Naszła mnie myśl o zakupie powyższego modelu i mam w związku z tym parę pytań do bardziej doświadczonych w temacie kolegówUżyłem opcji szukaj ale niestety wyszukiwarka na tym forum jest TRA GI CZNA więc nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania chociaż trochę tematów przeczytałem.
Przeglądam sobie ostatnimi czasy Allegro u szukam jakiejś ciekawej Alfy ale z przykrością zauważyłem że 75tki tak samo jak 155 już dawno uległy biodegradacjiSpidery są trochę za drogie. Mój wzrok skierował się więc na najmocniejszą wersję 156 czyli 2.5 V6 ( o GTA nie myślę w ogóle ). Mam zarówno miłe jak i bardzo złe skojarzenia z tym modelem. Zakupiliśmy kiedyś dla mojej mamy 6 letnią bezwypadkową 1.9 JTD z symbolicznym przebiegiem która poszła na sprzedaż po pierwszym serwisie kiedy zobaczyłem jej podłogę... Przy zakupie nawet do głowy mi nie przyszło żeby sprawdzać czy 6 letni samochód z przebiegiem 120tyś może mieć rdzę na podwoziu.. ona miała już takie dziury że można było wsadzać palce :/ Jednakże jeździło mi się tym samochodem bardzo dobrze a jego design zawsze do mnie przemawiał.
Oglądałem dzisiaj jedną sztukę z 1998 roku która O DZIWO miała calutką podłogę i znikome ilości rdzy od spodu. Chociaż nie zajrzałem jeszcze pod nakładki progowe. Największe ogniska korozji znalazłem na dole tylnych nadkoli przy progu:
Z rzeczy mechanicznych hamulce i zawieszenie niema luzów aczkolwiek amortyzatory nadają się do wymiany bo samochód prowadzi się jak ponton w porównaniu do wspomnianego wcześniej JTD. Zauważyłem wyciek spod miski olejowej - jest go więcej na łączeniu ze skrzynią oraz jakby spod filtra oleju który wygląda na nowy. Czy naprawa tego jest skomplikowana albo kosztowana ? Większość prac chce przeprowadzać sam, mam w tym trochę doświadczenia.
Ostatnią rzeczą jest temperatura która na postoju przechodziła za połowę ale później zbijał ją wiatrak:
Czy one tak mają ? Pamiętam z JTD że też strzałka nie trzymała się idealnie prosto i działała jakoś skokowo pomimo wymiany termostatu.
Będe wdzięczny za jakieś linki z forum gdzie można poczytać o usterkach tego silnika i rzeczach na które warto zwrócić uwagę.
Samochodu szukam jako drugiego na weekendy i wieczorne przejażdżki tylko sam nie wiem czy jest sens pchać się w Alfę która niestety na wartości nie zyskuje a rdzewieje w tempie zastraszającym