-
Szarpanie 2,4
Witam.Przerobiłem szukajkę ale nie znalazłem,choć wątek się przewija.
Przy równej jeździe w zakresie 1700-2100 obrotów szarpie delikatnie autem,później jest oki,tylko w takim zakresie na 5 czy 6 biegi szarpie.
Czy ktoś miał coś takiego i wyleczył auto z tego?
Pozdrawiam
-
zazwyczaj w takich przypadkach podłączamy samochód do komputera i sprawdzamy błędy, po sprawdzeniu dopiero piszemy/pytamy.
-
Niestety,ale żadnych błędów nie ma.Egr zaślepiony.Od tego zacząłem.Jedyny błąd jaki się pojawia-zawór egr-zapamiętany,ale nie aktywny-mam silnik 136 km.
-
Ale przy schodzeniu z obrotów szarpie czy przy wchodzeniu na obroty?? Jak przy schodzeniu to obstawiam dwumas.
-
-
Szarpie przy równej jeździe...np.1900-6 bieg i kica sobie jak zajączek,Nie jest to zbyt mocne szarpanie,aczkolwiek odczuwalne.
-
Udało się znaleźć koledze przyczynę tego poszarpywania?
-
Niestety NIE.Fajnie chodzi,odpala,oleju nie bierze,filtry wymienione,czujnik wału też a dalej poszarpuje 0d około 1700-do 2200.I nijak nie wiem czemu.Żrobiłem na niej 12kkm i czasami wkurza mnie ale nie wiem,co może być przyczyną.
-
Przecież przyczyna jest oczywista - turbina, a w zasadzie jej kultura pracy. Turbo wstaje od około 1700 obr/min i jak auto jest eksploatowane głownie w mieście i na krótkich odcinkach to tak właśnie się zamula. Dzięki temu że to JTD a nie JTDm to komp nie wywala błędów i można tak jeździć ale, żeby pozbyć się tego problemu należy używać silnika ;) i pociągnąć go regularnie pod 4 tys. obr. Warto do tego zapodać coś na przeczyszczenie wtrysków i regularnie stosować olej do dwusuwów; o paliwie ze sprawdzonych źródeł nawet nie wspomnę. Czyszczenie ręczne turbiny, domowe odradzam bo można ją rozruszać bezinwazyjnie.
Nie zamulajcie tych silników bo szkoda - osobiście preferuję basowy dźwięk wkręconego wysoko 10v od 20v bo tego drugiego to prawie nie słychać ;).
-
Turbina raczej odpada.A te 12 kkm to zrobiłem w 2 m-ce.80% w trasie i nierzadko ponad 200km/h.Auto nie jest zamulone raczej.Do wtrysków dodaje dobre środki.Chociaż hug go wie.Może i turbina siada.Mimo,że oleju od zmiany do zmiany nie dolałem.