[Giulietta] Bagażnik dachowy (baza) do Julci z 2010

• Autor wątku Autor wątku tabee
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tabee

Guest
Witam,

W związku z wyjazdem wakacyjnym (2-ga połowa sierpnia) rozpocząłem poszukiwania bagażnika dachowego (bazy) do montażu box'u. Firma w której zazwyczaj wypożyczałem bazę do innych samochodów niestety nie dysponuje kit'ami Thule do nowej Julci . Przedstawiciel Thule w Polsce też nie ma u siebie tego kit'u (1607).
Czy może ktoś z Was orientuje się gdzie taki kit mógłbym szybko zdobyć poza zamawianiem w necie gdzieś w GB? Zakup nowej "oryginalnej" bazy w salonie to ok 1100 PLN i nie specjalnie mi się uśmiecha.
Jednocześnie zgłaszam chęć odpłatnego wypożyczenia takiej bazy, jeżeli ktoś takową posiada i nie będzie korzystał w 2-giej połowie sierpnia.

Pozdrawiam,

Sławek

z tego co obserwuję forum, to dwóch użytkowników jest/było na wakacjach z bagażnikiem. Pewnie się niedługo odezwą.

Baze fabryczną można kupić za mniejsze pieniądze - pogadaj ze swoim dilerem z salonu.... Z tego co zaobserwowałem podczas zakładania to żadna inna niż fabryczna nie bedzie pasować.

Obiecane w innym wątku zdjęcia (przed myciem powakacyjnym):
IMGP7242.jpgIMGP7243.jpgIMGP7244.jpgIMGP7245.jpgIMGP7246.jpgIMGP7247.jpgIMGP7248.jpg

Bagażnik jest bardzo solidny, nie uszkadza lakieru i co najważniejsze umożliwia pewne umocowanie bagażu.

Niestety, jest głośniejszy niż bagażniki Thule i oryginalny bagażnik AR156. Moim zdaniem winne temu są struny napinające, które nawet po zamontowaniu boksa nie są niczym usztywniane. Zmiana ich napięcia skutkuje tylko niewielką zmianą prędkości, przy której bagażnik "śpiewa" i to bardzo głośno.

Ceny u dealerów są abstrakcyjnie wysokie, szczególnie w Ganinex. Niestety dopiero po zakupie namierzyłem ciekawą alternatywę:
http://www.whispbar.pl
S4 bar
K590 mount

Trzeba uważać na szerokość cybantów w boksie, bo te w Thule są za wąskie.
Może sprzedam swój oryginał i wejdę w rozwiązania Whispbar? Ich rozwiązania wyglądają ciekawiej nawet niż Thule, niestety nie ma w sieci zbyt wielu opinii użytkowników.

dzieki za zdjecia,
czy mozesz napisać jaki duży box miałeś założony na Julce? wymiary? pojemność? jaki typ?

http://www.youtube.com/watch?v=lfuLgiOmO9k&feature=related
Test Whispbara. Ogólnie nie zdał ich testu...
Wydaje mi się, że mimo ysokiej ceny, albo oryginał, albo Thule. Ja się zastanawiam nad thule. Uniwersalne belki i stopy. Łatwo i szybko można dopasować kitem do wielu samochodów, a firmy szlag nie trafi po roku.. Taką sytuację miałem z FAPA do 147, firma poszła z torbami :(

Jeślłi chodzi o uchwyt rowerowy, to ja polecam z własnego doświadczenia Thule Proride 591 (http://www.ceneo.pl/1838168). Łatwy i bardzo szybki montaż roweru. Używam takich dwóch uchwytów od jakichś 5 lat i nie miałem z nimi żadnych problemów..

Dzięki :) Okazało się, że Whispbara i tak bym nie kupił, bo nikt nie ma w magazynach, a najbliższa dostawa przed wakacjami. Kupiłem więc oryginał i pasuje idealnie, a montaż był wyjątkowo prosty.
Rozważałem te Thule ProRide 591, ale w końcu kupiłem Atera Giro AF. Też wyglądają na solidne, a były trochę tańsze. Myślę, że się sprawdzą.

To w końcu kupiłeś oryginał AR?

W ofercie Thule coś się zmieniło? W zeszłym roku wycofali kit do Julki ze względu na "zbyt miękki dach".

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

Tak, kupiłem oryginał AR. Jeśli chodzi o Thule to nawet ciężko mi było znaleźć informację o tym kicie do Julki. Pytałem w InterPacku i nie słyszeli o nim nawet, więc nie drążyłem dalej, zwłaszcza, że zależało mi na czasie.

Witam. Już mialem kupic na whispbar.pl ale ceny poszly mocno w gorę o 200 zl . Tak , że do orginału AR to niewielka różnica. Orginał w Ganinex.. mam za ok 1000. chyba się skuszę jak mają na stanie. Ale jaką skrzynię BOX polecacie? Chodzi mi głównie co zakupić by spasował tak żeby np. wózek składany dla dziecka tam wcisnąć albo jakieś bagaże i żeby antenki z radia nie urwać :). O szyberdachu nie wspomnę... Macie jakieś konkretne przykłady firm i modeli co się sprawdziły? Bardzo proszę o poradę.

witam,

planuje zakupic oryginalna baze i bagaznik letni chyba ma 360L bo zimowy 490L...pytanie jak jest z tym halasem? przy jakiej predkosci jest to slyszalne i czy to gwizy czy cos takiego?
wybieram sie z holandi do grecji wiec trasa calkiem dluga i nie chcialbym by mi cos gwizdalo przy takim dystansie...w przeciwnym razie bede musial sie oszczednij spakowac :P

a jak ze spalaniem duzo wzrasta no i czy mozna to montowac na szklany dach...chyba nie bedzie problemu prawda?

pozdro!

Ostatnia edycja:
Witam,

mam oryginalny bagażnik. Powiem tylko, że nie kupiłbym go po raz drugi. Jest to najgłośniejszy bagażnik jaki w życiu miałem. W zakresie pewnych prędkości (już nie pamiętam) struna napinająca porostu GWIŻDŻE, nie jest to szum, jest to gwizd. Trzeba zawsze skorygować prędkość tak aby nie wpadała w rezonans.
+ Plusem jest wygląd, choć jak dla mnie jest odrobinę za wysoki
- Minusy:Gwizd, szum, upierdliwy montaż, zawsze trzeba odkręcić łapy aby zdjąć go z dachu.

Nie polecam.

Ostatnia edycja:
....Jest to najgłośniejszy bagażnik jaki w życiu miałem. W zakresie pewnych prędkości (już nie pamiętam) struna napinająca porostu GWIŻDŻE, nie jest to szum, jest to gwizd. Trzeba zawsze skorygować prędkość tak aby nie wpadała w rezonans.
...

Z gwizdem łatwo sobie można poradzić ściągając na środku, razem belkę i strunę napinającą, dość mocno, zaciskową opaską elektryczną

Amortyzatory
Powrót