[MiTo] Toro MiTo 1.4TB 155KM

• Autor wątku Autor wątku toro
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

toro

Nowy
Auto
Giulietta QV
Cześć

Przedstawiam Alfę, która nie do końca jest moja, bo zgodnie z papierami jest żony. Pierwsza Alfa w rodzinie, po której dołączyła trochę większa opisana tutaj

MiTo kupione w komisie po sprowadzeniu z Francji. W Francji miało jedną właścicielkę, która sprzedała auto po przecierce prawego boku. Trochę postało uszkodzone i zostało sprowadzone do Polski. W Polsce naprawione i sprzedane dalej.

Wyposażenie MiTo jest ok:
-zaciski Brembo
-sportowe zawieszenie (?) - nie jestem tego pewien, ale chyba w zwykłej wersji nie było dolnej rozpórki wahaczy :)
-brązowa skóra w środku

Od chwili zakupu "na start":
-wymieniony olej i filtry
-zmienione opony z zimowych na całoroczne

Trochę później:
-klocki przód, klocki+tarcze tył
-ponownie zmieniony olej
-wymieniona osłona dolna silnika
-wymienione zapięcie pasa kierowcy

Druga wymiana oleju spowodowana była wyciekiem oleju przez korek spustowy miski. Powodem wyciekania okazało się to, że ktoś wkręcił w miskę korek od innego auta :mad:
Osłona dolna silnika odkształciła się i po zahaczeniu o próg zwalniający nie było sensu jej montować.
Do zapięcie pasa kierowcy wpadła moneta i przy próbie wyjęcia mechanizm się połamał.

Pozostało do ogarnięcia:
-wiązka klapy bagażnika
-niedziałający tempomat

MiTo nie jest idealne, ale jeździ bezproblemowo pomimo swojego przebiegu. Ogólnie przebieg MiTo zamyka temat "A nie boisz się, że to się będzie psuć?". Wspomniany przebieg w chwili zakupu to było 218kkm, obecnie około 5kkm więcej. Nie miałem czasu by porobić fotki i opisać. Auto prezentuje się tak:

105.jpg

106.jpg

107.jpg

108.jpg

109.jpg

110.jpg

111.jpg

Ostatnia edycja:
Bardzo, bardzo ładna :) i jeszcze ta skóra!!!

skóra bajokwa, choć na fotkach wygląda na nieco brudną. Najtańszą opcje jaką znalazłem na całkiem niezłe wyczyszczenie to chusteczki do czyszczenia skóry Autolandu, W przypadku białej w mojej CHRec naprawdę robiły robote

Fajny kolor i ładne wnętrze :)
No i moc odpowiednia :D

Bardzo ładny egzemplarz [emoji3]

skóra bajokwa, choć na fotkach wygląda na nieco brudną. Najtańszą opcje jaką znalazłem na całkiem niezłe wyczyszczenie to chusteczki do czyszczenia skóry Autolandu, W przypadku białej w mojej CHRec naprawdę robiły robote

Skora czysta i nawet w bardzo dobrym stanie jak na przebieg. Jedynie boczek na fotelu kierowcy jest delikatnie przetarty. Na zdjeciach moze wydawac sie brudna miejscami ze wzgledu na swiatlo i cienie :)

Dziś miałem chwilę czasu by przyjrzeć się usterce tempomatu. Problem polegał na tym, że włączenie tempomatu nie powodowało nic poza zapaleniem się kontrolki. Tempomat nie utrzymywał prędkości ani nie zgłaszał żadnych błędów. Nad pedałami widać czujnik wciśnięcia sprzęgła (żółty element nad pedałem na 1 zdjęciu). Czujnik jest przepychany pedałem wgłąb, w stronę grodzi przy wciskaniu sprzęgła. Czujnik powinien być odbijany sprężyną po wciśnięciu, ale zostawał w pozycji wciśniętej (jak na zdjęciu 2). Najpierw zrobiłem prowizoryczny test czy przymocowanie tego żółtego elementu do pedała rozwiąże problem - skleiłem go taśmą tak by ruch powrotny pedała ciągnął element czujnika. Zadziałało, ale taśma szeleściła podczas ruchów pedała i już w trakcie testów zaczęła się odklejać. Finalnie zostało naprawione tak jak widać na zdjęciu 3 - 2 tytyrytki załatwiły sprawę i pracują bez żadnych odgłosów.

1:
168.jpg

2:
169.jpg

3:
170.jpg

Ostatnia edycja:
Nie ma fotek.

Bardzo fajna sztuka i dobrze utrzymana.!!!
Gratuluje...
Tak trzymaj...;)

Mito to bezproblemowe auto :)

Na początku stycznia zmiana po 10k km przebiegu od ostatniej wymiany:
olej Motul X-Clean 8100 5W-40
filtr oleju MANN HU 713/1 x
filtr powietrza MANN C 21 106

Później wymiana końcówek drążków kierowniczych, bo gumy popękały na nich. Końcówki TRW. Po wymianie zbieżność.

Niedawno jeszcze wymiana termostatu i płynu chłodniczego. Termostat padł i auto się nie nagrzewało do temperatury pracy.

I MiTo toczy się dalej :)

Amortyzatory
Powrót