxx - disabled;
xx01xxxx - LDW;
xx10xxxx - LKA (samochod musi miec blind-spot'y)

Zamiast cv pisać napisz czy działa bez manetki bo tak nigdy nie próbowałem z manetka zawsze dziala jak masz bajt bit jak zwal 166 to wstaw AF

Tak działa.

konfiguracja, nad ktora pracujesz, zaczyna sie od bajtu 58. wszystko, co jest do bajtu 58, nie dotykasz.

dla MY20 bajt 166:

xx00xxxx - disabled;
xx01xxxx - LDW;

Dzięki shpuncik, tego mniej więcej się spodziewałem zanim do tego podszedłem.
Konfiguracja została automatycznie ustawiona przez AlfaOBD, zaufałem, że wiedzą co robią.
Jakiś pomysł co robią te bajty od 7 do 10? Na razie mam ustawione auto ze wszystkimi zmianami, rozumiem, że lepiej wrócić.
Mocno się wykopyrtnie jak będę chciał ustawić LKA bez blind-spot?
Bardziej bym się spodziewał potrzeby posiadania odpowiedniej kierownicy z czujnikami dotyku czy maglownicy niż blind spot przy tej funkcjonalności.

Ostatnia edycja:
...Jakiś pomysł co robią te bajty od 7 do 10?
mysle, ze bajty 6-11 to suma kontrolna. za kazdym razem po wykonaniu zmian w proxi i osiowaniu zmieniaja sie.

LKA dzialac bez blind-spot nie bedzie - po aktywacji samochod nie steruje sam.

Bardziej bym się spodziewał potrzeby posiadania odpowiedniej kierownicy z czujnikami dotyku czy maglownicy niż blind spot przy tej funkcjonalności.
maglownicy so te same w MY20. kiery nad ktorymi pracowalem byly podgrzewane i wszystkie mialy czujniki dotyku

a czy dołożenie blind-spot to będzie trudna sprawa? Czy tylko wystarczy dodać radary + instalację + włączenie w body (+ osiowanie)?

Jak sprawdzić, czy kierownica ma czujnik dotyku? Można to sprawdzić w MES?

shpuncik napisał:
mysle, ze bajty 6-11 to suma kontrolna. za kazdym razem po wykonaniu zmian w proxi i osiowaniu zmieniaja sie.
Jeśli się zmieniają, to teoria z sumą kontrolną jest ciężka do obalenia. Być musi, w środku głupio wygląda a na końcu same zera ;-)

a czy dołożenie blind-spot to będzie trudna sprawa? Czy tylko wystarczy dodać radary + instalację + włączenie w body (+ osiowanie)?

Jak sprawdzić, czy kierownica ma czujnik dotyku? Można to sprawdzić w MES?

shpuncik napisał:
maglownicy so te same w MY20. kiery nad ktorymi pracowalem byly podgrzewane i wszystkie mialy czujniki dotyku
Zrozumiałem, że wszystkie po MY20 mają z czujnikiem dotyku.

Tutaj Tomasz Dobosz I Marek Koczta piszą, że podłączenie radarów polega tylko na ich wpięciu + MES i działa.
https://www.forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio/174282-blind_spot_monitoring_retrofit.html

Tomasz Dobosz napisał:
Ja montowałem nowy radar, wystarczyło wpiąć i zadziałał.

marekkoczta napisał:
Mam to dołożone nowe radary lusterka z blissem w drzwiach brakuje 2 lub 3 przewodów w tyle jest wiazka do radarów tylko brakuje zasilania. kodujesz mesem i pojawia sie funkcja w infomecie.

Ale muszą być zakodowane pod VIN, a to w używkach robi Szymitsu21:
https://www.forum.alfaholicy.org/gi...d_spot_monitor_-2.html?highlight=#post2297182

Szymitsu21 napisał:
Nie potrzebuje starego radaru.
Mam możliwość dopisania używanego radaru do samochodu.

