Po obudowaniu plastikiem nawet się taki malutki nie wydaje...![]()
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
Kiedyś jak dostałem w łapy polo z silnikiem trzycylindrowym to po paru kilometrach jazdy sprawdzalismy z kumplem czy pod samochodem nie ma jeszcze przypadkiem noża koszacego...
Using Tapatalk
Widzę, że Panowie są jednak miłośnikami kosiarek, a nie technologii. Jeden wkleja fotkę, inny szuka noża pod podwoziem... Musicie chyba pogodzić się z postępem, chociaż jednak wyobrażam sobie, że żaden z Was nie ma smartfona (tylko starą, dobrą i dużą motorolę z wysuwaną antenką teleskopową), nie używacie laptopów (tylko odpowiednich rozmiarów komputery w obudowach typu tower i koniecznie monitorem CRT) itp, itd. OK, może wolicie stare, dobre silniki o niskiej skuteczności i wysokiej konsumpcji wszelkich płynów. OK, to też jest fajne, to kawał historii i piękna maszyneria, ale czy chcemy, czy nie, przyszłością jest większa moc z mniejszej pojemności. No ale nic, trzymajcie nadal poziom żartów Karola z Familiady.
Nie ma potrzeby strzelać focha.
DRIFT-R's ALFA 147[CENTER]
Z postu nr 1 wynika ze nie podoba ci sie ta nowoczesna technologia. To o co w końcu chodzi - jest kiepska czy nie jest kiepska?
Nie mówiąc juz o poście nr 14 ktory jest ogólna krytyką negatywna tego pojazdu...
Ps. Nie mam nic przeciwko technologii ani małym silniczkom.
Ostatnio edytowane przez Marcin_M ; 15-10-2014 o 21:36
Co oznaczają terminy niskiej skuteczności i wysokiej konsumpcji w odniesieniu do silnika spalinowego, bo robi się coraz ciekawiej... Nie ma się co obrażać bo to zwykłe żarty i tyle. Prawda jest taka, ze ta nowoczesność zawsze nas dogania i prędzej czy później nie mamy wyjścia. Jedni ją łykaja od razu z zachwytem a inni porównują, analizują a inni są konserwatywni na maksa i tyle. Ktoś jest lepszy? Watpie. Chodzi o to, ze coraz bardziej widoczna jest tendencja nie do budowania silników coraz ekonomiczniejszych mówiąc ogolnie ale do produkowania tandety a tutaj wielu ludzi mówi słusznie stop! Ale nie chodzi o to - niechby o był ten twinair ale na Boga nie w AR. Przecież to brzmi jak klekot na rozleceniu... Ja wiem, ze taniej, ze normy eu czy milion innych tematów, które są słuszne ale to ani nie brzmi, ani nie jedzie a jak będzie z trwałością tej nowoczesności to zobaczymy. Jak AR założy litrowy silniczek i będzie miał nawet 150 koni z dwóch cylinderko to jak będzie brzmiał jak silnik, będzie to jechało jak trzeba w pełnym zakresie obrotów to nikt nie będzie miał obiekcji.
Using Tapatalk
Widzę, że dyskusja zrobiła się dość interesująca. Mamy zatem silnik, który średnio brzmi, jest mały, ale pali nieco mniej i mimo 2 cylindrów daje niewielkiej i dość lekkiej alfie 105 koni. Filmik pokazujący jak te dwa cylindry sobie radzą wrzuciłem tu wcześniej. Wczoraj przejeżdżałem koło salonu i zajrzałem, bo szykuję się do jeszcze jednego zakupu.
Wyobraźcie sobie, że stoi tam MiTo z silnikiem 1,4 8v 78 koni. Oczywiście brak D.N.A.
W tej sytuacji zdecydowanie wybieram twinair.
Ciekawe jak żywotność tego silnika?
A to czemu?? Marka jak każda inna, no może wyróżnia się tym że lada dzień ją zlikwidują jak Lancię więc błagam, nie dorabiajmy ideologi jaka to wyjątkowa marka jest. Alfa skończyła się 40 lat temu. Niestety muszę jeden jedyny raz przyznać rację forumowemu trollowi omronowi, blog który wrzucił z każdym dniem coraz bardziej pasuje do marki.
A te małe szity to całkiem fajne silniki jeśli ma się w poważaniu ich wytrzymałość. Jeździłem 1.2 TSI 105KM i bardzo mi się spodobała jego charakterystyka, nie powiedział bym że ma tylko te 105KM, raczej 120.
Ostatnio edytowane przez kasztelan ; 16-10-2014 o 19:45