AR 166 V6 2.5 - Zakładanie gazu.

eee czasem przepalę kuchenkę na znienawidzonym przeze mnie PB :D trasę nawet 300km na PB zrobiłem - ale mnie bolało, że musiałem haracz zapłacić państwu ukryty w PB.

tak, w GTA. dzięki, śmiga rewelacyjnie :D

w kazdej V-ce moich znajomych jest gaz i smigaja bez problemu.Mimo, ze ja do swojej JAK NARAZIE sie powstrzymuje, ale widze ze nie ma sie czego bac;)

Hahahaha mówiłem że pójdziesz na stos ;]
Ale jeszcze go nie podpalili:)

- - - Updated - - -

Ja tez rozgladam sie powoli na V-ką ale jest jeszcze kilka czynników od tego zaleznych więc jak znajdę godną to lpg wrzucam od razu chyba,ze kupie z jakąs dobra instalką.

Kobielczak informuj czy bedzisz zadowolony z lpg bo na wiosnę też muszę to przemyśleć albo powrót do diesla. A brakiem kilku ze 190 koni mniej bym się przejmował bo cały czas się nie jeździ na 6500 obr. ale mnie trochę niepokoi czy auto nie zatraci elastyczności i tego odejścia od samego dołu .A w 2.5 odejścia mniej zdecydowanie to już bym się zastanawiał jeszcze bardziej. Ps. jak twoje wahacze górne ? Bo na jeździe próbnej twoją obecną 166 dałem im popalić:o

Dzwoniłem do Bytomia - do firmy Davanti.
Koszt założenia:

STAG 300 - plus isa2
Butla w kole
Wlew w klapce
Wtryski Hama
Reduktor do 300 koni
Wszystko schowane tak jak u kolegi Coxu, w jego GTA.

Cena - 3800zl

Panowi zagwarantowali mi 3 letnią gwarancję na wszystko. 0 spadku mocy. Wszystko bedzie ok :)

1 - Jarek 1986 - mówisz, że przymierzałeś się do tego autka? Oprócz wymiany tulejek - wszystko jest ok. Zero luzów :)

2 - Moja Alfa wyposażona jest w guzik SRT - czyli zmienia się charakterystyka pracy przepustnicy. Czy to nie wpłynie na problem z montażem gazu i jego wyregulowaniem?
Oczywiście nie zawsze śmigam z tym trybem włączonym aczkolwiek zdarza się :)

Dzwoniłem do Bytomia - do firmy Davanti.
Koszt założenia:

STAG 300 - plus isa2
Butla w kole
Wlew w klapce
Wtryski Hama
Reduktor do 300 koni
Wszystko schowane tak jak u kolegi Coxu, w jego GTA.

Cena - 3800zl

Panowi zagwarantowali mi 3 letnią gwarancję na wszystko. 0 spadku mocy. Wszystko bedzie ok :)

1 - Jarek 1986 - mówisz, że przymierzałeś się do tego autka? Oprócz wymiany tulejek - wszystko jest ok. Zero luzów :)

2 - Moja Alfa wyposażona jest w guzik SRT - czyli zmienia się charakterystyka pracy przepustnicy. Czy to nie wpłynie na problem z montażem gazu i jego wyregulowaniem?
Oczywiście nie zawsze śmigam z tym trybem włączonym aczkolwiek zdarza się :)

jak instalacja jest dobrze dobrana i zamontowana spadki mocy są w granicach błędu pamiarowego.
Matejko z AC hamował swoją GTA na PB i LPG i różnica w mocy wynosiła około 2 koni mechanicznych.

Jaki reduktor Ci zaproponowali?

U Ciebie tak to powinno wyglądać :D

54.jpg

Dzięki Coxu ;)
Jaki ty masz reduktor zamontowany?
Pokaże w tym warsztacie, że ja tak samo mam mieć zamontowane wszystko ;))

Ponawiam pytanie nr 2 :)

Ostatnia edycja:
Weź na piśmie :)

jak instalacja jest dobrze dobrana i zamontowana spadki mocy są w granicach błędu pamiarowego.
Matejko z AC hamował swoją GTA na PB i LPG i różnica w mocy wynosiła około 2 koni mechanicznych.
Tak, i dlatego w firmowo zakładanych instalkach najwyższej jakości w fabryce (np. Volvo czy Renault) producent podaje katalogowo 8-10% niższą moc na LPG ;)

Zaraz zaczniesz pisać, że podwyższona temperatura spalania LPG w silniku to bajka dla małych dzieci, a setki wpisów na forach o remontach głowic po XX przebiegu to wymysł Maciarewicza.
Może LPG tak naprawdę odmładza nasze silniki ?

