-
gt ciągle domyka szybe
witam,
pisze z dosc nietypowym problemem z jakim borykam się ostatni czasy..
mianowicie od 3 dni szyba pasażera nie działa, nie reaguje na guzik itp, i co najgorsze ciągle się domyka (może inaczej.. próbuje się domykać) niezależnie od tego czy jestem w aucie czy jest odpalone czy stoi przez noc.. ciągle słychać jak mechanizm próbuje domknąć szybę..
problem jest z tym ze ostatnio jak auto postało 2 dni to rozładowało mi to aku :(
co można zaradzić? zakładam ze mechanizm działa skoro ciągle chce domykać szybę, może rozkręcić boczek wszystko obejrzeć itp?
pozdrawiam
karu
-
A "guziczek" albo ten styk pod nim nie zawiesil sie czasem w takiej pozycji ze caly czas jest jakby wcisniety?
Sprawdz moze oba przyciski od tej szyby
Aha- oczywiscie to tylko domysly bo rownie dobrze problemem moze byc sama elektryka
-
Wygląda to tak jakby przekaźnik w centralce sterującej Ci się zapiekł, przez co napięcie cały czas jest podawane na silniczek. Przede wszystkim odepnij wtyczke od silniczka żeby się nie spalił. Jeśli potrafisz to wylutuj przekaźnik który znajduje się w centralce i sprawdź go na stole - rezystancje styków itd. Możesz też sprawdzić czy nie jest on na stałe wysterowany... Mozesz też podmienić centralkę na inną - jeśli masz skąd pożyczyć.
-
-
Ja bym zaczął od odpięcia aku (tak dla pewności) i odpięcia panelu sterowania szybami. Wyjmij go i rozbierz- chodzi mi o rozdzielenie płytki od plastikowej obudowy. Może jest tak jak mówi Bocian ten "patyczek", który łączy sam przycisk z płytką elektryczną się zaciął i ciągle próbuje podnosić szybę
-
dzieki wszystkim za wypowiedzi, przez weekend mnie nie bylo ale zaraz sie za to zabieram, zobaczymy co mozna zrobić, jezeli nie uda sie naprawic samemu to wypne mechanizm żeby nie zjadał aku i oddam do elekryka.