Oczywiście mam dużo większe możliwości bo zajmuje się elektronika na codzień.

Czy same radary wystarczą dla systemu i będzie działać LKA, czy trzeba dołożyć lusterka?

Ostatnia edycja:
jAK ZWYKLE zrobił już się śmietnik. Jak cos dokładasz to wszystko musi być a nie kawałek.

jAK ZWYKLE zrobił już się śmietnik. Jak cos dokładasz to wszystko musi być a nie kawałek.

Ale dlaczego śmietnik? LKA jest naturalnym rozwinięciem LDW. Wydaje mi się, że każda osoba która wpadnie na to, że dołożenie LDW jest tylko wpisaniem bitu w proxy, zastanowi się czy dokładnie nie jest tak samo z LKA, czy w jej aucie jest to możliwe i dojdzie do tych samych pytań na które staramy się tu odpowiedzieć.
Nie da da się ukryć, że lepiej dołożyć całość, ale z różnych powodów praca może być podzielona na etapy, z których pierwszym może być dołożenie radarów i uruchomienie LKA. Stad pytanie, czy ma to szanse zadziałać (mając w świadomości błędy które będzie wypluwał brak lusterek).

Ale dlaczego śmietnik? LKA jest naturalnym rozwinięciem LDW. Wydaje mi się, że każda osoba która wpadnie na to, że dołożenie LDW jest tylko wpisaniem bitu w proxy, zastanowi się czy dokładnie nie jest tak samo z LKA, czy w jej aucie jest to możliwe i dojdzie do tych samych pytań na które staramy się tu odpowiedzieć.
Nie da da się ukryć, że lepiej dołożyć całość, ale z różnych powodów praca może być podzielona na etapy, z których pierwszym może być dołożenie radarów i uruchomienie LKA. Stad pytanie, czy ma to szanse zadziałać (mając w świadomości błędy które będzie wypluwał brak lusterek).

To wszystko już było nie tylko ty wpadłeś na ten pomysł zeby dołożyć cos nowego. Każdy system jest oddzielny i nie musi byc wszystko razem.

To wszystko już było nie tylko ty wpadłeś na ten pomysł zeby dołożyć cos nowego. Każdy system jest oddzielny i nie musi byc wszystko razem.

No to dobra wiadomość. Dzięki

Nie żebym wam nie wierzył Panowie, ale chciałem sprawdzić...
Ustawiłem bajt 166 na xx10xxxx, i LKA ładnie się pojawiło infotainment.
Auto nie skręcało, ale co dziwne, również kierownica nie drga kiedy ustawi się ostrzeżenie drganiem kierownicy. Do tego blind spot nie jest potrzebny.

Następnie chciałem sprawdzić co zrobią blind spoty kiedy się je włączy ale ich nie ma. Jakie błedy wypluje system.
Ustawiłem bajt 166 na x110xxxx (hex 60)

Niezbyt zdziwiło mnie, że blid spoty nie działają bez fizycznych radarów, ale zdziwił mnie fakt, że ikonka od drive assist się nie zmieniła
(przy ustawionych blid spot powinna mieć chyba to zaznaczone), oraz nic odnośnie blind spot się nie pojawiło w infotainmen a powinno.
Zrobiłem tak małą rundkę, i kolejnym zaskoczeniem był fakt, że nie pojawiły się żadne błędy w kompie. Zero, nic...

Konkluzja jest taka, że źle to włączyłem. Czego brakuje?

No to dobra wiadomość. Dzięki

Nie żebym wam nie wierzył Panowie, ale chciałem sprawdzić...
Ustawiłem bajt 166 na xx10xxxx, i LKA ładnie się pojawiło infotainment.
Auto nie skręcało, ale co dziwne, również kierownica nie drga kiedy ustawi się ostrzeżenie drganiem kierownicy. Do tego blind spot nie jest potrzebny.

