• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[MiTo] Alfa Romeo Mito wycena

• Autor wątku Autor wątku Hero
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Hero

Nowy
Auto
MiTo
Witam, mam okazję kupić Mito tylko nie mam zielonego pojecia na temat samochodu. Mito pochodzi z włoch(od znajomego), pierwszy właściciel, 2011 rok 7500km przebieg. Silnik 1,4 78km. Tylko tyle wiem o samochodzie. Cena którą mi zaproponowano to 8tys euro. Mam pewne wątpliwości czy samochód wpadnie w moje gusta. Moje wymagania to wygodne siedzenia i w miarę dobre wygłuszenie, oraz dobre zawieszenie (chodzi mi o wygodę). Obawiam się, że po kupnie Mito rozczaruje mnie ze względu na to, iż jest to miejski samochód. Chciałbym aby ktoś napisał obiektywną opinie bo już od dawna marzy mi się Alfa Romeo ,a nie potrafię się na nic zdecydować.
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php

Ps. Czy jest możliwość dołożenia Turbo do tego silnika ? Nie za bardzo zależy mi na osiągach ale parę dodatkowych koni podczas wyprzedzania zawsze sie przydaje ;)

Załączniki

• ATT07102.jpg
    ATT07102.jpg
    34.3 KB · Wyświetleń: 581
  • ATT59851.jpg
    ATT59851.jpg
    270.1 KB · Wyświetleń: 574
  • ATT61047.jpg
    ATT61047.jpg
    35.6 KB · Wyświetleń: 568
  • ATT61309.jpg
    ATT61309.jpg
    30.8 KB · Wyświetleń: 567
  • ATT89557.jpg
    ATT89557.jpg
    39 KB · Wyświetleń: 574
  • ATT95176.jpg
    ATT95176.jpg
    28.5 KB · Wyświetleń: 560
  • ATT99530.jpg
    ATT99530.jpg
    33.9 KB · Wyświetleń: 567
marny silniczek, będziesz jęczał na brak mocy, nie wiem czy można tam coś dokładać ale nawet jeśli to z gówna bata nie ukręcisz...
siedzenia "w miarę" wygodne, dość dobrze sie tam siedzi ale spokoju nie zaznasz bo wydech warczy zupełnie bez potrzeby,
natomiast pozytywna sprawa to to że zapodasz sobie lpg i będziesz tanio sunął po wsiach i miastach pięknego kraju, samochodzik zrobiony na punciaku to i serwis będzie taniutki, zresztą mito jest bezawaryjne za jednym wyjątkiem koleżanki z forum ....

Ja użytkuje od pół roku i jestem bardzo zadowolony daje dużo frajdy tyle, że nie kupuj w tej wersji jeśli benzyna to wersje TB 155KM albo QV daje frajdę.

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Również uważam, że mocniejszy silnik byłby lepszy ale tak jak pisałem jest to auto od znajomego z bardzo niskim przebiegiem i chodzi mi głownie o tą wersję. Już wcześniej napisałem, że na mocy nie za bardzo mi zależy. Ale dzięki wielkie za opinie co do wygody :)

Co do wygody to fotele bardzo wygodne nawet w dłuższych trasach, wytłumienie na trasie na małych obrotach nie drażni, jak się jeździ na obrotach to jest głośno, ale ja to traktuję jako plus bo silnik brzmi bardzo przyjemnie, zawieszenie twarde i daje po tyłku na nierównych drogach, ale takie ma być samochód bardzo ładnie trzyma na zakrętach. Osobiście nie kupiłbym wersji słabszej niż 135KM bo właściwie traci się całą frajdę z jazdy. Co do miejsca w środku kierowca i pasażer mają sporo przestrzeni jak na samochód z tego segmentu, z tyłu miejsca mało, ale spokojnie da się jechać w 4 osoby w trasę. Miejsca w bagażniku wystarczająco po złożeniu tylnej kanapy można zmieścić 2 rowery.

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Również uważam, że mocniejszy silnik byłby lepszy ale tak jak pisałem jest to auto od znajomego z bardzo niskim przebiegiem i chodzi mi głownie o tą wersję.

Z tego co się orientuję, to ta wersja (78KM) to "wykastrowany" silnik 1.4 105KM, więc zmiana z 78 -> 105 KM to kwestia tylko wgrania nowych map do ECU. Każdy średnio ogarnięty tuner zrobi Ci to za standardową kwotę. Ja wiem, że 105KM doopy nie urywa, ale zapewne różnica do 78 jest odczuwalna. Wygląda to w praktyce tak, że wersja 78KM przestaje ciągnąć przy pewnych obrotach, a wersja 105 kręci się dalej :)
Przebieg zachęcający ;)

Autko jest bardzo fajne. Do miasta w szczególności. Jeśli jednak szukasz komfortu - to nie bardzo. Zawieszenie jest twarde bardzo, a jak jeszcze duże felgi - to na polskich dziurach jest ciężko.
Ale z drugiej strony Miciak sunie jak po szynach. Coś za coś.
Fotele - super, na trasę są świetne.
Słabo wypada ergonomia, uchwyty na kubki, mizerne schowki.

Ale ogólnie jestem bardzo zadowolony z zakupu.

Osobiście nie kupiłbym wersji słabszej niż 135KM bo właściwie traci się całą frajdę z jazdy.

Najwyraźniej każdy szuka innej frajdy. Ja mam wersję 120KM i jest całkiem żwawa. Jednak 78KM to faktycznie ciut przy mało, ale autor podkreśla, że nie zależy mu na mocy...

