• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[MiTo] Wymiana oleju

k1robo

Nowy
Auto
AR MiTo 1.4 Multiair
Witam. Mam pytanko,w instrukcji jest napisane że wymiany oleju dokonujemy po 30 tys km,u mnie właśnie minął roczek jak użytkuję moje MiTo,ale zrobiłem dopiero 11 tys,dowiadywałem się w ASO czy warto po roku dokonać wymiany,ale otrzymałem odpowieć że nie ma sensu i kazali czekać do 30 tys ale przy moich przebiegach to będzie za 2 lata :) więc mam pytanie co mi radzicie i jak było u was ?

Witam. Mam pytanko,w instrukcji jest napisane że wymiany oleju dokonujemy po 30 tys km,u mnie właśnie minął roczek jak użytkuję moje MiTo,ale zrobiłem dopiero 11 tys,dowiadywałem się w ASO czy warto po roku dokonać wymiany,ale otrzymałem odpowieć że nie ma sensu i kazali czekać do 30 tys ale przy moich przebiegach to będzie za 2 lata :) więc mam pytanie co mi radzicie i jak było u was ?
W instrukcji stoi że jak przebieg mniejszy niż 30 tys w ciągu roku to wymianiać co 12 mies. Czy jakoś tak :-)

Ja bym wymienił po roku, bez względu na przebieg. Lepiej częściej niż rzadziej. silnikowi na pewno nie zaszkodzi

W instrukcji stoi że jak przebieg mniejszy niż 30 tys w ciągu roku to wymianiać co 12 mies. Czy jakoś tak :-)

Strona 204 ;)
"Wymienić olej silnikowy i filtr oleju (lub co 24 miesiące)"
"W przypadku używania samochodu przeważnie w mieście lub przy przebiegu rocznym w kilometrach poniżej
10.000 km konieczna jest wymiana oleju silnikowego i filtra co 12 miesięcy
."

I tej opcji się trzymam, mimo, że robię ok 15kkm rocznie - wymieniam co rok/lub 15kkm.

Strona 204 ;)
"Wymienić olej silnikowy i filtr oleju (lub co 24 miesiące)"
"W przypadku używania samochodu przeważnie w mieście lub przy przebiegu rocznym w kilometrach poniżej
10.000 km konieczna jest wymiana oleju silnikowego i filtra co 12 miesięcy
."

I tej opcji się trzymam, mimo, że robię ok 15kkm rocznie - wymieniam co rok/lub 15kkm.

Słusznie. Zgadzam się z tym w 100%

Ja ze swojego doświadczenia radzę zmienić olej silnikowy po roku. Silnik napradwę Ci się 'odwdzięczy':) Ja po raz pierwszy zmieniłam olej po 2 mies. użytkowania MITO na jedynie słuszny (czyli Motul). Mam w tej chwili 46000 km przebiegu, olej zmieniłam 3. raz tydzień temu. Naprawdę warto jednak mieć zasadę, że raz na rok wymieniamy olej:) niezależnie od tego, co mówią nam w ASO:)

Pozdrawiam:)

Wymień olej po 2 latach. A pieniążki włóż do skarbonki. Przydadzą się na naprawy pozostałych, często bardzo zawodnych elementów. Silniki to najmocniejsza strona Alfy i nie ma co tu przesadzać. A na tym forum wielu użytkowników ma takie skłonności. Moje Mito ma już 95kkm. Olej wymieniam zgodnie ze wskazaniami komputera.

Hej,
mam pytanie dotyczące oleju do MiTo 1.6 Diesel. Używałem do tej pory Selenii WR P.E. Może jest jakiś lepszy/ tańszy zamiennik do tego auta?

Selenii WR P.E. to bardzo dobry olej, więc raczej lepszego nie znajdziesz, a tańszego szkoda wlewać....

Selenia to dobry olej. Od zawsze wlewałem Selenie do 147'ki JTDm i nigdy żadnych problemów nie było.
Do Julki też wlewam i będę wlewać dalej.

Jak już tak bardzo chcesz zmieniać (ale tańszy nie jest :) ) to do silników Diesla olej Motul Eco-Clean 8100 ACEA C2 5W30 spełnia normę FIAT 9.55535-S1.

Hej,
mam pytanie dotyczące oleju do MiTo 1.6 Diesel. Używałem do tej pory Selenii WR P.E. Może jest jakiś lepszy/ tańszy zamiennik do tego auta?
Ja też się zgadzam, że warto zostać przy Selenii. Nawet pytałem zaufanego mechanika, który ma duże doświadczenie w serwisowaniu Alfy i powiedział obiektywnie, że to dobry olej i warty swojej ceny.

muszę wymienić olej, tylko Selenia czy może być coś innego?

Witam mam pytanie odnośnie wymiany oleju. Czytałem wszystkie wątki ale w sumie nie znalazłem jasnej dla mnie odpowiedzi..
1 wymiana oleju w silniku 1.4 MA 170 ps
Przy wymianie oleju bez wykrecania śruby z filtrem w module MA . Rozumiem że nie wlewamy oleju do modułu MA. Ale robimy kalibracje

2 a czy przy wymianie oleju i wymianie śruby z filtrem wlewamy go do modułu MA?

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

Witam mam pytanie odnośnie wymiany oleju. Czytałem wszystkie wątki ale w sumie nie znalazłem jasnej dla mnie odpowiedzi..
1 wymiana oleju w silniku 1.4 MA 170 ps
Przy wymianie oleju bez wykrecania śruby z filtrem w module MA . Rozumiem że nie wlewamy oleju do modułu MA. Ale robimy kalibracje

2 a czy przy wymianie oleju i wymianie śruby z filtrem wlewamy go do modułu MA?

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka
Filtr modulu to wyczysc za kazdym razem. A do modulu olej to sie wlewa tylko po wymianie calego modulu. Przy wymianie oleju nie. Kalibracja wskazana.

Wysłane z mojego SM-J320F przy użyciu Tapatalka

Cześć,

silnik multiair 105 KM - ile Wam palą oleju Wasze miciaki?
u mnie chyba zaczął się problem, bo od ostatniej wymiany wlałem już 2l....
jakieś pomysły co nawaliło?

Cześć,

silnik multiair 105 KM - ile Wam palą oleju Wasze miciaki?
u mnie chyba zaczął się problem, bo od ostatniej wymiany wlałem już 2l....
jakieś pomysły co nawaliło?

I doszedłeś o co chodzi? Mój pali 2 litry na 10000km i szukam przyczyny.

Amortyzatory
Powrót