[Giulietta] Uconnect 6.5" wejście video

gallus37

Nowy
Auto
AR 147 Selespeed
Jak się okazuje Uconnect 6.5" ma (może mieć) działające wejście video, które można wykorzystać do podłączenia kamery cofania. Żeby pokazać obraz z wejścia trzeba posłużyć się skryptem, który uruchamiany jest podobnie jak te do instalacji map. Przygotowałem dwa skrypty: jeden do przetestowania czy na danym radiu/sofcie działa wykrywanie biegu wstecznego i samo wejście wideo oraz drugi, który na stałe instaluje skrypt w radiu i pokazuje obraz z wejścia video po wrzuceniu biegu wstecznego.
Wejście znajduje się na dużej kostce z tyłu radia, piny 31 i 32 wg https://pinoutguide.com/Car-Stereo-Chrysler-Fiat/Dodge_Charger_2015-2019_H_pinout.shtml sygnał composite https://pl.wikipedia.org/wiki/Composite_video, system PAL, do podpięcia można użyć przewodów z żeńskim złączem typu goldpin.

UWAGA!! poniższe operacje mogą doprowadzić do trwałego i nieodwracalnego uszkodzenia radia, kontynuujesz na własną odpowiedzialność!

Instrukcja przetestowania wejścia:
  1. Z https://mega.nz/#F!kURhTCbJ!uJhKPMyGiESbvQSDb33CvQ pobrać `1 Magic Files`->`1 Magic - Alfa pre UPD (17.07.55).zip`, rozpakować i na pendrive (co najmniej 4GB i format FAT32) wrzucić swdl.iso
  2. Z https://github.com/gallus37/uconnect65ReversingCamera/tree/main/TestScript pobrać pliki i dorzucić do pendrive, obok swdl.iso
  3. W Alfie: włączyć radio, poczekać minutę-dwie aż się załaduje (dobrym wskaźnikiem jest podłączenie bluetooth) i podłączyć pendrive, po chwili wyskoczy pytanie czy kontynuować instalację aktualizacji softu- WYBRAĆ NIE, wyjąć pendrive
  4. Do momentu wyłączenia radia, a przy włączonym zapłonie radio będzie wyświetlać obraz z wejścia wideo po wrzuceniu biegu wstecznego, w przypadku braku sygnału pokazuje się niebieskie tło. Na spróbowanie czy aby na pewno wejście działa można podpiąć dowolne źródło sygnału composite w systemie PAL (stary aparat/kamera/smartfon).

Instrukcja instalacji na stałe:
  1. Jak powyżej
  2. Do pendrive dorzucić pliki z https://github.com/gallus37/uconnect65ReversingCamera/tree/main/InstallationScript (te z TestScript usunąć/nadpisać- nie są potrzebne)
  3. Jak powyżej
  4. Wyłączyć radio przyciskiem, odczekać minutę, włączyć zapłon- przy wrzuconym wstecznym radio pokaże obraz z wejścia wideo.

Na https://github.com/gallus37/uconnect65ReversingCamera dokładniejszy opis, z czasem uzupełnię o technikalia.
Podziękowania dla [MENTION=83258]krapio[/MENTION] za udostępnienie Alfy do eksperymentów
Do tej pory przetestowane na (wersja softu/radia):
17.07.55/przycisk MORE: działa, obraz z kamery
16.11.41/przycisk APPS: działa wykrywanie wstecznego, wejście wideo do zweryfikowania
Jak widać lista bardzo krótka, bardzo proszę o info na priv jak ktoś się zdecydował na testy żeby móc tę listę uzupełnić.
Zapraszam do dyskusji.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Jak to zadziała to masz u mnie flaszkę [emoji16]

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

[MENTION=5740]DieselJTD[/MENTION]:
Jak juz jestesmy w temacie to czy aktualizacja softu lub mapy ma wplyw na skrypt do kamerki?
Nie sprawdzane, sądzę że po aktualizacji softu sie straci, po aktualizacji map nie powinno. Tak czy inaczej wystarczy puścić instalator raz jeszcze.

