-
Brak mocy 1,9 JTD 115 KM
Panowie,
dzisiaj rano, jak co dzień, odpaliłem Alfę, przejechałem kawałek (2-3 km) , stanąłem i w oczekiwaniu na pasażera wyłączyłem silnik. Po jakiś 5 minutach odpaliłem i w ogóle nie miałem mocy. Auto nie dało rady ruszyć dopóki nie wkręciłem go na jakieś 3 tys obrotów (auto stało pod minimalnym wzniesieniem). Wkręcenie na obroty na luzie trwało bardzo długo. Nie było żadnych błędów na kompie, nic nie kopciło. Nie było żadnych innych niepokojących objawów. Wyłączyłem silnik, po chwili włączyłem i to samo. Znowu wyłączenie silnika, włączenie po chwili i wszystko wróciło do normy. W drodze do pracy, po kilkunastu kilometrach, (w czasie jazdy) poczułem drastyczny spadek mocy (było lekko pod górkę), na szczęście szybko minął i potem już wszystko było oki.
Macie jakieś pomysły, co to może być? Mam nadzieję, że nic poważnego...
Pozdrawiam
-
Miałem tak kiedyś w swojej Ali pomogło czyszczenie egr-a, kolektora, ja akurat jeszcze wtedy miałem problem z klapami wirowymi ale u Ciebie chyba ich nie ma.
-
-
Jeśli to EGR, to czy doraźnie (przed porządnym przeczyszczeniem) pomoże mu przegonienie na wysokich obrotach przez kilka/kilkanascie minut?
-
Raczej nie, jak masz zasyfiony i iglica nie pracuje to nic mu nie pomoże tylko czyszczenie. Jeszcze możesz mieć padnięty elektromagnes ale wtedy miałbyś błąd na kompie.
-
Kup zaślepkę EGR (blaszkę) i zamknij dopływ spalin. U ciebie będzie pełna zaślepka, bez otworów. Niech się silnik cieszy świeżym powietrzem ;)
-
Ale czy zapchany EGR nie spowodowałby dymienia na czarno? Ja niczego takiego nie zaobserwowałem, a patrzyłem uważnie.
-
-
Jak ja miałem problemy z egr-em i kolektorem czasami nie wiadomo dlaczego odbijało Ali i nawet ze skrzyżowania nie mogłem ruszyć jakby nie reagowała na gaz, powolutku narastały obroty aż do 2k i dostawała kopa. Po czyszczeniu egr-a plus uporanie się z kolektorem i po problemie.
-
Po pierwsze sprawdz overbost przewody z niego wychodzace sprawdz reakcje gruchy i zobacz czy niemasz gdzies przetartego przewodu turbo-ic ic-kolektor tak jak wyzej zaslep egr a najlepiej jak podepniesz pod kompa i sprawdzisz wykresy z masa powietrza bo skoro dymi to mozliwe ze przeplywka ci nawala.
Pozdrawiam