• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Rodzaje audio w Giulietta

barnio

Nowy
Auto
Giulietta 1.4TB Distinctive/Sport/Premium/Dach
Macie może jakąś dokumentację fabryczną ile rodzajów radioodbiorników montowanych jest w Giulii ? Wizualnie wygląda, że dwa - podstawowy i ten z wyświetlaczem w schowku.
Czy Bose to jest trzecie radio ? Jedni pisza, ze fabryczne audio gra w iej przeciętnie, inni że świetnie. Pytanie, czy to kwestia gustu i smaku, czy też róznych radioodbiorników i nagłośnienia jakie są w niej montowane ? W testowym 170KM bylo radio wygladalo na standardowe i dzwiek byl nienaturalny (sucha i nieczysta gora, zbyt duzo podbitego basu, średnica zupełnie wycofana).
Czy do Blue&Me jest inne radio, czy jest to tylko interfejs do istniejacego radia ?
Czy jest jakieś radio z wbudowaną zmieniarką w radio i czy ta zmieniarka obsługuje CD z MP3?
Czy ktoś z Was popełnił już zamianę radia lub nagłośnienia w Giulii na lepsze ?
Które audio gra dla Was najlepiej ?
Ile kosztuje maskownica przodu umożliwiająca wstawienie normalnego radia ISO ? http://photos02.otomoto.pl/photos/original/C18/68/82/C18688241_3.jpg

Ostatnia edycja:
Na szczegóły techniczne Ci nie odpowiem, bo jeszcze czekam na swoją Julkę (z nagłośnieniem Bose), ale jedno Ci powiem w kwestii zachowania estetyki i piękna wnętrza - przynajmniej na tym zdjęciu wstawione radio wygląda obleśnie :P

O ile się orientuję, są trzy rodzaje audio -

1. Podstawowe, 1 tuner, 6 głośników,
2. Średnie, 2 tunery, 8 głośników,
3. Bose, 2 tunery, 10 (czy 11?) głośników Bose.

W testowych zwykle dają Bose, można poznać po plakietkach na głośnikach w przednich drzwiach (jedna z których zresztą w tej co jeździłem odpadła, bez mojej ingerencji zupełnie). Ja mam opcję 2, w sumie chyba mi wystarcza, ale nie jestem jakimś audiofilem. Chyba jednak kwestia gustu. Co do barwy dźwięku w tej co nią jeździłeś - sprawdzałeś ustawienia equalizera? Obserwuję, że "testerzy" mają tendencję do ustawiania basów na maksa. Jeśli to było Bose, to equalizer jest niedostępny i wtedy gra tak jak ma grać (przynajmniej w teorii).

Hmmm nie wiem dokładnie którą wersje mam (zakładam, że 6 głośnikową raczej), ale audio brzmi naprawdę bardzo przyzwoicie, szczególnie porównując z nagłośnieniami fabrycznymi w innych samochodach. Owszem przydałby sie subwoofer i czystsza góra, oraz mniejsza granulacją skoku wbudowanego korektora, niemniej na moje ucho zdecydowanie wstydu nie ma ! Ze sceną też nie ma szaleństwa, niemniej uzyskany kompromis jest dla mnie naprawdę satysfakconujący.

Amortyzatory
Powrót