2.0 Twin Spark w GTV + LPG - opinie

kobielczak

Nowy
Auto
GT 2.0 JTS
Czesc! Ten temat byl zapewne milion razy wałkowany, aczkolwiek nie lubie odswiezac starych tematów. Chcialbym was zapytac, czy nie ma jakis przeciwskazań do zakladania gazu w TS'ach.
Oczywiscie jedni moga stwierdzic, ze moglem kupic jakiegos Fiata Pande 1.0 i nim smigac, ale nie w tym rzecz. Miesiecznie robie kolo 1,7-2tys km.. a ceny paliw rosna. Chcialbym zalozyć gaz do mojej GTV. Zbiornik - w kole, jak najmniejszy -30/35l.

Nie znam sie za bardzo na gratach, ale dzwonilem do Katowic do pewnego serwisu i wycenili mi instalacje 5gen na 2800zl + 100zl jesli chce miec wlew pod klapka. Z tego co mi sprzedawca powiedzial to bedzie oparte na Stagu 300 i wtryskach Magicjet ktore sa w stanie napoić moją Julkę, aczkolwiek przed zalożeniem gazu musze zostawic im auto na diagnostyke - bo bez niej nie podejmują sie instalacji. Koszt takiego przegladu to 100zl.

Przebieg autka to 150tys. Nie zauwazylem jakis dziwnych objawów.
Zakladam tez, ze nie bede instalowal gazu jutro, tylko z jakis czas.. kwestia tygodni, moze 2miesiecy.

Pozdrawiam serdecznie!

Są zwolennicy i przeciwnicy montowania gazu. Osobiście nie mam nic przeciwko, a duża część gazowników twierdzi, że Alfy to najlepsze auta do gazu :)

Powodzenia

Wiesz.. bardziej mi chodzi o to, co dokladnie tam wsadzic :) Fajnie by bylo jakby jakis wlasciciel zagazowanej GTV'ki sie wypowiedzial.

No i moze ktos ze slaska ma jakies zaufane i pewne warsztaty=gazownie? :)

Za fachowca się nie uważam, ale wydaje mi się, że stag jest ok. Mój gazmen proponował mi też KME. Tutaj kwestia po prostu doboru odpowiedniego reduktora do mocy

Ok - to na co zwrocic uwage?

Komputer - Stag 300
Wtryski - Magicjet czy jakies inne?
Reduktor - Jaki?
Co jeszcze ? :D

Ja mam u siebie taki zestaw:
-sterownik STAG300-4plus
-wtryski Hana2000 grupa selekcyjna B (czerwone)
-filtr Certools F-779-b-d
-butla 34l
-reduktor KME Gold
-wlew pod klapce
Zapłaciłem 2600zł.
Ważny jest reduktor, słabszego niż Scorpion GT lub KMG Gold nie bierz bo będą problemy. MagicJET to ponoć kaszana i mój gazmen mi odradził. Wlew też mam pod klapką.

Ostatnia edycja:
Reduktory są do odpowiedniej mocy, niech Ci gazmen rzuci coś :P

ok dziekuje.
W sumie zamiast Magicjet moze byc jeszcze Valtek.

Ze wszystkimi moge pogadac, aczkolwiek chce udawac ze cos sie na tym znam :D Bo z zielonego latwiej kase wycisnac :)
Reduktor tez mi jakis polecał, ale zapomnialem nazwy..

nie wiem czy jest sęs wstawiać gaz do 2.0 sam mam taki silnik tylko że w 156 i wcale tak dużo nie pali, jak bym miał 3.2 gta to bym wstawił :)
pozdrowionka

No nie wiem, nawet przy moich przebiegach zwróci się*instalacja już po około roku. Moja przy dziadkowej jeździe pali 10 litrów w mieście, ale zazwyczaj mam coś w okolicach 13 więc imho się opłaci.

Butla w koło w GTV nie wchodzi w gre, sam wiesz dla czego, musiała by stać pionowo ;]

Więc w grę wchodzi tylko walec w miejscu wnęki tej półokrągłej w bagażniku.
Co do doboru graciarni generalnie szkoły są dwie - biorąc pod uwagę stosunek cena/jakość/możliwości regulacyjne sterownika LPG ;]
Jedni zakładają BRC i jeśli to pełne BRC a nie wersja LIGHT na tanich podzespołach to pojeździ i na tym dobrze - mi osobiście elektronika BRC nie leży, ale to kwestia kto czego oczekuje.
Druga szkoła którą ja preferuję to STAG300-4plus [ważne żeby Ci nie wcisnęli tańszego STAG4], do tego dobre wtryski ja osobiście preferują wtryski Hana H2000, reduktor może być Zavoli Zeta-S i wtedy do niego wtryski H2000 typ A [chodzi o wydajność potocznie "zielone] lub można pokusić się i dać reduktor KME Gold lub Scorpion GT i wtedy wtryski H2000 typ B [czerwone, trochę mniej wydajniejsze niż typ A]

Generalnie szykuj na instalację ok. 3000zł - każda propozycja taniej okaże się w czasie eksploatacji droższa i może sprawić że znienawidzisz auto i LPG.

oczywiście zależy ile tłuczecie kilometrów miesiecznie,ja robie średnio około 1 000km wię chyba nie dużo na wachę wyrobie przy dzisiejszej cenie paliwa ;)

No ja podobne przebiegi kręcę, około 12kkm rocznie.

Ostatnia edycja:
Bardzo duzo jezdze po miescie, wiec taka inwestycja mi sie zwroci w dosc szybkim czasie.
Swoja droga jak dla ciebie NAZI 2.0 malo pali.. to moze podesle ci pare fakturek za paliwo ? :D

Ostatnia edycja:
2.0 pali prawie tyle co 2.5 V6 Busso, TSy są dość paliwożerne, szczególnie w mieście.

Ok to teraz inne pytanie.
Czy ktos na slasku ma jakies polecane warsztaty? Im blizej Katowic tym lepiej :)

Witam czy ktos moze mi polecic jakis warsztat co zakladaja lpg w łodzi,silnik 2.0 ts selespeed

ok dziekuje.
W sumie zamiast Magicjet moze byc jeszcze Valtek..
Valtek nie może być. Sam mam Valteki, bo kupiłem już auto z taką instalacją.
Valteki pracują na granicy swoich możliwości(czerwone) i mnożnik mam na poziomie 1.6.
Auto jeździ, ale na wysokich obrotach wspomagam się benzyną.
Komputer STAG300 , reduktor Alaska... szału nie ma.
W mieście spalanie na poziomie 13 litrów, trasa 8,5-9.

Dużo naszukałem się warsztatów w okolicach Katowic, Będzina i znalazłem bardzo dużo poleceń zakładu znajdującego się w Zbrosławicach http://www.gzw.pl/ . Jestem umówiony na piątek i zobaczymy jak to będzie, ale patrząc na podzespoły powinno chodzić bardzo fajnie. Cena instalki do 2.0 TS to 2900 zł.

Amortyzatory
Powrót