Następnie chciałem sprawdzić co zrobią blind spoty kiedy się je włączy ale ich nie ma. Jakie błedy wypluje system.
Ustawiłem bajt 166 na x110xxxx (hex 60)

Niezbyt zdziwiło mnie, że blid spoty nie działają bez fizycznych radarów, ale zdziwił mnie fakt, że ikonka od drive assist się nie zmieniła
(przy ustawionych blid spot powinna mieć chyba to zaznaczone), oraz nic odnośnie blind spot się nie pojawiło w infotainmen a powinno.
Zrobiłem tak małą rundkę, i kolejnym zaskoczeniem był fakt, że nie pojawiły się żadne błędy w kompie. Zero, nic...

Konkluzja jest taka, że źle to włączyłem. Czego brakuje?

Tak brakuje manetki bo na pewno testujesz bez.

Marku zastanawiałem się dlaczego Blind Spot nie pojawił się Infoteinment po ustawieniu bajtu 166 na 60 -> x110xxxx
Manetka od LDW nie powinna mieć znaczenia, szczególnie że są opcje gdzie jest Blind Spot (w lusterku) w aucie bez LDW.

Ustawiłem bit 173 na xxxx xxx1 - u mnie hex 01(wedłóg AlfaObd -> blind spot type - active), dzięki temu zmenił się obraze "drive assist" w infotainment na auto z radarkami z tyłu, ale samych opcji brakuje.
Po przejażdżce takim autem dalej zero błędów z czegokolwiek...

Kolejna zmiana to bajt 86 z 0xxx xxxx na 1xxx xxxx (w moim przypadku 8D). Wedłóg AflaObd włączenie ostrzeżeń jakoś podobnie. Zupełnie nic to nie zmieniło.
Dalej brak opcji infotainment oraz błędów podczas jazdy.

No chyba powinna istnieć konfiguracja włączająca tą opcję w infotainment. Przecież w przypadku gdyby radary się popsuły, w infotainment nic nie powinno się zmienić, tylko błędy powinny przychodzić.

Marku zastanawiałem się dlaczego Blind Spot nie pojawił się Infoteinment po ustawieniu bajtu 166 na 60 -> x110xxxx
Manetka od LDW nie powinna mieć znaczenia, szczególnie że są opcje gdzie jest Blind Spot (w lusterku) w aucie bez LDW.

Ustawiłem bit 173 na xxxx xxx1 - u mnie hex 01(wedłóg AlfaObd -> blind spot type - active), dzięki temu zmenił się obraze "drive assist" w infotainment na auto z radarkami z tyłu, ale samych opcji brakuje.
Po przejażdżce takim autem dalej zero błędów z czegokolwiek...

Kolejna zmiana to bajt 86 z 0xxx xxxx na 1xxx xxxx (w moim przypadku 8D). Wedłóg AflaObd włączenie ostrzeżeń jakoś podobnie. Zupełnie nic to nie zmieniło.
Dalej brak opcji infotainment oraz błędów podczas jazdy.

No chyba powinna istnieć konfiguracja włączająca tą opcję w infotainment. Przecież w przypadku gdyby radary się popsuły, w infotainment nic nie powinno się zmienić, tylko błędy powinny przychodzić.

masz wogle blindy czy tylko testujesz sobie

Nie mam zamontowanych radarów. Chcę włączyć na sucho i posprawdzać.
Przy włączonych blindach w infotainment i ich uszkodzeniu (lub braku komunikacji), spodziewałbym się, że opcja dalej będzie w infotainment, ale pojawi się komunikat na zegarach lub infotainment, że coś z blindami nie halo.
Sprawdzałeś może jak zachowa się system jeśli blindy działają a potem je odłączysz fizycznie?

Nie mam zamontowanych radarów. Chcę włączyć na sucho i posprawdzać.
Przy włączonych blindach w infotainment i ich uszkodzeniu (lub braku komunikacji), spodziewałbym się, że opcja dalej będzie w infotainment, ale pojawi się komunikat na zegarach lub infotainment, że coś z blindami nie halo.
Sprawdzałeś może jak zachowa się system jeśli blindy działają a potem je odłączysz fizycznie?

