Strona 7 z 12 PierwszyPierwszy 123456789101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 114

Temat: Ceny przeglądów, który serwis wybrać? Opinie o salonie/serwisie Autex Bydgoszcz.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Fiat Palio & Julka 1.4 MA

Domyślnie

Samochód formalnie oddawałem mechanikowi i w momencie oddawania zaprezentowałem mu karteczkę. Wydawało mi się, że się dokładnie zrozumieliśmy. Nie pisaliśmy zlecenia, bo nie było nikogo z obsługi klienta. Podejrzewam, że potem przyszło polecenie z góry, że to przegląd, bo mechanik nic o tym nie mówił jak się żegnaliśmy.

Odbierałem u takiego pana od obsługi klienta (tego który podpisał), a po moich narzekaniach, właściciel do nas dołączył.

Moi drodzy - myślałem o tym - ale złapanie ich na nie wymienieniu oleju - to gra nie warta świeczki. Autoryzacji im za to FAP nie uwali, ja zapłacę prawie 100 za analizę, po której, przy pomyślnych wiatrach, łaskawie ktoś mi zrobi wymianę oleju (realny koszt dla ASO to max 250 zł). Pyrrusowe zwycięstwo.

Już raz z analizą w ręku męczyłem ASO o to co się działo z olejem (że przybywało) i oni nie wiedzieli nawet co oznaczają napisy na wydruku. Tak więc nawet jakbym przyszedł (dodajmy, że ok. 3 tyg. później, bo na analizę się czeka) z wydrukiem w ręku, to byłaby to śliska rozmowa. Optymalnie - powinienem mieć 2 analizy - sprzed wymiany i zaraz po. Ale to już lekka przesada.

Jako ciekawostkę dodam, że z tego przeglądu nie dostałem żadnego wydruku, notatki - nic, poza wpisem w książce gwarancyjnej. Pamiętam z dawnych czasów u Dukiewicza - do głupiego Palio robili test hamulców, test gotowania się płynu hamulcowego, wydruki z tego i tamtego. A ostatnio widziałem "checklistę", która zrobili na przeglądzie (dużo tańszym zresztą) u mojej dziewczyny w Nissanie Qashqai+2. 4 stronicowa rozpiska punktów, które ktoś sprawdził! Pełna "ptaszków". Nie wiem czy naprawdę to sprawdzali, ale wyglądało wiarygodnie...

Aaa wiecie, że źle zamontowali osłonę filtra p-pyłkowego - odstawała i latała. Trzeba było poprawiać...

Ale są plusy - mam lekcję - pisać zlecenie.

Po drugie - teraz każdy może sobie skalkulować ile kosztuje np. sama wymiana oleju w tym ASO (dodam, że katalogowo wymiana oleju w tym samochodzie to 0,55 rbg). Czyli 148 robocizna + 352,10 olej + 88,41 filtr + 5 uszczelka = 594 zł. Tak, prawie 600!

PS: Miałem 0W30 i nadal mam.

PS2: Jeszcze znalazłem, że do Palio dawali wydruk z Examinera w ramach przeglądu!
    Ostatnio edytowane przez MiLykie ; 11-04-2016 o 12:10

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

Szkoda że taka lipa z tym Twardowskim, mam sentyment do tego ASO. Pozostaje zatem przypomnieć sobie znajomość z Dukiewiczem A na przyszłość brać zlecenie serwisowe oraz kupować komplet filtrów oraz olej gdzieś na mieście. 140 zeta za filtr kabinowy to nawet w Japończykach za oryginał nie biorą

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Fiat Palio & Julka 1.4 MA

Domyślnie

Moi drodzy - jest ciąg dalszy mojej historii.

