[Giulietta] Drgania w kabinie

Rogal.

Nowy
Auto
Giulietta 2.0 JTDm 150HP 2014
W mojej Julce 2.0 Jtdm 150KM zauważyłem drgania lusterek na biegu jałowym oraz co bardziej uciążliwe - w kabinie. Najbardziej jednak odczuwalne są na kierownicy i fotelu kierowcy. Ponadto przy puszczaniu sprzęgła (na biegu jałowym) czuć jakby mocniejsze drgnięcie. Po otwarciu maski na pracującym silniku po dotknięciu do pokrywy czuć mocne wibracje. Przy przyspieszaniu nie zauważyłem niepokojących objawów, występują one tylko na biegu jałowym. Z wstępnej diagnozy czytając forum wynika że to poducha silnika, tylko która skoro drży nie tylko prawe lusterko? Może ktoś miał podobny problem?

Mam bardzo podobnie w dokladnie tym samym modelu i roczniku.

U mnie wibracje na kierownicy pojawiaja dopiero od jakiegos czasu i jak narazie jestem na etapie obserwacji.

O ile wiem jedna z opcji jaka moze dawac takie objawy jest niestety dwumas zblizajacy sie do swojego kresu.

Sprawdz czy przy wylaczaniu silnika bez nogi na sprzegle slychac "klekot" z okolic skrzyni biegow.

Poza tym jak wspomniales, drzace lusterka przewaznie wskazywaly by na poduszki silnika, aczkolwek nie jestem pewny czy powodowalaby drzenie kierownicy itd

Tak czy inaczej bede sledzil ten temat, ciekaw jestem innych opini.

Miałem podobny problem w 1.4 z drganiami, najbardziej widoczne na prawym lusterku. Winna była poduszka silnika od strony rozrządu. Nie wyglądała tragicznie, ale po wymontowaniu czuć było duży luz. Możesz spróbować podotykać jej części łączącej się z silnikiem, a później części przykręconej do komory silnika i ocenić czy przenosi drgania. Sprawna powinna wytłumić większość z nich.

Generalnie, czas na wymianę poduszek silnika. Warto wymienić obie i mile się zaskoczyć.

Obie czyli tą od strony rozrządu i pod skrzynią? Jeśli chodzi o tą od strony rozrządu to od ricambi dostałem odpowiedź że to ta: https ://ricambi.pl/oryginalna-prawa-poduszka-silnika-od-strony-rozrzadu-mito-giulietta-bravo-delta-16-19-i-20-jtd-multijet-oryginal-oe-51888091-p-420.html (usuń spację po https)
Pojawia się jeszcze pytanie czy trzeba zamawiać dłuższe śruby do niej?

Nie, u 2.0JTDm jest tylko jedna wersja, dłuższe śruby dotyczą tylko 1.4MAIR gdzie po lifcie zmienili poduszkę, żeby byłą bardziej wytrzymała i u tej są potrzebne dłuższe śruby.

Także wymieniłem poduchę od strony rozrządu na oryginał i dalej czuć wibracje, chociaż jest lepiej. Może dwumas do wymiany, bo przy puszczaniu sprzęgła na jałowym czuć lekkie "zaskoczenie" i w tym momencie delikatne szarpnięcie budy. No chyba, że "ten typ tak ma" :)

DIESEL wibracje

Kolejny temat o tym samym....
Ech...

Kolejny temat o tym samym, jak zacząłem to wszystko analizować, to wychodzi na to że problem jest błahy w wersjach benzynowych. Wystarczy wymienić poduszki silnika.
Natomiast my kolegą rogalem mamy 2.0 JTDM. I po wymianie poduszek problem znika w 75%, jednak nadal czuć wibrację. To są dwa różne problemy.

Powiem Ci rogal, że u mnie jak filtr DPF jest zapchany w 100% to drgania nasilają się dwukrotnie - tak go przydusza.

Generalnie myślę, że jak samochód był fabrycznie nowy. To takie wibracje były po prostu mruczeniem diesla. Z czasem kiedy na blacie zrobiło się 300 tys/km i większość podzespołów zostało wyeksploatowanych to z fabrycznego mruczenia zrobiło się trzęsienie. To ekologia go dusi na jałowym. ( może też być coś przestawione o jeden stopień dostaje złą mieszankę i go telepie )

Ja tam będę na pewno drążył temat z czystej ciekawości.

noi masz racje...
z tymi ehhh i kolejny post itd itd
po to są fora by na nich szukać odpowiedzi doraźnych a nie: szukaj tu,to już było itd
u mnie drgania tez są a w żadnym SZUKANYM poście w KOLEJNYM z kolei,jakoś nikt nic nie napisał na mój temat, mój problem
wiec tez szukam odpowiedzi...

Ostatnia edycja:
Drgania masz ciągle na jałowym? Bo u mnie wygląda to tak, że odpalę i jest git, po chwili zaczyna jakby delikatnie telepać budą, po czym ustaje i w losowych momentach znowu trzęsie. W moim przypadku wątpię by ekologia go dusiła już przy niecałych 150 tys. przebiegu chociaż kto tam wie jak jeździł poprzedni właściciel. Sprawa jest o tyle dziwna, że na forum nie da rady znaleźć jednoznacznej odpowiedzi. Jak rozwiążę problem to na pewno się tym podzielę na forum, tak na przekór tym co piszą że było milion takich tematów, a mimo to problem nadal (przynajmniej u mnie) występuje :confused:

"odpalę i jest git, po chwili zaczyna jakby delikatnie telepać budą, po czym ustaje i w losowych momentach znowu trzęsie"

To co to jest jak mamy to samo. Na jałowym. Poduszki wymieniłeś? Bo ja tak.

Wymieniłem tylko tą od strony rozrządu. Jest trochę lepiej bo stara rzeczywiście była zużyta, ale dobrze że piszesz to nie będę wymieniał reszty. Na razie pojeżdżę tak, przy okazji rozrządu ogarnę te drgania.

Cześć, miałem podobne objawy, może to efekt placebo, natomiast użyłem Liqui Moly do czyszczenia wtrysków i drgania są według mojej subiektywnej oceny mniejsze, na liczniku jest prawie 230 tys

Cześć, miałem podobne objawy, może to efekt placebo, natomiast użyłem Liqui Moly do czyszczenia wtrysków i drgania są według mojej subiektywnej oceny mniejsze, na liczniku jest prawie 230 tys

ja nie poczułem żadnej różnicy

Nie takie cuda były lane.

Korekty/dawka wtrysków w normie.

Amortyzatory
Powrót