Jak się okazuje Uconnect 6.5" ma (może mieć) działające wejście video, które można wykorzystać do podłączenia kamery cofania. Żeby pokazać obraz z wejścia trzeba posłużyć się skryptem, który uruchamiany jest podobnie jak te do instalacji map. Przygotowałem dwa skrypty: jeden do przetestowania czy na danym radiu/sofcie działa wykrywanie biegu wstecznego i samo wejście wideo oraz drugi, który na stałe instaluje skrypt w radiu i pokazuje obraz z wejścia video po wrzuceniu biegu wstecznego.
Wejście znajduje się na dużej kostce z tyłu radia, piny 31 i 32 wg https://pinoutguide.com/Car-Stereo-Chrysler-Fiat/Dodge_Charger_2015-2019_H_pinout.shtml sygnał composite https://pl.wikipedia.org/wiki/Composite_video, system PAL, do podpięcia można użyć przewodów z żeńskim złączem typu goldpin.

UWAGA!! poniższe operacje mogą doprowadzić do trwałego i nieodwracalnego uszkodzenia radia, kontynuujesz na własną odpowiedzialność!

Instrukcja przetestowania wejścia:
  1. Z https://mega.nz/#F!kURhTCbJ!uJhKPMyGiESbvQSDb33CvQ pobrać `1 Magic Files`->`1 Magic - Alfa pre UPD (17.07.55).zip`, rozpakować i na pendrive (co najmniej 4GB i format FAT32) wrzucić swdl.iso
  2. Z https://github.com/gallus37/uconnect65ReversingCamera/tree/main/TestScript pobrać pliki i dorzucić do pendrive, obok swdl.iso
  3. W Alfie: włączyć radio, poczekać minutę-dwie aż się załaduje (dobrym wskaźnikiem jest podłączenie bluetooth) i podłączyć pendrive, po chwili wyskoczy pytanie czy kontynuować instalację aktualizacji softu- WYBRAĆ NIE, wyjąć pendrive
  4. Do momentu wyłączenia radia, a przy włączonym zapłonie radio będzie wyświetlać obraz z wejścia wideo po wrzuceniu biegu wstecznego, w przypadku braku sygnału pokazuje się niebieskie tło. Na spróbowanie czy aby na pewno wejście działa można podpiąć dowolne źródło sygnału composite w systemie PAL (stary aparat/kamera/smartfon).

Instrukcja instalacji na stałe:
  1. Jak powyżej
  2. Do pendrive dorzucić pliki z https://github.com/gallus37/uconnect65ReversingCamera/tree/main/InstallationScript (te z TestScript usunąć/nadpisać- nie są potrzebne)
  3. Jak powyżej
  4. Wyłączyć radio przyciskiem, odczekać minutę, włączyć zapłon- przy wrzuconym wstecznym radio pokaże obraz z wejścia wideo.

Na https://github.com/gallus37/uconnect65ReversingCamera dokładniejszy opis, z czasem uzupełnię o technikalia.
Podziękowania dla [MENTION=83258]krapio[/MENTION] za udostępnienie Alfy do eksperymentów
Do tej pory przetestowane na (wersja softu/radia):
17.07.55/przycisk MORE: działa, obraz z kamery
16.11.41/przycisk APPS: działa wykrywanie wstecznego, wejście wideo do zweryfikowania
Jak widać lista bardzo krótka, bardzo proszę o info na priv jak ktoś się zdecydował na testy żeby móc tę listę uzupełnić.
Zapraszam do dyskusji.

Świetna wiadomość dla posiadaczy poliftowych wersji i fatalna dla przedliftowych z radiami typu Radionav ;(
Pytanie z mojej strony o to jaki tam system siedzi w tym uconnect? to jakiś android windows ce czy może jakaś okrojona wersja linuksa jak w przedlifcie.