Autor nie próbował nawet jazdy tym modelem więc nie wie co traci. Trochę egzemplarzy jest wystawionych więc pierwsze co powinien zrobić to umówić się i przejechać tym samochodem żeby spróbować jak mu podpasuje, a już na pewno porównać sobie najsłabsze wersje silnikowe z mocniejszymi i nagle może się okazać, że jednak trochę na tej mocy będzie zależeć :] no chyba, że ktoś szuka Alfy z osiągami porównywalnymi do Fiata Pandy bo taka niestety prawda o tej najsłabszej wersji.

jest to auto od znajomego z bardzo niskim przebiegiem i chodzi mi głownie o tą wersję.

znaczy wersja junior 78km bez żadnego dodatkowego wyposażenia?
taką wersje kupisz w salonie za 50k, 8k EUR plus opłaty i sprowadzenie, ja wiem czy warto? dodatkowo gwarancja się już skończyła...
Przejrzyj ogłoszenia, Mito z przebiegiem 30kkm to nie jest rzadkość, a bywają i z mniejszymi.

Proszę nie obrażać mojej Pandy, ma 69 koni a masę dużo mniejszą, więc myślę że by spokojnie objechała Mito 78km ;]

odpowiadając konkretnie: MiTo ma średnie siedzenia i kiepskie wygłuszenie.

Z tego co się orientuję, to ta wersja (78KM) to "wykastrowany" silnik 1.4 105KM, więc zmiana z 78 -> 105 KM to kwestia tylko wgrania nowych map do ECU. Każdy średnio ogarnięty tuner zrobi Ci to za standardową kwotę. Ja wiem, że 105KM doopy nie urywa, ale zapewne różnica do 78 jest odczuwalna. Wygląda to w praktyce tak, że wersja 78KM przestaje ciągnąć przy pewnych obrotach, a wersja 105 kręci się dalej :)
Przebieg zachęcający ;)
:) 105km,to całkowicie inny silnik z systemem MultiAir.

Możliwe że jest to ten sam silnik co w fiacie bravo,on tam ma 90 km,miałem okazję nim jeździć i muszę przyznać że nawet sobie całkiem dobrze radził,a fiat jest sporo cięższy,tak więc myslę że w MiTo by było ciekawie :)

Przebieg zachęcający ;)
Po primo 105 KM to inny silnik ( a dokładnie rozrząd i jego sterowanie)
po secundo w Mito montowano dwa różne silniki 78 KM.
Na początku wkładano starjeta 1,4 16V (zestrojonego na 95 KM w Grande i 90 KM w Bravo) "administracyjne" wykastrowanego z mocy powyżej 4800 obr/min ale generalnie nienajgorszego ( zrobiłem tym wynalazkiem bezproblemowo prawie 100 tys i to na LPG). I tego że ten silnik ma tak ograniczoną moc jestem pewien na milion procent. Ale w któryms momencie zaczęto wkładać fiatowską ośmiozaworówkę 77 KM znaną z najtańszych wersji GP trochę zupgrade'owaną na 78 KM.
Więc warto by się zorientowac które 78 KM to jest, ale bardziej bym sie skupił na tym czy auto nie zespwane z kilku róznych. Do żadnego z nich turbo nie podejdzie bez większych przeróbek. A wygłuszenie swoją drogą szczególnie bagażnika i tylnych nadkoli jest słabe ale to się załatwia płachtą filcu za kilkanaście PLN ale to nie jest limuzyna tylko hot hatch

Ostatnia edycja:
Po primo 105 KM to inny silnik ( a dokładnie rozrząd i jego sterowanie)

Do tego już doszliśmy dwa posty wyżej.. ;)

po secundo w Mito montowano dwa różne silniki 78 KM.

Cenna informacja. Czyli wystarczy się zorientować, czy to jest silnik 8v czy 16v, dobrze rozumiem? Jeżeli 16v, to można łatwo osiągnąć 95KM, jeżeli 8v to zostajemy na serii i brak perspektyw.

ale bardziej bym sie skupił na tym czy auto nie zespwane z kilku róznych

Zakładam, że znajomy by czegoś takiego nie zrobił.

Do tego już doszliśmy dwa posty wyżej.. ;)

Cenna informacja. Czyli wystarczy się zorientować, czy to jest silnik 8v czy 16v, dobrze rozumiem? Jeżeli 16v, to można łatwo osiągnąć 95KM, jeżeli 8v to zostajemy na serii i brak perspektyw.
Dokladnie ale do 4800 rpm nie ma zadnej roznicy. 16 V ma jeszcze taka zalete ze nie trzeba serwisowac luzu zaworowego kasowniki luzu sa hydrauliczne. Wada to rozrzad kolizyjny wiec trzeba pilnowac paska. No i 16 v wystepuje ze skrzynia 6 biegowa 8V z 5-cio

Ostatnia edycja:
Mam tą wersję. 78KM wystarczy do miasta i turystyczną trasę (90-120), ale przy wyprzedzaniu ryzykujesz życie. Zawieszenie sztywne, przez co fajnie się prowadzi, ale w połączeniu z krótkim rozstawem osi komfortu brak. Wyciszenie też słabe, głownie przez drzwi bez ramek. Jednak tak jak napisano powyżej, dzięki temu, że to Punto, koszty utrzymania niskie, masz kilka smaczków jak wspomniane drzwi bez ramek, fajny wygląd no i Alfę Romeo. I piłujesz wszystkie krawężniki w mieście ;)

Amortyzatory
Powrót