Samochód formalnie oddawałem mechanikowi i w momencie oddawania zaprezentowałem mu karteczkę. Wydawało mi się, że się dokładnie zrozumieliśmy. Nie pisaliśmy zlecenia, bo nie było nikogo z obsługi klienta. Podejrzewam, że potem przyszło polecenie z góry, że to przegląd, bo mechanik nic o tym nie mówił jak się żegnaliśmy.
Odbierałem u takiego pana od obsługi klienta (tego który podpisał), a po moich narzekaniach, właściciel do nas dołączył.
Moi drodzy - myślałem o tym - ale złapanie ich na nie wymienieniu oleju - to gra nie warta świeczki. Autoryzacji im za to FAP nie uwali, ja zapłacę prawie 100 za analizę, po której, przy pomyślnych wiatrach, łaskawie ktoś mi zrobi wymianę oleju (realny koszt dla ASO to max 250 zł). Pyrrusowe zwycięstwo.
Już raz z analizą w ręku męczyłem ASO o to co się działo z olejem (że przybywało) i oni nie wiedzieli nawet co oznaczają napisy na wydruku. Tak więc nawet jakbym przyszedł (dodajmy, że ok. 3 tyg. później, bo na analizę się czeka) z wydrukiem w ręku, to byłaby to śliska rozmowa. Optymalnie - powinienem mieć 2 analizy - sprzed wymiany i zaraz po. Ale to już lekka przesada.
Jako ciekawostkę dodam, że z tego przeglądu nie dostałem żadnego wydruku, notatki - nic, poza wpisem w książce gwarancyjnej. Pamiętam z dawnych czasów u Dukiewicza - do głupiego Palio robili test hamulców, test gotowania się płynu hamulcowego, wydruki z tego i tamtego. A ostatnio widziałem "checklistę", która zrobili na przeglądzie (dużo tańszym zresztą) u mojej dziewczyny w Nissanie Qashqai+2. 4 stronicowa rozpiska punktów, które ktoś sprawdził! Pełna "ptaszków". Nie wiem czy naprawdę to sprawdzali, ale wyglądało wiarygodnie...
Aaa wiecie, że źle zamontowali osłonę filtra p-pyłkowego - odstawała i latała. Trzeba było poprawiać...
Ale są plusy - mam lekcję - pisać zlecenie.
Po drugie - teraz każdy może sobie skalkulować ile kosztuje np. sama wymiana oleju w tym ASO (dodam, że katalogowo wymiana oleju w tym samochodzie to 0,55 rbg). Czyli 148 robocizna + 352,10 olej + 88,41 filtr + 5 uszczelka = 594 zł. Tak, prawie 600!
PS: Miałem 0W30 i nadal mam.
PS2: Jeszcze znalazłem, że do Palio dawali wydruk z Examinera w ramach przeglądu!