Nie mam czasu zajmować sie teorią.

Jest to przydatne, jak się jedzie w długą trasę, całonocną i... no właśnie dawno powinno się już zjechać na parking na odpoczynek, dojazd do linii pasów i sygnał dźwiękowy potrafi wybudzić.
W normalnym użytkowaniu - jest wkurzające, osobiście mam to też w cytrynie i to wyłączyłem.

Co ciekawe, wg wyposażenia mojego egzemplarza mam takie coś: Driver Assist Static with Front Sensors Package, Blind Spot and Cross Path Detection, niestety nic nie sygnalizuje po najechaniu na linię, czy kodowanie na EU może to wyłączyć ?

Z początku nie wiedziałem że mam fabrycznie lane assist, kupiłem zatem manetkę , dodałem acc+ lecz lane jak nie działał tak nie działa, reszta systemów pracuje, w MES nie znalazłem bezpośredniego kodowania, może ktoś podać jak wygląda kodowanie w MY18 ?

A własnie, w menu mogę wyłączyć blinda, radar, ale lane nie ma - albo ja nie widzę.

Ale po co? Przecież przydatność tego jest żadna.

Ponieważ jest to krok przed LKA (Lane Keep Assist), który znowuż jest niezbędny w TJA (Traffic Jam Assist) oraz HAS (Highway Assist System). Czyli zaczynamy od LKA bo jest łatwe od włączenia i działa bez manetki.
A ostatecznie celujemy w TJA i HAS. A tak na prawdę to daje mi radość grzebanie w tym i próbowanie odpalenia rzeczy z których producent nam nie sprzeda choć są nam do niczego nie potrzebne ;-)

tomek_poznan napisał:
Z początku nie wiedziałem że mam fabrycznie lane assist, kupiłem zatem manetkę , dodałem acc+ lecz lane jak nie działał tak nie działa, reszta systemów pracuje, w MES nie znalazłem bezpośredniego kodowania, może ktoś podać jak wygląda kodowanie w MY18 ?

Bardzo możliwe, że tak samo jak MY20, jeśli ta sama mapa jest dla różnych modeli, to rok modelowy nie powinien mieć znaczenia (ale głowy sobie odciąć nie dam).
Pozatym epsonix chwalił się:
https://www.alfaowner.com/threads/w...ur-giulia-today.1150178/page-65#post-17752568
,że tak to włączył w swojej 2018 Giulia Veloce Q4, więc dlaczego w Stelvio miało by nie zadziałać?

sphuncik napisał:

dla MY20 bajt 166:

xx00xxxx - disabled;
xx01xxxx - LDW;

Jeśli nie umiesz w bajty i bity (gdy nie potrzebujesz w pracy to nie ma wstydu), napisz tu lub priv co masz w bajcie 166 to ci powiem co powinno być (w zależności od innych bitów które masz już ustawione, w hex może być różna wartość).
Rozumiem, że LDW, bo z tego co pisał sphuncik LKA weszło od MY20 choć też możemy spróbować jeśli LDW zadziała ;-).

To jest inna sytuacja niż Twoja bo oprócz kodowania masz je dopisane do sieci. Wtedy będzie błąd na desce.
Hmm bardzo możliwe, choć bardzo dużo rzeczy ma dwa przełączniki, jeden włącza funkcjonalność, drugi dodaje ją do infotainment.
Na przykład:
Byte Bit # Description
159 6 Traffic Sign Recognition Present | 0: Absent | 1: Present
159 7 Traffic Sign Recognition Menu | 0: Absent | 1: Present
177 6 Intelligent Speed Function Menu | 0: Absent | 1: Present
202 0 Traffic Sign Offset Menu | 0: Absent | 1: Present

Spodziewałem się dla Blind Spot Monitor tego samego.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót