Witam, mam taki problem ze swoją alfą że przy zimnym silniku jest mała moc, nie potrafi wejść na normalne obroty, jest tak jakby zmulona, jak pochodzi jakieś 15 min i nagrzeje się do temperatury około 60 stopni to problem mija. Proszę o pomoc.
Printable View
Witam, mam taki problem ze swoją alfą że przy zimnym silniku jest mała moc, nie potrafi wejść na normalne obroty, jest tak jakby zmulona, jak pochodzi jakieś 15 min i nagrzeje się do temperatury około 60 stopni to problem mija. Proszę o pomoc.
normalne obroty to według ciebie jakie??
deptam i daje maksymalnie od 3 do 3,5 tys obrotów i wchodzą wolno te obroty... tak jakby się dławił, p piskach opon mogę zapomnieć :rolleyes:
- - - Updated - - -
czujnik temperatury - nie sądzę ponieważ wydaję mi się że pokazuje dobrze, chyba że są dwa?, może rzeczywiście świece ponieważ nie wymieniałem ich od początku jej posiadania, czyli od 5 lat z przebiegiem ponad 100 tyś - wstyd :o
- - - Updated - - -
mam jeszcze pytanie, czy to może być termostat? silnik ma małe obroty do temperatury około 58-60 stopni, później problem mija i wchodzi na normalne obroty, temperatura silnika po dłuższej jeździe dochodzi do 80 stopni...
- - - Updated - - -
nie świeci się lub nie mruga kontrolka z świec żarowych - na pewno to świece?
Sprawdź MES-em jaka temperaturę podaje czujnik temperatury powietrza na przepływomierzu. Zobacz jak jest temperatura cieczy.
A świece do chwili jak mają rezystancję w granicy widełek, to błędu nie będzie http://www.conmir.pl/?p=111
Termostat wygląda na... mający już swoje najlepsze lata za sobą. O ile w ogóle działa.
Sprawa załatwiona - po wymianie przepływomierza moc wróciła, okazało się jednak że temperatura wacha się pomiędzy 70 do max 80 stopni, diagnoza - termostat do wymiany. @sdero jesteś mistrz !!! DZIĘKI ZA PORADY
Za mistrzowskie porady klikaj podziękowanie za post i punkty reputacji :)