-
Centralka airbag
Witam, mam pytanie. Czy koniecznie trzeba centralke wymieniać przy takim błędzie ?.
w którym miejscu szukać centralki by sprawdzić czy nie posiada zwarcia i itp ?.
Co może być przyczyną ?
Link do fiat ecu scan
http://www.fotoszok.pl/show.php/1950...ralka.jpg.html
-
Jeśli dobrze pamiętam to dawno był cały temat poświęcony temu problemowi założony przez kolegę bubu321.
Ale chyba już go nie będzie po ostatniej awarii na forum.
Pamiętam, że kolega bubu321 naprawił centralkę po błędzie wewnętrznym 01, ale sprawa nie jest prosta i dla laików pozostaje w praktyce wymiana na inną.
-
właśnie naszukałem się, no i szczerze nic nie ma, są stare tematy, które i tak nic mi nie mówią. Ja lubię elektronikę więc szkoda że nie ma poradnika.
jutro zabieram się za to. może wystarczy zresetować ECU zobaczymy
-
Popytaj kolegę bubu - na pewno coś doradzi.
Z tego, co pamiętam to rozbierał centralkę, żeby ją naprawić, ale może teraz już są jakieś programy, które to robią przez złącze.
Jeśli myślisz o resecie ECU silnika to na centralkę airbag raczej nie za bardzo pomoże.
-
Ja też miałem błąd wewnętrzny, którego nie można było skasować. Proponuję wymianę, znajdziesz używkę, ja za swoją dałem 60zł. Sprawdź tylko numer centralki, jaki potrzebujesz.
-
- dla centralki airbag tutoriala nie będzie.
- to zbyt newralgiczne urzadzenie ale cena używanych jest dość przystępna.
-
Więc, nic nie da sie zrobić. Wymontowałem całą centralkę, i mam numer
Sterownik numer "60658010"
Ewentualnie bubu prosił bym Cie o taką informacje czy inne numery centralek też podejdą do mnie
Poduszki "Alldied MY97 Airbag (2F-2P-2L-I-S)
Teraz pytanie do osób które posiadają taką sprawną to kupie pisać do mnie :)
-
- a nie lepiej dać ogłoszenie w dziale bazar, dodatkowo.
-
Temat wstawiony, a czy inna centralka podejdzie o innym numerze ? czy coś ?
-
miałem ten problem, podajże że na forum 147 jest więcej na ten temat. Ja wymieniłem na "nową" po modernizacji, czyli nie z początku produkcji tylko po 2 / 3 latach produkcji. Na początku próbowałem naprawić centralkę u magika który naprawia, co się udało. Niestety po około tygodniu błąd się powtórzył----> kupiłem nową bo co tydzień 50zł to nie jest dobry biznes.
jest tu link do forum: http://www.forum.alfaholicy.org/147/...ml#post1279460
- - - Updated - - -
Widzę że jesteś z Rzeszowa .... centralkę naprawiał mi gość AUTO-TECH ul.WSPOLNA 4, ale tak jak pisałem wyżej nie opłaca się bo nie było rękojmi bo usługa obejmowała tylko usunięcie usterki.