-
Syczenie z przepustnicy
Witam
Koledzy kto potrafi mi wytłumaczyc dziwne zjawisk, które dzisiaj zaobserwowałem w mojej niuni. Zaraz po zgaszeniu silnika wziąłem się za czyszczenie filtra powietrza. Zdjąłem tłumik szmerów ssania i przyłożyłem przypadkowo ucho do przepustnicy i słysze lekkie syczenie, równe, miarowe jakby cos się ulatniało delikatnie. Zgłupiałem...zdjąłem kleme bo myślałem, że przepustnica brzęczy po zgaszeniu ale syczy nadal. Odłaczyłem filtr ciekłego lpg bo mówie może gaz popuszcza do kolektora ale nadal syczy odłaczyłem równiez wężyk podciśnienia od parownika, odkręciłem korek układu chłodzenia i nadal syczy. Jakby gdzies ciśnienie uciekało. Co to jest? Skąd ten syk? Czy to normalne?
-
Chyba trudno będzie coś "strzelić". Pozostaje Ci po kolei wszystko odpinać. W dolocie masz wiele wężyków. Ja osobiście nie obsłuchiwałem tak wnikliwie przepustnicy. A stojąc przed silnikiem nic u mnie nie słychać.
-
A klima? Nagrzewnica jest nieopodal, nie wiem dokładnie gdzie biegną węże od klimy, ale chyba gdzieś w pobliżu. Może się rozszczelniła?
No i jest jeszcze odma - jeżeli silnik (olej) był gorący, to może taki daje dźwięk?
-
A widzisz i to pewnie odma bo to przy samej przepustnicy. Klima pusta więc nie:) A nagrzewnica nie bo odkręcilem zbiorniczek.
- - - Updated - - -
A odpiąłem już chyba wszystko. Niby korek od oleju tez ale może gdzieś cisnienie z goracego silnika faktycznie schodzić. Jak auto ma założony dolot to nie słychac.
-
u mnie jak zaplon jest wlaczony, a silnik zgaszony to slysze jak mruczy przepustnica. jakby robila test
-
A to tak tez mam ale to ona mruuuuczy:) Ale moja sssyczy po odłaczeniu aku:)
-
Napewno to z przepustnicy? Z tego co dobrze pamiętam nieopodal jest zbiorniczek od płynu chłodniczego?
Syczy na zimnym silniku czy po jakiejś dłóższej jeździe??
Moze to stamtąd ciśnienie się ulatnia?
-
Odłącz przewód od serwa. Syczenie ustanie.
-
Zbiorniczek nie bo odkręciłem korek więc cisnienia nie było. Na pewno z przepustnicy? Od serwa hamulcowego?
-
Ale panowie wymyślacie Jak wiadomo po zgaszeniu silnika nie wszystkie zawory są idealnie zamknięte albo idealnie otwarte Nie które zawory dotykają tylko delikatnie przylgni I skoro tłok zaczął delikatnie cykl sprężania a zawór jest delikatnie nie domknięty to właśnie słychać takie syczenie