Byłem dziś u Dukiewicza i okazuje się, że.... ten "przegląd" za ponad 1.5k zł u Twardowskiego nie jest wpisany w system. (Gwarancyjna wymiana wahaczy też nie jest wpisana...) Więc - Dukiewicz mi łagodnie sugeruje zrobienie chociaż mini przeglądu jakoś niedługo, żeby móc to odnotować i być w zgodzie z gwarancjami itp.

Druga ciekawostka - bodajże od końca lutego - Twardowski nie ma już autoryzacji Alfy. Po tym co mi zrobił, troszkę żałuję, że się do tej utraty autoryzacji nie przyłożyłem. Widać uznał, że zaraz skończy się żyła złota w postaci przeglądów nowych samochodów i wykorzystał ostatnią okazję, aby się "nachapać" i zarobić ile się da. Przykro.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Słupsk
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta TB

Domyślnie

Ja bym tam podjechał i domagałbym się wyjaśnienia i ewentualnie zwrotu części poniesionych kosztów.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar creet
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Stelvio Executive 2.0 280 Q4 2018

Domyślnie

Na liście dealerów (sekcja serwis) na polskiej stronie Alfy nie ma serwisu Twardowski. Zostałeś zatem przycięty w 100%. Naprawy wątpliwe, a i przeglądu brak :/

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

Cytat Napisał creet Zobacz post
    Na liście dealerów (sekcja serwis) na polskiej stronie Alfy nie ma serwisu Twardowski. Zostałeś zatem przycięty w 100%. Naprawy wątpliwe, a i przeglądu brak :/
    Młodyś tutaj stażem więc nie będziemy po tobie jechać

Co do utraty autoryzacji to rzeczywiście fakt autentyczny:

http://www.forum.alfaholicy.org/mazo...z_nie_aso.html

Co do przeglądu i jego braku w systemie to trochę dziwne bo auto jeszcze na gwarancji. Zwykle ASO nie wbijają tego co się dzieje po gwarancji (to nie VAG czy Mazda), bardziej zależy to od widzimisię serwisanta który akurat Cię obsługiwał danego dnia.

Ponieważ Twardowski już nie ma autoryzacji to to nawet jakbyś podjechał do nich to nawet po fakcie ale z data dzisiejszą nie wpiszą Ci przeglądu do bazy Fiata, bo po prostu nie mają do niej dostępu.

Proponuję zatem kontakt z centralą, nie wiem czy lepiej najpierw telefoniczny czy też może od razu pismo wysmarować w tej sprawie, załączając kopie faktury za przegląd którego nie chciałeś z uprzejmą prośbą żeby jednak ręcznie wbili do bazy z poziomu centrali zebyś nie musiał ponosić dodatkowych kosztów.
    Btw obok dukiewicza jest jeszcze jedno ASO Alfy, nazywa się Auto Ostrobramska, jak sama nazwa wskazuje jest przy ostrobramskiej, ale to bardziej serwis blacharsko lakierniczy (ale autoryzację ciągle mają

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał pieta Zobacz post
    Młodyś tutaj stażem więc nie będziemy po tobie jechać
    Możesz rozwinąć swoją jakże błyskotliwą myśl?

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto

Domyślnie

Nie ma co rozwijać. Taki żarcik miał być Jak się poczułeś urażony to przepraszam. Co do autoryzacji to do końca lutego jeszcze była jeszcze u Twardowskiego. Może będę przy okazji to się dopytam u źródła

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Żona obdzwoniła dziś warszawskie ASO w celu umówienia przeglądu i jego ceny dla swojej Julki. Zadzwoniła i do Twardowskiego. Dostała informację, cytuję: "nie mamy już autoryzacji na Alfę". Nie wydaje mi się, by nawet swoim najznamienitszym klientom (w domyśle tobie) powiedzieli czy autoryzację stracili czy z niej zrezygnowali.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto

Domyślnie

Spytać się można zawsze ? A ceny w Wawie chyba takie same wszedzie Chyba jest jakaś zmowa cenowa Jaki wybór ostatecznie w przypadku auta żony ?