Jak w temacie.W związku z tym że moja Julka była zakupiona jako uszkodzona przodem już na starcie kupiłem zderzak po lifcie z miejscami na czujniki parkowania.Kratki jak na razie jeszcze nie zostały zakupione.Zima to taka pora roku gdzie można więcej czasu spędzić w sieci poszukując informacji i schematów.Podbudowany tematem kolegów z forum 159 / olo_84 / rozpocząłem drążyć temat :
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...tonic_-13.html
Wychodzi na to że w alfie 159 wystarczy podmienić centralkę na centralkę 8 czujnikową dołożyć wiązkę , brzęczyk i zrobić osiowanie proxy i wszystko będzie działało.
Choć trochę ostudził mnie temat na włoskim forum alfy.Chłopaki tam twierdzą że nie da się tego zrobić z Body Computerem przed 2014 :
http://forum.clubalfa.it/threads/alf....43446/page-34
Oczywiście zdaję sobie sprawę ze przedliftowa może nie posiadać wyświetlacza wskazującego czujniki przód i tył..ale wystarczy mi sam sygnał brzęczyka itd.Po konsultacjach z pol-carem / dość miły facet w Poznaniu / ustaliłem że wersja 2015 ma centralkę 50535208 dla czujników przód tył.Moja stara to 50511623 według ePera jest centralka tylko na tył.
Kupiłem na allegro tą 8 kanałową i podłączyłem ja dzisiaj pod moją stara instalację.Oczywiście dość ciężko było zdobyć opis pinów i kolorów kabli.Okazuje się że piny zgadzają się / prawie..inne zasilanie czujek tył /z wyjściem pinów centralki od 159.Ale jeśli chodzi o Julke piny pokrywają się oczywiście w obu centralkach.Choć wiadomo że nie ma np. wyjścia okablowania na brzęczyki przód i tył.Nie robiłem dzisiaj osiowania bo i po co jak nie mam jeszcze czujników.Po wypłacie postaram się zrobić zakupy i podłączyć na krótko czujniki przednie i brzęczyki.Jedno co mnie cieszy to to że system widzi nową centralkę ale ją blokuje z powodu błędów nie istniejących czujników itd. stąd dzisiaj moje pytanie o błędy C1011 itd.Temat będzie się rozwijał .. jeśli ktoś chce się przyłączyć NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆto zapraszam. Dołączam zdjęcia z dzisiejszych prób...
![]()