Koledzy przestało mi działać oświetlenie zegarów o temp paliwa i zegarek, tak porostu nagle ? Co się mogło stać i gdzie szukać ?
Alfa to 2001 rocznik 1.9 jtd 115 koni
Koledzy przestało mi działać oświetlenie zegarów o temp paliwa i zegarek, tak porostu nagle ? Co się mogło stać i gdzie szukać ?
Alfa to 2001 rocznik 1.9 jtd 115 koni
Bezpieczniki i styk za zegarami do sprawdzenia
OK dzięki a jakbyś mógl powiedzieć jakie bezpieczniki
Dodano po 7 minutes:
Tyle że tylko te środowe nie świecą , te drugie normalnie i panel klimy też
Ostatnio edytowane przez maxiking ; 19-04-2014 o 16:08 Powód: Dodano
Podświetlenie zegarów jest wykonane za pomocą taki małych żaróweczek, u mnie na stacji koszt ~0,70 gr, bodajże to 1,2w 12v
http://p.alejka.pl/i2/p_new/37/57/za...2w-24v_0_b.jpg -> Dokładnie takie
Wymiana? Banalna, pod warunkiem że masz trochę zdolności manualnych, śrubokręt krzyżak i imbus. Żaróweczki są mocowane w plastikowych uchwytach które się wykręca ćwierć obrotem hehe jeżeli to można tak ująć, wyciąga żarówkę i wciska nową.
W skrócie demontujesz: (wersja przed liftem!!)
1' mieszek, pod nim znajdziesz 5 śrub
2' pokrętła klimy nawiewu - wyciągasz je używając trochę więcej siły
3' radio - otaczają je dwie krzyżakowe śrubki 2 imbusy
4' popielniczka 2 krzyżaki
5' za popielniczką 2 krzyżaki
6' zegary są na jednym panelu tam są chyba 4 krzyżaki,
7' Wyciągasz panel, zaczynając od dołu bo u góry są zatrzaski
8' Jak odepniesz kostki od zegarów, to nie przekręcaj zapłonu, bo zrobią się błędy np nie lampka od temperatury nie działa.
Jakaś godzina a jak zna się temat 30 minut, od razu odradzam montaż ledów zamiast żarówek, kolor podświetlenia jest brzydki i wskazówki nie świecą na ładny czerwony kolor tylko ledwo widoczny blady. Wygląda to źle. Jak masz jeszcze jakieś pytania, to śmiało nie dalej jak 2 tygodnie temu rozłożyłem cały środek bo żarówki zrobiły akcje "znicz"
Ja zmieniłem wszystkie na nowe i taki efekt wyszedł.
Alfa Romeo 156 2.0 TwinSpark 1999 M.1.5.5
Bezpiecznik raczej odpada, spróbuj zdemontować i sprawdzić styki, jeżeli nie pomoże to mogło coś paść w elektronice zegarów lub wiązce.
Raczej to przepalona żarówka. W moim przypadku spaliła się żarówka od temperatury, zanim dojechałem do domu spaliła się od zegarka, świeciło tylko podświetlenie poziomu paliwa.
Alfa Romeo 156 2.0 TwinSpark 1999 M.1.5.5
Jednak żarówy popaliłodzięki koledzy za pomoc
gdybym wiedział że to wszystko się w 15min rozbiera to bym sprawdził dawno
![]()