[Giulietta] Brak światła Stop

kos4

Nowy
Auto
Alfa Romeo Giulietta 2.0 jtdm2 170KM Distinctive
Witam kolegów i koleżanki.Od pewnego czasu zauważyłem że nie świeci mi 3 lampa Stopu w spojlerze, sprawdzałem kostki w bagażniku ale wszystkie wyglądają na podłączone. Dodatkowo nie świeci lewy boczny kierunkowskaz-czy ma on coś wspólnego z lampą stop? Jak się dostać do tych lamp, miał ktoś z Was podobny problem?

Masz uszkodzoną wiązkę idacą do tylnej klapy , było na ten temat już dziesiątki razy ( np nie działająca wycieraczka ), użyj szukajki. Boczny kierunek to osobny temat - jeśli napięcie dochodzi i poprawa styków złączki nie pomoże to do wymiany (temat też już ćwiczony)

Ostatnia edycja:
Masz uszkodzoną wiązkę idacą do tylnej klapy , było na ten temat już dziesiątki razy ( np nie działająca wycieraczka ), użyj szukajki

Szukajki użyłem, tylko skoro nie działa mi światło, to nie wpiszę słowa: wycieraczka :)jak jest z nią wszystko ok. Ale dzięki za odpowiedź, to by się zgadzało bo ostatnio bagażnik u mnie był otwierany kilkanaście razy dziennie. A kierunkowskaz?

Tematów jest kilka , ze stopem też jeśli dobrze pamiętam , chyba też przeciwmgielne i nie działające otwieranie bagażnika ,generalnie wszystko co jest zasilane w tylnej klapie. Ściągnij gumowe osłony i dobrze obejrzyj przewody - temat powinien się wyjaśnić. Odnośnie kierunku dopisałem powyżej :)

Hejka,

Pytanko :cool: Jak wymienić żarówkę w trzecim świetle stopu ? Szukajki użyłem, ale nie doprowadziła mnie do żadnego tematu z tym związanego. Instrukcja mówi ---> ASO. :(

Przerabiałem temat u siebie, przerwany przewód w lewej wiązce (w gumowej przelotce).
Po zalutowaniu światło świeci.
Na zdjęciu poniżej widać przerwane 2 przewody, grubszy od ogrzewania tylnej szyby i cieńszy od światła stop.
IMG_20180320_193451.jpg

Witam, ktoś poradzi jak dostać się do światła stopu? Jak go zdemontować? Dodatkowo jak ściągnąć całą tapicerkę klapy (wkoło szyby także) aby mieć dojście do lampy i wiązki?

Ostatnia edycja:
Bardziej chodzi mi o stop giulietty. Jest kilka mankamentów do naprawy, między innymi stop do wymiany, także muszę tapicerkę ściągnąć by dostać się i do silnika wycieraczki i zamka. Wycieraczka świruje oraz nie działa lampka w bagażniku, może to wina zepsutego mikro styku w zamku. Taki przypadek miałem w mojej 159. Wiązkę prawą wymieniłem właśnie kompletnie na nową w odcinku gumowego przepustu bo nie działała lampa na klapie i coś tam jeszcze pewnie może i podgrzewanie szyby, było przerwanych kilka przewodów. Podejrzewam, że do lewej także lepiej zajrzeć.

Dostałem się do stopu, jest na 4 nakrętkach. Dwie pod zaślepkami gumowymi po bokach ramy klapy, oraz dwie pod tapicerką górną klapy bagażnika(ona jest na zatrzaskach ale siedzi mocno). Oczywiście, nowy stop używany nie był w pełni sprawny jak się okazało bo jedna dioda świeciła słabiej więc musiałem z mojego przelutować jedną diodkę. Więc teraz wszytko działa. Wracając do lewej wiązki to warto faktycznie bo wężyk od spryskiwacza szyby tam idzie i jest przerwany, leje wodą w klapie i na szybę... Wystarczy zwykła złączka do wężyka spryskiwaczy (czy rozmiar stale jest ten sam) czy jakaś specjalna do wężyka karbowanego? Sama wiązka elektryczna częściowo była naprawiana ale jeszcze muszę upewnić się czy jest ok.

Przygody z elektryką ciąg dalszy. Nie działa światło stop (bardzo delikatnie się żarzyło - ale sprawdzaliśmy też po demontażu i to nie kwestia instalacji czy źródła, ale samego paska Led), a wiązki sprawne (porządnie zarobione wszystkie przewody), po pół godzinie demontażu trzeciego światła stop i prób mamy diagnozę. Nie działa elektronika na płytce (ebonitowej??), na której zamontowany jest pasek LED od lampy. Chwila namysłu.. i upchnęliśmy w klosz inny pasek LED. Niestety barwa nie ta, a sam pasek nie trafia w "dziurki". Opcje są trzy: - zamówić nową lampę, albo próbować zamówić czerwony pasek LED i upchnąć go w klosz, albo naprawić starę elektronikę.. Tylko który element?

Ktoś coś podpowie?

Kiepska moim zdaniem ta lampa do naprawy, żeby ci nie wchodziła wilgoć później.... ja jak mi padło kilka LEDów to zamówiłem nową... raz na 8 lat to nie taka tragedia ;)

Witajcie podpowie ktoś jak wyjąć to 3 światło stop? nie wiem jakim cudem ale nalala mi się tam woda na myjni;p

Ostrożnie (tak żeby nie połamać plastikowe łapki) usuwasz tapicerkę klapy bagażnika, odkręcasz lotkę (o ile masz) i potem się dobierasz do lampy. Nie jest to zkomplikowane, ale trzeba być ostrożny i cierpliwy, żeby se nie połamać mocowania tych plastików :)

Ostrożnie (tak żeby nie połamać plastikowe łapki) usuwasz tapicerkę klapy bagażnika, odkręcasz lotkę (o ile masz) i potem się dobierasz do lampy. Nie jest to zkomplikowane, ale trzeba być ostrożny i cierpliwy, żeby se nie połamać mocowania tych plastików :)

ok dzieki;) kurde jaja z tym że weszła tam woda;)

Amortyzatory
Powrót