OMG, ładnejsze felgi na zimówki aniżeli letnie...
No ale o gustach się nie dyskutuje![]()
Srednica to to samo co wysokosc całej opony
bo skoro 225 nie obciera a 235 napisałeś ze obciera to myślałem, że ze wzglądu na wiekszą srednice trze o nadkole
ale jak dopisałeś ze chodziło o felge z ET-40 to wnioskuje że trze jednak ze wzglądu na szerokość (od wewnętrznej strony koła)
a jesli tak jest to dystans rozwiąze problem
- - - Updated - - -
też tak myśle, bo jak patrze i mierze to moje nadkole, to wizualnie nie wygląda to dobrze, a locha między oponą a nadkolem jest wystarczająco duza aby tam wrzucic (wg. moich obliczen) nawet 215/45/18 ... co w stosunku do 235/40/18 bedzie nawet większe na średnicy o 6 mm. I taką właśnie chce wrzuciś do swojej.
Jutro robię przymiarke wiec aby otrzymać średnice najbardziej zblizoną do tego 215/45/18 zakładam opony 215 i 225/50/17 i się okaże
Ostatnio edytowane przez Piotr 30 ; 07-09-2012 o 01:13
215 jest za waska, jak to bedzie wygladac. Dwa jak chcesz naciagnac opone 215 na felge 8 cali? To bedzie brzydkie. Juz 225 jest do tej felgi za waska.
Przy 235 dystans nic nie da, a nawet pogorszy sprawe, bo bedzie obcierac o rant tylnego blotnika. Zreszta bez dystansu tez obciera.
Krajcok
GT JTD Q2 Rosso Scuderia 205 PS (historia)
XKR 4.0 V8 kompressor
Panowie w GT 225/40/18 tak samo jak i 225/45/17 obciera z tyłu przy 3 i więcej osobach na większych nierównościach jezdni.
Przy 225/40/18 z tyłu między oponą a amortyzatorem jest maks 5mm luzu więc nie ma co wsadzać 235 bo to 100% problemy.
Jedynym wyjściem jest wsadzenie niższej opony czyli 225/35/18 na felgę 8 cali szeroką albo 215/40/18 na felgę 7.5 calową.
Z tego co wiem to na felgi 18 calowe dedykowane do GT występowało ET tylko 32 więc dystansem nie poratujesz bo będzie tylko gorzej w drugą stronę.
no tak panowie tylko ja chciałem wrzucic tam felge ducati, która jest weższa i ma 7 cali
no zobaczymy dzis zrobie przymiarke na 17'z wiekszym balonem
Panowie,
jak to jest możliwe, że do 1,9 JTD były oferowane na zamówienie felgi 18 o szerokości 8 cali ET 32, a opony dedykowane 225/40/18 i pojawiają się opinie, że obciera?
Z kolei, część z Was jeździ na takim zestawie i jest OKI?!![]()
Szczerze mówiąc to jak ostatnio oglądałem GT z felgami 18" ET32 i oponami 225/40 to ja nie wiem gdzie tam by miało coś obcierać.
DRIFT-R's ALFA 147[CENTER]
Dokładnie.. i koniec kropka
Omen to niemożliwe co mówisz.. bo GT ma szersze progi i nadkola jak GTA.. więc ma tam te kilka cm więcej i 225/40/18 z ET32 nie obcierają w tych autach bo są dedykowane..
w 147 już 18" obcierają bo przed liftem nie są dedykowane..
Dokładnie bo nie ma gdzie obcierać..
Ten rozmiar na fabrycznym zawieszeniu nie może obcierać.. bo jak napisałeś były takie fele oferowane jako dedykowane.. np do Blackline..
a w 147 ratunkiem jest gwint i inne wynalazki.. choć i tak zdarzają się chwilę grozy
(Wow długi post mi wyszedł)
mam 18" i 225/40 i obciera o parciane nadkole przy wiekszym zaladunku, tzn pełny bagaznik, lub 2 osoby z tyłu, wiec nie piszcie ze nie ma problemów, prosze o nie wypowiadanie sie na temat osób ktore nie mialy z tematem zadnej stycznosci, tylko cos usłyszały lub cos gdzies przeczytały.
pzd.