[Giulietta] Chiptuning.

W wiadomym temacie pojawia się więcej informacji o uszkodzonych tłokach kompletnie nie związanych z chipem.
No właśnie, chyba był jeden przypadek w aucie po chipie i dotyczył silnika diesla 2.0JTDm, a takie problemy były też bez chipa w tych silnikach. Tu kolega pytał o 1.75TBi z Julki QV, gdzie nigdy nie słyszałem o takich problemach. 1.75TBi, niezależnie czy w 159 czy w Julce, ma czasem problem z padającą turbine przed 100tys km, ale to niezależnie od chipa (a nawet nie wiem czy był przypadek po chipie) - raczej wynik tego że ludzie zmieniają olej co 35tys km zamiast co 10-12kkm.

A ten zakichany filterek w wężu zasilającym?
to swoją drogą, ale może jak się olej wyminia co 10tys to filterkowi nic się nie dzieje?
w każdym razie, profilaktycznie w Julce wymieniłem filterek po 2 latach (na liczniku 12tys), a w 159 zaraz po sprowadzeniu (50tys).

To padnie g...o ze starości od temperatury

Możliwe, bo w filterku plastik, choć z drugiej strony akurat padające turbiny w TBI często były po 2-3 latach, i przebiegach typu nawet 50-70tys km, plastik filterka nie wiem czy zdążyłby się zestarzać, myślę raczej że jeśli już filterek był przyczyną, to że go zapchał stary olej z syfem, stąd albo smarowanie turbiny było zbyt słabe albo filterek w końcu dezintegrował się i nie było filtrowania w ogóle (+strzępy filtra leciały do turbiny, co też nie pomagało).
Ze swojej TBI, po 5 latach i 50tys przebiegu oglądałem stary filterek oleju przed turbiną, był w całości. Co do stopnia zapchania ciężko się wypowiadać, tym bardziej że była zrobiona płukanka przed robotą.

W każdym razie ja zdecydowałem się na dupochron, wymieniłem teraz filterki a w przyszłości myślę że będę je wymieniał co 2 lata w swojej TBI (co ~25 tys km) a w Julce żony co 3lata( co ~20tys km), tak żeby zrobić jakiś sensowny balans częstotliwości wymiany z przebiegiem między wymianami z kosztami (zawsze to jakaś stówa na auto na wymianę, licząc z marżą/robotą mechanika). Do tego w miarę przyzwoity olej (na pewno nie Selenia Star PE), teraz był Motul X-Clean 8100 5W40 C3, do tego Archoil 9100 i mam nadzieję że silniczek/turbina będą zdrowe zawsze. Przed wymianą tego filterka tez planuję robić płukankę (teraz też robiłem)

Ostatnia edycja:
A najlepiej to filterek usunąć ze śruby i mieć święty spokój...

to swoją drogą, ale może jak się olej wyminia co 10tys to filterkowi nic się nie dzieje?
w każdym razie, profilaktycznie w Julce wymieniłem filterek po 2 latach (na liczniku 12tys), a w 159 zaraz po sprowadzeniu (50tys).

napisz w jakim stanie były w obu autach bo to mnie ciekawi? :) Wymiana oleju nie ma na to większego wpływu (chyba że ktoś naprawde robi książkowe interwały) , bardziej zmęczenie materiału (wysoka temp.) a mam wrażenie że najbardziej go załatwia gęsty olej+ciśnienie po rozruchu zimą . Ja kiedyś sprawdziłem z ciekawości swój kilka tyś od wymiany i już siteczko było lekko pęknięte a chyba to było tak właśnie jakoś po sezonie zimowym jeśli dobrze kojarzę

OK. Panowie to teraz o tym filterku . Gdzie jest i jak się go czyści . Dziękuję .

nie czysci sie, tylko wymienia. Tu masz numer czesci I mniej wiecej lokalizacje z ePera dla 159 TBi (czyli tez dla Julki QV):
http://www.forum.alfaholicy.org/159...przed_turbina_1_75tbi.html?highlight=filterek

W Julkach 1.4 jest inny numer czesci, bylo gdzies, poszukaj

- - - Updated - - -

napisz w jakim stanie były w obu autach bo to mnie ciekawi? :) Wymiana oleju nie ma na to większego wpływu (chyba że ktoś naprawde robi książkowe interwały) , bardziej zmęczenie materiału (wysoka temp.) a mam wrażenie że najbardziej go załatwia gęsty olej+ciśnienie po rozruchu zimą . Ja kiedyś sprawdziłem z ciekawości swój kilka tyś od wymiany i już siteczko było lekko pęknięte a chyba to było tak właśnie jakoś po sezonie zimowym jeśli dobrze kojarzę
W obu autach siteczka wydawaly sie cale (na tyle na ile mozna zobaczyc). Oba silniki byly po plukance, filtry wydawaly sie przyczernione, ale ciezko mi bylo ocenic czy tez przytkane czy tylko brudne ze starego oleju. Zeby je wyjac scialem katowka koniec sruby, ale chyba plastik sie przygrzal do metalu I dalej nie szlo wyciagnac - skonczylo sie wyszarpywaniem kawalkow Sitka - niewiele sie dowiedzialem bo kawalki byly male.

Ostatnia edycja:
dany jest na okres dotarcia ułozenia silnika by łozyska na parchawce nie uszkodziło.

dany jest na okres dotarcia ułozenia silnika by łozyska na parchawce nie uszkodziło.

proponujesz w zamian zakladac srube taka jak idzie na drugi koniec weza? W Julce 1.4TB ta z drugiej strony ma bodajze troche inna srednice otworku ale jest tej samej dlugosci. Nie wiem jak jest w 1.75TBi, czy tez tak sie da?

Proponuje stosować dobrej jakosci filtr oleju oraz wymiana smarowidła co 10-15 tys.
Zadne sitko nie zatrzyma tego co filtr.
Ważne jest teś czyszczenie magnezu w srubie spustowej miski olejowej.

Ważne jest teś czyszczenie magnezu w srubie spustowej miski olejowej.

Rozumiem że masz na myśli jeśli ktoś sobie wymienił ten fabryczny na korek magnetyczny? W przedlifcie korek to tylko zwykła śruba , czyżby w nowych było inaczej?

Chym ja posiadam śrubie z ferzing-iem a w nim magnez.
Model z V.2014 roku

Chyba raczej magnes jeśli już :)
Wg epera korek spustowy dla 1.4 jest taki sam bez względu na rocznik i jest to zwykła śruba z otworem w środku. Albo u Ciebie ktoś go zmienił albo mylisz z korkiem spustowym skrzyni gdzie faktycznie jest magnes.

Amortyzatory
Powrót