QNX, czyli unix RT od Blackberry, albo coś bardzo podobnego, korzystałem z dokumentacji od BB i zwykle się sprawdzała. Nie wykluczone że to coś podobnego, nie miałem przyjemności z przedliftową wersją.
EDIT: To jednak zupełnie inne oprogramowanie. Jak co to 5" to też jeszcze inny sprzęt/soft więc ta metoda nie zadziała ani nie będzie się dało jej przeportować.

Ostatnia edycja:
Od czerwca 2021 jeżdżę z kamerą cofania zainstalowaną po modyfikacji softu opisanej pzez [MENTION=64283]gallus37[/MENTION]. Zamontowałem ją w miejsce jednej z lampek oświetlenia tablicy rejestracyjnej. Użyłem do tego kamery od Chińczyka, bez dodatkowego oświetlenia led lub podczerwieni. Oświetlenie od świateł cofania jest wystarczające do działania kamery w nocy. Kamera z sygnałem w systemie PAL, gdyż ta rozdzielczość wg mojego uznania jest lepsza od NTSC.
Kamerę zainstalowałem bez zdejmowania zderzaka, jest to możliwe prowadząc kable od miejsca zamontowania oświetlenia tablicy, po drodze wyjmując światło odblaskowe aby przejąć kable a następnie skierować je przez otwór technologiczny do komory bagażnika. Następnie to już podpięcie pod zasilanie świateł cofania i przeprowadzenie kabla sygnałowego pod wykładziną podłogi przez schowek do konektora radia.
20210626_163807.jpg20210626_163837.jpg20210626_163947.jpg20210626_171803.jpg
Na rynku dostępne są różne kamery z różnymi sposobami montowania z tyłu samochodu, tu jest pełna dowolność.
Pomocnicze linie cofania widoczne na zdjęciu są statycznie wygenerowane przez kamerkę.
20220111_083211.jpg20220111_170818.jpg

Sprawdziłem i u mnie działa!

34.jpg

Ostatnia edycja:
Od czerwca 2021 jeżdżę z kamerą cofania zainstalowaną po modyfikacji softu opisanej pzez [MENTION=64283]gallus37[/MENTION]. Zamontowałem ją w miejsce jednej z lampek oświetlenia tablicy rejestracyjnej. Użyłem do tego kamery od Chińczyka, bez dodatkowego oświetlenia led lub podczerwieni. Oświetlenie od świateł cofania jest wystarczające do działania kamery w nocy. Kamera z sygnałem w systemie PAL, gdyż ta rozdzielczość wg mojego uznania jest lepsza od NTSC.
Kamerę zainstalowałem bez zdejmowania zderzaka, jest to możliwe prowadząc kable od miejsca zamontowania oświetlenia tablicy, po drodze wyjmując światło odblaskowe aby przejąć kable a następnie skierować je przez otwór technologiczny do komory bagażnika. Następnie to już podpięcie pod zasilanie świateł cofania i przeprowadzenie kabla sygnałowego pod wykładziną podłogi przez schowek do konektora radia.
Pokaż załącznik 282194Pokaż załącznik 282195Pokaż załącznik 282196Pokaż załącznik 282197
Na rynku dostępne są różne kamery z różnymi sposobami montowania z tyłu samochodu, tu jest pełna dowolność.
Pomocnicze linie cofania widoczne na zdjęciu są statycznie wygenerowane przez kamerkę.
Pokaż załącznik 282198Pokaż załącznik 282199

czy po wbiciu wstecznego oprócz pojawienia się obrazu z tylnej kamery jest np przyciszenie muzyki lub inne ?
obraz szybko wchodzi po wbiciu wstecznego ?

Obraz pojawia się po około w sekundach.

czy po wbiciu wstecznego oprócz pojawienia się obrazu z tylnej kamery jest np przyciszenie muzyki lub inne ?

Póki co tylko pokazuje obraz z kamery, zerknę czy da się sterować głośnością/wyciszeniem.
Skrypt chodzi z cyklem 100ms, ale mam wrażenie, że zmienna, którą obserwuję nie ustawia się tak szybko, sumarycznie opóźnienie to około sekundy. Niebieski ekran pojawia się po jakimś czasie bez sygnału wideo, zatem z podłączoną kamerą (zakładając zasilanie ze światła cofania) obraz pojawi się tak szybko jak pojawia się czarne tło w przypadku testowania bez źródła sygnału wideo.

