• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Giulietta - wygłuszenie

Można na tą alu blachę przykleić maty STP Aero- są stosunkowe lekkie. Tego nie robiłem bo i tak w mojej ocenie jest cicho. Najważniejsze że nie rezonują mi drzwi i nie szysze szumu wody podczas jazdy np na mokrej drodze.
jak wyżej dodatkowo od wewn strony wykleiłem plastikowe nadkola oraz ścianę grodziową za kołami - moim zdaniem to b. dużo daje.
jak pisałem wcześniej jak ktoś ma duży hałas w giulietcie to polecam sprawdzić sobie tylne opony - naprawdę już minimalne nierówności opony powodują ogromny hałas od ok 50 kmh

Zabrałem się wczoraj za powolne ogarnianie wyciszenia swojej Julki. Zacząłem od maski - pod fabryczne wygłuszenie dałem piankę STP 12mm - klejone do maski. Zastanawia mnie tylko czy pod nią nie będzie zbierać się wilgoć, co nie wpłynie przypadkiem na postęp korozji? :confused:
Złapałem się też za boczek drzwi kierowcy - wyklejony pianką STP 6mm, a mocowanie lusterka zewnętrznego wyściełane matą butylową STP Gold. W trakcie urlopu będę musiał powymieniać spinki, gdyż dwie sztuki się lekko wykruszyły. Aha, zauważyłem po demontażu boczku lekko niepokojący mnie widok - blacha widocznie koroduje. Czyżby puszczało uszczelnienie i przedostawała się woda? Co z tym zrobić, czym uszczelnić?

69085716_2041685979264832_5757341705384755200_n.jpg

Jak by się ktoś zastanawiał, ile trzeba materiału na wygłuszenie drzwi, to teraz przerabiałem i mierzyłem, jakie mam zużycie. Wartości podane dla jednych drzwi.
Przednie drzwi
- mata butylowa na drzwi: 0,5 m2
- mata butylowa do drzwi: 0,2 m2 (zależy jak daleko siągniecie przez otwór od głośnika ;))
- pianka od strany boczka: 0,4 m2
Tylne drzwi
- mata butylowa na drzwi: 0,25 m2
- pianka od strony boczka: 0,3 m2

Zdjęcia, jak wykorzystanie takiej ilości wygląda można znaleźć tutaj - https://www.forum.alfaholicy.org/nasze_belle/167307-mikec_giulietta_2_0jtdm_2011_-5.html#post2245068

otwórz maskę- zobacz akie masz po bokach dziury do nadkoli/błotników- biorę się za zabudowę i wytłumianie tego w przyszłym tygodniu jak zrobi sie chłodniej. W mojej ocenie ten element wpływa na nadmierną hałaśliwość.
Tez używam w 85% na autostradach- podniosłem lekko zderzak tak aby maska była niżej i dałem uszczelkę na całej długości maski i lamp- troszkę mniejszy hałas.
do wytłumienia będzie tez podłogą bo wyraźnie słychać tylny tłumik z tyłu.

No właśnie ja mam wrażenie, że przy prędkościach powyżej 100km/h najbardziej słychać wydech. Myślicie, że samo wygłuszenie bagażnika ma sens? Nie chce mi się bawić z wyjmowaniem kanapy z tyłu i wygłuszaniem podłogi.

otwórz maskę- zobacz akie masz po bokach dziury do nadkoli/błotników- biorę się za zabudowę i wytłumianie tego w przyszłym tygodniu jak zrobi sie chłodniej. W mojej ocenie ten element wpływa na nadmierną hałaśliwość.
Tez używam w 85% na autostradach- podniosłem lekko zderzak tak aby maska była niżej i dałem uszczelkę na całej długości maski i lamp- troszkę mniejszy hałas.
do wytłumienia będzie tez podłogą bo wyraźnie słychać tylny tłumik z tyłu.

Cześć, pamiętasz może jakiej użyłeś uszczelki, jak ją poprowadziłeś, może jakieś foto się zachowało? :) Z góry dzięki!

Cześć. Czy mogę Was prosić o w miarę możliwości dokładniejszy opis doświadczanych hałasów? Moja Giulietta hałasuje całkiem znośnie do ok. 80-90km/h, a wtedy pojawia się jednostajne buczenie, które "przyspiesza" wraz z prędkością tak do ok. 120-130km/h. Wg mnie to wina opon, choć być może łożyska. Ale łożyska chyba nie, bo chyba po 2-3 miesiącach działo by się coś więcej lub byłoby głośniej. U mnie stawiam na opony, że coś z nimi nie tak. Zamierzam pozamieniać miejscami i sprawdzę. Jak to jest u Was? MOże u kogoś z Was podobnie? PS: Świetna robota tutaj z tym wyciszeniem: zdjęcia, dokumentacja i opis. Na pewno komuś się przyda.

Cześć. Czy mogę Was prosić o w miarę możliwości dokładniejszy opis doświadczanych hałasów? Moja Giulietta hałasuje całkiem znośnie do ok. 80-90km/h, a wtedy pojawia się jednostajne buczenie, które "przyspiesza" wraz z prędkością tak do ok. 120-130km/h. Wg mnie to wina opon, choć być może łożyska. Ale łożyska chyba nie, bo chyba po 2-3 miesiącach działo by się coś więcej lub byłoby głośniej. U mnie stawiam na opony, że coś z nimi nie tak. Zamierzam pozamieniać miejscami i sprawdzę. Jak to jest u Was? MOże u kogoś z Was podobnie? PS: Świetna robota tutaj z tym wyciszeniem: zdjęcia, dokumentacja i opis. Na pewno komuś się przyda.

Mogą być wyzabkowane opony, a może być i łożysko. Jak dźwięk słychać na zakrętach przy po a 100 km/h? Czy w zakrętach w jedną stronę nasila się a w drugą cichnie?

Tak jak kolega powyżej napisał obstawiam wyząbkowane opony i może też dojść kwestia przedniej zbieżności.

Dzięki mirekmiras oraz spoker. Dzięki Wam ruszyłem z tematem :) i najpierw udałem się do wulkanizatora, ale ten stwierdził, że opony wyglądają ok. Dlatego po tej wizycie pojechałem po prostu do mechanika, gdzie stwierdzili, że piasta jest do wymiany. Zrobili co trzeba i teraz jest znowu super. :)

Też zabrałem się do wygłuszania Julki.
Zrobione mam nadkola- mastyka, mata i pianka. Od wewnątrz nadkoli i na górnej powierzchni zdejmowanych plastykowych nadkoli.
Ponadto przednie drzwi matą aero, ale na wewnętrznej stronie drzwi po roznitowaniu i zdjęciu blachy za boczkiem drzwi. Na tej blasze poszła pianka.
Jest już sporo ciszej.
Teraz pójdzie bagażnik i maska silnika, bo szybko i łatwo. IPotem tylne drzwi z wymianą głośników na mid wofery jak z przodu i twetery oryginalne z allegro. Wiązka do tweterów jest raczej na pewno.
Podłoga i słupki na koniec.

Amortyzatory
Powrót