I tak - gaz w GTA to %#^$ pomysł ... ale "wolny" kraj - nikt nie zabroni :)

Ostatnia edycja:
Weź na piśmie :)

Tak, i dlatego w firmowo zakładanych instalkach najwyższej jakości w fabryce (np. Volvo czy Renault) producent podaje katalogowo 8-10% niższą moc na LPG ;)

to dziwne, że Alfa jakoś o tym nie wspomina -> http://www.alfaromeo.pl/pl/#/models/giulietta/engines/14-turbo-petrol-120-km-lpg

nie chcę mi się szukać na AC wykresów z hamowni GTA od Matejki, bo i tak wiesz lepiej.

Zaraz zaczniesz pisać, że podwyższona temperatura spalania LPG w silniku to bajka dla małych dzieci, a setki wpisów na forach o remontach głowic po XX przebiegu to wymysł Maciarewicza.
Może LPG tak naprawdę odmładza nasze silniki ?

I tak - gaz w GTA to %#^$ pomysł ... ale "wolny" kraj - nikt nie zabroni :)

nei zaczne tak pisać, bo tak nei uważam, ale jakbyś miał chociaż mgliste pojęcie o LPG to byś wiedział skąd wynika problem z wypalaniem zaworów podczas pracy na LPG.
a setki wpisów wynikają, z setki zakładów, które zakładają, jak zakładają i nawet nie stroją auta na ulicy, a co dopiero na hamowni z użyciem sondy AFR

Artih - nie wiem dlaczego tak się uparłeś iż LPG to zło najwyższe.

Piszesz mi o konsekwencjach korzystania z LPG, a tak na prawdę to chyba sam nie wiesz jak działa instalacja gazowa. Problem wypalania zaworów spowodowany jest/był złym montażem gazu, zbyt ubogiej mieszance i zwiększonej temperaturze spalania.
Uważam, że poprawnie wykonana i zamontowana instalacja NA DOBRYCH podzespołach nie ma prawa sprawiać problemów przez wiele tysięcy kilometrów. Jeżeli ktoś oszczędza na wszystkim to później mają powody do narzekań. A jak wiadomo, kto oszczędza to później płaci 2x więcej.

Wracając do GTA od Coxa, to uważam, że nie masz podstaw aby wytykać mu tego, iż zamontował LPG do swojej belli. Czymś innym jest korzystanie auta na co dzień, a czymś innym jest korzystanie GTA od święta. Uwierz mi, że instalacje założoną ma świetnie. Nie czuć żadnej różnicy podczas jazdy na gazie, a benzynie.
Poza tym - są warsztaty, które PRZED oraz PO montażu gazu sprawdzają auto na hamowni. Sam wybrałem taki zakład. Przedstawię ci wszystko na papierze, że spadku mocy nie było :) Ciekawy jestem co powiesz, jak zobaczysz, że nie będzie różnicy.

Przedstawię ci wszystko na papierze, że spadku mocy nie było Ciekawy jestem co powiesz, jak zobaczysz, że nie będzie różnicy.
Takich ludzi nie przekonasz nawet jak przedstawisz ekspertyzę materiałową każdej części. Po porostu olej niektórych zabobony i montuj LPG.

ja też chyba na wiosnę się zdecyduję tylko u mnie na pewno nikt tak nie zamontuje elegancko tego pod maską:(
Kobielczak gdyby moja obecna nie okazała się taka fajna;) to twoją bym Ci sprzatnął bo podobała mi się bardzo a jedyną wadą(no pare drobnych miała ale to już pewnie poprawiłeś) było "tylko "2.5 . A na jeździe próbnej strasznie lało ,tak że woda stała na ulicy i nie zauważyłem leżącego policjanta przy około 40km/h:D

I tak - gaz w GTA to %#^$ pomysł ... ale "wolny" kraj - nikt nie zabroni
Skoro jest wolny to po kiego ch....ja to komentujesz?

