Koledzy przestało mi działać oświetlenie zegarów o temp paliwa i zegarek, tak porostu nagle ? Co się mogło stać i gdzie szukać ?
Alfa to 2001 rocznik 1.9 jtd 115 koni
Printable View
Koledzy przestało mi działać oświetlenie zegarów o temp paliwa i zegarek, tak porostu nagle ? Co się mogło stać i gdzie szukać ?
Alfa to 2001 rocznik 1.9 jtd 115 koni
Bezpieczniki i styk za zegarami do sprawdzenia
OK dzięki a jakbyś mógl powiedzieć jakie bezpieczniki :D
Dodano po 7 minutes:
Tyle że tylko te środowe nie świecą , te drugie normalnie i panel klimy też
Podświetlenie zegarów jest wykonane za pomocą taki małych żaróweczek, u mnie na stacji koszt ~0,70 gr, bodajże to 1,2w 12v
http://p.alejka.pl/i2/p_new/37/57/za...2w-24v_0_b.jpg -> Dokładnie takie
Wymiana? Banalna, pod warunkiem że masz trochę zdolności manualnych, śrubokręt krzyżak i imbus. Żaróweczki są mocowane w plastikowych uchwytach które się wykręca ćwierć obrotem hehe jeżeli to można tak ująć, wyciąga żarówkę i wciska nową.
W skrócie demontujesz: (wersja przed liftem!!)
1' mieszek, pod nim znajdziesz 5 śrub
2' pokrętła klimy nawiewu - wyciągasz je używając trochę więcej siły
3' radio - otaczają je dwie krzyżakowe śrubki 2 imbusy
4' popielniczka 2 krzyżaki
5' za popielniczką 2 krzyżaki
6' zegary są na jednym panelu tam są chyba 4 krzyżaki,
7' Wyciągasz panel, zaczynając od dołu bo u góry są zatrzaski
8' Jak odepniesz kostki od zegarów, to nie przekręcaj zapłonu, bo zrobią się błędy np nie lampka od temperatury nie działa.
Jakaś godzina a jak zna się temat 30 minut, od razu odradzam montaż ledów zamiast żarówek, kolor podświetlenia jest brzydki i wskazówki nie świecą na ładny czerwony kolor tylko ledwo widoczny blady. Wygląda to źle. Jak masz jeszcze jakieś pytania, to śmiało nie dalej jak 2 tygodnie temu rozłożyłem cały środek bo żarówki zrobiły akcje "znicz" :)
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=128826&stc=1
Ja zmieniłem wszystkie na nowe i taki efekt wyszedł.
Bezpiecznik raczej odpada, spróbuj zdemontować i sprawdzić styki, jeżeli nie pomoże to mogło coś paść w elektronice zegarów lub wiązce.
Raczej to przepalona żarówka. W moim przypadku spaliła się żarówka od temperatury, zanim dojechałem do domu spaliła się od zegarka, świeciło tylko podświetlenie poziomu paliwa.
Jednak żarówy popaliło :D dzięki koledzy za pomoc :D gdybym wiedział że to wszystko się w 15min rozbiera to bym sprawdził dawno :D