Cześć,
Czy ktoś rozpatrywał różnice w średnicach baranów pomiędzy poszczególnymi wersjami silników dwunastozaworowych? Jak to wygląda w 'zwykłej' 3.0 12v, a jak w turbo czy też qv?
Printable View
Cześć,
Czy ktoś rozpatrywał różnice w średnicach baranów pomiędzy poszczególnymi wersjami silników dwunastozaworowych? Jak to wygląda w 'zwykłej' 3.0 12v, a jak w turbo czy też qv?
Nie pamiętam wymiarów ale porównywałem 5 rodzajów;
164 3.0 12v - najmniejsze .....
164 3.0 12vQV - większe - (takie jak w 3.0 24v) - inne wtryski ...701
164 3.0 24v - większe - takie jak w 12v QV - inne wtryski .... 702
164 3.0 24v Q4- największe - takie jak w GTA - nie pamiętam teraz
- - - Updated - - -
w 2.0 Turbo trzeba by porównać będą - krótsze - prawdopodobnie
Pytam, ponieważ w 75 kolektor ma wewnętrzną średnicę 34 mm ;-) zewnetrzna 42, także trochę porzeźbić można. Pytanie, czy warto, jeśli najmniejszy kolektor w 164 ma większą średnicę od tego...
w q4 na ori dolocie przy silniku 3.2 i przelotowym wydechu brakowało powietrza na seryjnym filtrze powietrza wiec założyłem stożek i się poprawiło , natomiast powyżej 5000 obr/min go dławiło, wymieniłem pompę paliwo z ciś 3.2 na 4.1 i zagrało , ale jeszcze się mułowato zachowywała 164 , wymieniłem wtryski na te z gta i porażka , wróciłem do starych wtrysków original tyle że nowych i bawię się kompem aż znajdę idealne zestrojenie , testowałem na próbę na hamowni drogowej tzn. cz. na kołach i komp i testy pokazują od 250 - 280 KM , przy max mocy potrafi się przydławić - szukam dalej przyczyny. Jak będziesz zmieniał dolot to się przygotuj na niezłą zabawę i czasochłonna.
Spokojnie, dolot to tylko pierwszy etap prac. Na koniec wleci komputer standalone, w rurę wsadzi się sondę i będzie to wystrojone ładnie. Co do dławienia - nie musiał to być brak powietrza, tylko właśnie skoki afr (nie wystrojone mapy wtryskiwaczy pod nowe parametry pracy). Miałem tak w turbo gdy mapy miałem jeszcze prymitywne i afr szalał podczas jazdy. Generalnie, dzisiaj trochę porzeźbiłem puszkę, będę miał czas i narzędzia, zabiorę się za resztę dolotu. Wtryski mam nadzieję, że na początek wystarczą.
ja do siebie planuje zalozyc 2 glowice z 3.0 ... sprawdzalem ... maja wieksze otwory przeplywu powietrza.. turbo bedzie lepiej pompowac .. blok zostanie stary..