Kontrolka ABS/EBD-błąd C1276
Witam
Odkąd zakupiłem Alfę cały czas mam problem z kontrolką ABS/EBD. Włączają się praktycznie podczas każdej jazdy, raz zaraz po odpaleniu a czasami trochę później. Czasami się zdarzy, że błąd w ogóle nie wyskoczy danego dnia. Poprzedni właściciel robił w tym kierunku:
- wymieniał centralkę ABS (czarna skrzynka przykręcona na pompie ABS) - nie pomogło
- wymienił czujnik pedału hamulca - nie pomogło
- wymiana bezpiecznika ABS, nie pomogło
Później okazało się, że miał problem z masą i poprowadził dodatkowy kabel masowy do kostki centralki ABS i problem zniknął.
No, ale jak kupowałem od niego auto to problem jakiś czas temu powrócił i powiedział mi, że to wina akumulatora który jest już mocno wysłużony bo on jeździł na krótkich dystansach tylko i poza tym jest trochę za mały 53AH 540A.
Dzisiaj zakupiłem kabel i podłączyłem się do komputera. Po podłączeniu do ECU ukazał się błąd P0560-Napięcia akumulatora, po podłączeniu do ABS ukazał się błąd C1276 - Przekaźnik elektrozaworów ABS. Błędy wykasowałem i pojechałem się przejechać. Po paru minutach wyskoczyły kontrolki ABS/EBD. Podłączyłem pod kompa i był błąd C1276 natomiast nie było błędu P0560.
Poprzedni właściciel mówił, że wystarczy dać nowy aku i będzie ok. Jak wymieniałem rozrząd to powiedzieli mi, że akumulator nie ma nic do tego więc odpuściłem temat. No, ale dzisiaj jak podłączyłem pod kompa to jednak był błąd P0560-napięcie akumulatora. Nie wiem w jakim kierunku iść, czy teoria ze zbyt słabym akumulatorem może być prawdziwa? Bo jest też pomysł żeby wymienić pompę absu, no, ale cholera wie czy to pomoże. Jakieś pomysły?