-
Problem z ECU oraz Immo
Panowie od około tygodnia mam problem z moim autkiem Fiat Bravo 2.0 Mjet (wiem że nie 159 ale silnik i ecu chyba te same) auto jest po sofcie i usunięciu EGR u Cinka:
Na początku miałem objaw problemów z Immo tzn nie gasła mi kłódka od kluczyka, przez co nie szło odpalić auta. Odpalenie awaryjne z karty kodowej działało. Mechanik powiedział mi że może być problem z antenką od immo więc kupiłem ją i wymieniłem. Niestety problem nadal pozostał i doszedł niestety kolejny.
Obecny problem wygląda tak:
Auto rano potrafi odpalić bez problemu kontrolki się zapalają, niestety po odpaleniu wywala mi check engine nie ma żadnego trybu awaryjnego itd. Z kolei kolejnego dnia lub kilka godzin później po przekręceniu kluczyka kontrolki się zapalają ale nie zapala się w ogóle kontrolka "check engine". Przez co wywala błąd komunikacji z ECU po podłączeniu Fesa i auto kręci ale nie odpali.
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...014/03/167.jpg
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...014/03/168.jpg
Nie patrzcie na błąd aku i filtra bo je rozłączyłem i skasowałem w Fesie nie zrobiłem screena bez nich.
Rozłączałem wtyczki od ECU bo myślałem że może jakiś pin się źle wpięty czy coś, ale poprawy brak. Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki i wszystko jest w porządku. Na sobotę umówiłem się z Jacą z Autexu i podłączymy auto pod Examiner.
Auto obecnie stoi w garażu i czeka na diagnozę usterki. Na dniach postaram się podrzucić zdjęcie z nr ECU.
-
Miałem coś podobnego. Wykasuj błędy i wstaw te które powrócą.
-
To są screeny tych błędów które się powtarzają cały czas P1606, U0426, U1600, U1701. Te błędy wywalają po każdorazowym kasowaniu.
Jutro podepnę jeszcze raz FESa i zobaczymy czy jakieś zmiany od stania naszły go. Śmieszne trochę jest że auto stoi u znajomego w garażu i pali od momentu postawienia za 1 razem każdego następnego dnia. Tak mi znajomy przekazał u którego auto stoi.
-
Jak dla mnie to ewidentnie kwestia kontaktowa. Może być również zbierająca się gdzieś wilgoć (odpalenia w garażu na to sugeruje). Niestety na odległość nie jestem w stanie wiecej pomóc. Sprawdź sobie połączenia body-ecu.
-
Odświeżam po długiej walce w końcu zaleziono przyczynę okazało się padnięte ECU i teraz mam pytanie. Dzwoniłem do Ko Car tychy i mówili że jak odeślę im swój sterownik to zgrają mi softa z modami do nowego ECU bo przez telefon powiedzieli mi że po objawach moje ECU nie nadaje się już do naprawy. Pytanie czy po wgraniu owego softa do nowego ECU i zaprogramowaniu go pod auto wszystko zadziała jak powinno czy w przypadku wyciętego DPF trzeba coś odlutować w ECU (tak mi powiedział elektronik że coś było wylutowane, tylko nie pamiętam czy w ECU czy na jakiejś wiązce). Sterownik to EDC16.
-
Jak przegrają zawartość to mody i dpf zostaną.. Chyba że masz emulator dpfu w co wątpie.
Ogólnie to podmianę ecu zrobi ci każdy ogarnięty tuner. Znajdź sobie tylko sterownik odpowiedni. KoCar ma niezłe ceny więc sporo możesz zaoszczędzić :)
Jak ecu ci padło to pewnie przez rozhermetyzowanie.. co jest raczej rzadkie..
Powodzenia
-
- a nie przez mod u tunera ?