Tak dla jasności, ten niebieski ekran to jeszcze nie jest gwarancja sukcesu- do tej pory tylko na jednym egzemplarzu mamy potwierdzone działające wejście, więc niewykluczone, że inne rewizje radia nie mają podłączonego wejścia na kostce do chipsetu, albo brakuje czegoś jeszcze, także spokojnie ;) Dlatego też zbieram info na jakim sofcie/radiu udało się uruchomić.
[MENTION=83586]PingNoMore[/MENTION], daj znać jaki masz soft, radio widzę "MORE"

Ostatnia edycja:

Włączenie kamery nie wpływa na wyciszenie radia, obraz pojawia się niemal natychmiast po włączeniu czujników cofania.
Nie mam doświadczenia z fabrycznymi instalacjami, dla mnie zwłoka w pojawieniu się obrazu jest akceptowalna.

Soft 17.07.55 ze zmodyfikowanymi mapami.
Jakie złącze jest w radiu do podłączenia kamery? Jaką kamerę polecacie?

Ze złączem niestety trzeba pokombinować, z tyłu radia jest jedna duża kostka do której trzeba się dołożyć z przewodami, nie wiem jaki to dokładnie typ konektora, u krapio użyliśmy wsuwek z przewodów godlpin, wyjętych z obudowy (teraz nie pamiętam czy to były przewody z fabrycznie zaciśniętymi końcówkami i je lutowałem czy sam zaciskałem- sama kamera miała wtyczkę chinch więc dorobiliśmy "przejściówkę" gniazdka chinch na goldpiny). Niestety nie zatrzaskują się one w kostce jak fabryczne przewody, ale jakoś to się trzyma. Piny jak w linku w pierwszym poście.
Tak wyglądają przewody:
przewody.jpg
a tak same goldpiny:
goldpiny.png

QNX, czyli unix RT od Blackberry, albo coś bardzo podobnego, korzystałem z dokumentacji od BB i zwykle się sprawdzała. Nie wykluczone że to coś podobnego, nie miałem przyjemności z przedliftową wersją.
EDIT: To jednak zupełnie inne oprogramowanie. Jak co to 5" to też jeszcze inny sprzęt/soft więc ta metoda nie zadziała ani nie będzie się dało jej przeportować.

Ciekawostka z tym softem RT, pytałem z ciekawości bo szanse że poliftowe radio będzie oparte o stary system były znikome, w stary soft jest oparty na okrojonej wersji linuksa, wiec konwersja / przeportowanie nie wchodzi w grę. Zostaje tylko do zakupu interfejs za 300 euro który umożliwia podpięcie kamery oraz wejścia video- jak dla mnie cena zaporowa nie warta zapłacenia.

DD59F28D-21F3-4D8A-BC33-66DFBD3BCC58_1_105_c.jpegDD59F28D-21F3-4D8A-BC33-66DFBD3BCC58_1_105_c.jpegwyglada tam samo tylko nie ma przycisku NAVI :)

zdjecie, choć słabej jakości w załączniku

Ostatnia edycja:
wyglada tam samo tylko nie ma przycisku NAVI :)

ar 5.jpg

o tak? Jeśli tak to to jest 5" więc zupełnie inna platforma sprzętowa/programowa. Jak to faktycznie 6.5" to napisz jaki masz soft to zobaczymy co i czy sie da zrobić.
EDIT: Widze wrzuciłeś fotki, to jest 5" więc jak wyżej- zupełnie inne radio.

Ostatnia edycja:
[MENTION=83258]krapio[/MENTION] Jaki model kamery masz zamontowany? [MENTION=64283]gallus37[/MENTION] Masz dokumentację zdjęciową z robienia przejściówki chinch na piny?

Amortyzatory
Powrót