Menefreghista Romeo
reputation_pos.png

Dołączył10 2005Mieszka wPLAuto Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.Postów3,202Podziękowania za post / Lubię to Thanks (Dane)209Thanks (Otrzymane)99Likes (Dane)0Likes (Otrzymane)0Dislikes (Dane)0Dislikes (Otrzymane)0Czas spędzony na forum13 d 8 h 14 m

[h=2]
icon1.png
Wykres z hamowni V 6 lpg[/h]
123.jpg
122.jpg

---------- Post dodany o godzinie 16:34 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 16:31 ----------

Skan z pojedynczym wynikiem to benzyna.
Skan z podwójnym wynikiem to LPG /wynik dolny/
Mam nadzieję,że panowie/ przeciwnicy lpg/ powiedzą coś ciekawego na temat lpg w v6.
Wykres jest z mojej alfy 156 v6
graty stag 300
wtryski planijety wprowadzane w barany za pomocą rurek prawie na wysokość wtrysku benzynowego.Tylko,że wtryskuje na obydwa zawory a nie na jeden
reduktor KME GOLD
rurka 8mm
wielozawór 8mm
zużycie lpg ok 11l do 140km średnio 120
autostrada prędkości 170 do 200 ok 13l lpg
Przy 230 reduktor juz nie wyrabia temperatura gazu spadła ponizej 9 st C/nie reduktora tylko gazu/
Gaz zakładałem sam/ plus szwagier/ przez 2 dni
Aha wlew mam pod klapką,butlę o średnicy 27 cm między nadkolami.
Trochę mniej miejsca ale uważam to za najbardziej optymalny wybór co do położenia masy dodatkowej.
Zawsze to przed osią a nie za jak we wnęce po zapasie​

Ostatnio edytowane przez piotriix ; 13-03-2010 o 23:03​
Kto chce szuka sposobu,

Read more: http://www.forum.alfaholicy.org/lpg_zone/26458-wykres_z_hamowni_v_6_lpg.html#ixzz2HZGxNcN3

jarek1986 - No tak. Auta idealnego nigdy nie kupi się :) Ja w swojej 166 - wymieniłem kompletny rozrząd, świece oraz jedną cewkę. Zrobiłem już 10 tys km od września więc jest ok :)

A co do gazu - już mam wybrany warsztat w ZBROSŁAWICACH:

- Stag 300-6 Plus
- 6 pojedynczych wtryskiwaczy Hana 2000
- reduktor Magic III EvoII
- zbiornik toroidalny
- wielozawór typ Extra i wlew podklapkowy Tomasetto
- rurka fazy ciekłej Faro 13mm
- węże gazowe i wodne(!) Parker
- armatura Gomet
- normalia w klasie twardości 8.8 ocynk, opaski Norma ocynk

Wszystko ładnie pochowane - koszt 4000zł.

Dodatkowo mam pomiar na hamowni. Różnica pomiędzy LPG a Benzyna 1-3% (tyle co błąd pomiaru).

Pozdrawiam tych co są sceptyczni w tym temacie. To będzie moje pierwsze auto na LPG. Po długich namysłach - zdecydowałem się jeździć taniej :)

EDIT:
Słyszałem jednak, że ten reduktor Magic nie jest polecany. KME GOLD - przy duzych prędkościach "zamarza". Jakieś sugestie i pomoc co wybrać?

Ostatnia edycja:
KME GOLD - przy duzych prędkościach "zamarza".
Tzn.Ile ta duża prękość?
Przy 230 reduktor juz nie wyrabia temperatura gazu spadła ponizej 9 st C/nie reduktora tylko gazu/
Jak wspomniałem mi przy takiej prędkości spadła temperatura gazu/ nie mylić z reduktorem/ poniżej 9 st.
Pytanie czy masz tak zamiar jeżdzić non stop?
W 156 v6 kme gold wyrabia spokojnie
w 166 V6 2.0 TB wyrabia też spokojnie
W 147 2.0 ts też wyrabia :)
Co do magica jest mały i mimo wtopy z rozczelnianiem /ponoć poprawili tę wadę/ to dobry reduktor.
Grzesiekk miał takie w swojej 3.0l
Ja jakoś czepiłem się tych kme i we wszystkich alfach takie miałem lub mam.
Ja KME lubię za to ,że mają niską temperaturę gazu a co to oznacza to obeznani wiedzą.
A jak gazmen chce Ci założyć magica to zakładaj i tyle.

Piotriix - no właśnie on chce założyć mi Magica. Naczytałem się wielu opinii, które nie są zbyt przychylne. Słyszałem o rozszczelnieniach, czy nawet wymieszaniem się z chłodziwem w aucie - a co to oznacza, to każdy wie.

Myslę nad reduktorem AC 01 czerwony do 250km albo KME Gold. A co do jazdy "sportowej" - często jeżdżę do niemiec, a tam lece przez kilkanaście kilometrów z prawie prędkościa maksymalną...

Grzesiekk - dlaczego mam unikać tego warsztatu? Rozmawiałem z tą osoba na jednym z for i według mnie - ma dużą wiedzę.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót