• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Demontaż poduszki kierownicy

• Autor wątku Autor wątku jack8018
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jack8018

Guest
Witam

Mam mały problem z zdemontowaniem poduszki powietrznej w wielofunkcyjnej kierownicy jak na poniższym zdjęciu.
190.jpg

Czy ktoś wie jak ściągnąć poduszkę ?? Chciałbym wymienić przełączniki zespolone przy kierownicy - obecnie nie mam tempomatu. Zakupiłem już nowe przełączniki zespolone, ściągnąłem osłonę stacyjki, podłączyłem je prowizorycznie, uruchomiłem funkcje w B.C. i działają natomiast nie mogę ich umieścić na właściwym miejscu przez kierownicę :/ Bardzo proszę o pomoc.

Czym uruchomiłeś tempomat?
Po włączeniu stacyjki zaświeca się kontrolka?

Zaświeci się, ja już też mam założony tempomat i wszystko działa. Niestety nie powiem Ci nic dokładniej, bo nie robiłem tego samemu. Aby zdjać poduszke niestety musisz przebic osłony na kierownicy. Inaczej się nie da.

Czym uruchomiłeś tempomat?
Po włączeniu stacyjki zaświeca się kontrolka?

Witam.
Tempomat odpaliłem za pomocą Multiecuscan V1.3 (poprzednie wersje aktywowały tempomat jednak kontrolka się nie świeciła). Aby podłączyć tempomat należy się połączyć z B.C. i zakładce regulacje odpalić "tempomat" oraz "
dźwignię sterowania tempomatu". Jeżeli tempomat nadal nie działa to trzeba zrobić dodatkowo osiowanie proxy.
Po przekręceniu kluczyka w stacyjce kontrolka tempomatu zapala się na kilka sekund wraz z innymi kontrolkami po czym gaśnie. Po włączeniu silnika kontrolka zapala się normalnie, czyli po włączeniu tempomatu.

Obecnie poszukuję jeszcze czujnika zmierzchu i deszczu o nr 50508457. Czy ma ktoś na zbyciu ?? Kupno nowego w ASO za 600zł raczej mnie nie interesuje.

Pozdrawiam

Witam.
Tempomat odpaliłem za pomocą Multiecuscan V1.3 (poprzednie wersje aktywowały tempomat jednak kontrolka się nie świeciła). Aby podłączyć tempomat należy się połączyć z B.C. i zakładce regulacje odpalić "tempomat" oraz "
dźwignię sterowania tempomatu". Jeżeli tempomat nadal nie działa to trzeba zrobić dodatkowo osiowanie proxy.
Po przekręceniu kluczyka w stacyjce kontrolka tempomatu zapala się na kilka sekund wraz z innymi kontrolkami po czym gaśnie. Po włączeniu silnika kontrolka zapala się normalnie, czyli po włączeniu tempomatu.

Obecnie poszukuję jeszcze czujnika zmierzchu i deszczu o nr 50508457. Czy ma ktoś na zbyciu ?? Kupno nowego w ASO za 600zł raczej mnie nie interesuje.

Pozdrawiam

Witam,
jeśli jesteś dalej zainteresowany czujnikiem zmierzchu oraz deszczu to mam taki i jest mi zbędny. Czy posiadasz schemat tempomatu?

Sprawa wygląda następująco:
Poduszkę demontuje sie przy pomocy płaskiego śrubokręta 6mm -7mm.
Śrubokrętem przebijam osłonę w zaznaczonych przez producenta miejscach. Śrubokręt prostopadle do osi kolumny kierownicy, wsuwamy maksymalnie i przekręcamy w prawą lub lewą stronę, poduszka odskakuje. Powtarzamy czynność z drugiej strony ( dwa zaczepy)

- kupujemy przełącznik zespolony ( w moim przypadku światła auto. Wycieraczki auto) zaślepka z otworem na manetkę tempomatu.

- zakładamy przełącznik plug & play
- w kości brakowało pinu 8, 11 i 12 ( nie ma to znaczenia)
- podłączamy np. AlfaOBD na żółtej przejściówce
- wchodzimy w Fiat Grande Punto, B-C, Delphi 4, włącz/ wyłącz tempomat i oczywiście włączamy go
- manetka aktywuje kontrolkę oraz wyświetla informacje o włączonym / wyłączonym tempo.

Read more: http://www.forum.alfaholicy.org/mito_giulietta/49286-tempomat_giulietta-5.html#ixzz33f9mP15b

rozumiem że zakupiłeś manetki z wersji z automatem swiateł i wycieraczek i chcesz te funkcję sobie dołozyć, ale wiesz że da się to również aktywować i bedzie to działać czy bedziesz dopiero eksperymentował?

a jeżeli nie mam 6 i 10 pinow to gdzie je mam podlaczyc do body komputera? Czy do funkcji tempomatu nie powinno być pociagnietych 3 przewodów? Czy ma ktoś może schemat do Julki?

Sprawa wygląda następująco:
Poduszkę demontuje sie przy pomocy płaskiego śrubokręta 6mm -7mm.
Śrubokrętem przebijam osłonę w zaznaczonych przez producenta miejscach. Śrubokręt prostopadle do osi kolumny kierownicy, wsuwamy maksymalnie i przekręcamy w prawą lub lewą stronę, poduszka odskakuje. Powtarzamy czynność z drugiej strony ( dwa zaczepy)

Robiłeś to sam?
Próbowałem dziś (w MiTo) i nie udało mi się zdjąć poduszki.
Męczyłem się koło godziny.
Śrubokręt na pewno do samego końca mam wepchnąć?
Boję się, że przetnę jakiś kabel lub coś uszkodzę.

Czy udało się komuś zdemontować poduszkę. Równiez probowałem srubokrętem 6-7mm poźniej mniejszym protopadle do kolumny i nie ma efektu nie da się wyczuć tam żednej śruby czy zatrzesku,śrubokret wchodzi w piankę/wypełnienie kierownicy.

Witam
Od wczoraj walczę z demontażem poduszki, próbowałem 3 ma śrubokrętami,niestety bez efektu poduszka nie wychodzi z zatrzasków, już mi ręce opadają.
Śrubokręt płaski wkładam do oporu czyli jakieś 7cm i próbuję go przekręcić i popchać zatrzask, niestety poduszka się wygina czasami klakson się włączy ale za cholerę poduszka nie puszcza.
Czy jest ktoś z Katowic lub okolić kto mógłby mi pomóc?

Nieaktualne, udało się ogarnąć temat.

Ostatnia edycja:
Odkopię temat i dodam podpowiedź jak zdemontować airbag. Ponieważ zarówno z filmików jak i opisów wcale nie jest łatwo wywnioskować jak poduszkę zdemontować. Mi się udało tylko dzięki temu że miałem już w rękach zdemontowaną kierownicę.
Fabrycznie zaznaczone miejsca przebicia w tylnej części kierownicy są jak najbardziej pomocne. Z tym że wkrętak płaski (gruby, długi, przynajmniej 8mm) trzeba wbić i wsunąć jak pokazałem strzałką od dołu. Nie w kierunku osi kierownicy jak można wywnioskować z wszelakich opisów. Tylko pionowo w górę. Żółtą dużą strzałką zaznaczyłem miejsce które musimy "wymacać" wkrętakiem, wsunąć go tam i obrócić o 90 stopni (dlatego potrzebny szeroki). A poduszka wręcz sama nam odskoczy.
IMG_20231221_205547529.jpg

Amortyzatory
Powrót