-
Klekot i spadek mocy
Witam ponownie :D kolejne pytanie dotyczy klekotu , cykania przy dodawaniu gazu. Jak stoje przy silniku to klekot wydobywa sie z prawej strony przy wtryskach i nie wiem czy to dzwiek z silnika czy z kolektora , wczesniej mechanik dal mi znac ze kolektor nie trzyma sie na wszystkich srubach i trzeba go zaspawac albo skrecic. Klekot raz jest mniejszy , a raz glosniejszy , czy spadek mocy i gorsze zbieranie sie moze byc spowodowane jakas nieszczelnoscia w kolektorze ?
-
witam , spróbuj sobie poruszać tym kolektorem czy się w ogóle rusza, przyspawanie go raczej odpada - lepiej nagwintować nowe otwory. Obstawiam zawory , no chyba, ze kolektor faktycznie sie rusza
;)
-
Sprawdziłem i to raczej nie kolektor , dzisiaj przegazowałem bardziej alfe na drodze i klekot na jakiś czas ustąpił. Ktoś jeszcze się wypowie czy to rzeczywiście zawory i czy to przez nie może występować spadek mocy/mulenie? Jaki jest mniej więcej koszt naprawy/wymiany ?
-
Nawet nieszczelne gumy między kolektorem a głowicą mogą powodować gorsze osiągi. Tak przynajmniej było u mnie w tsie.
-
hmm 16v zawsze będzie cykać dopiero po rozgrzaniu silnika ucichnie bo szklanki są hydrauliczne
-
Rzecz w tym że wcześniej nie było cykania (to jest taki dziwny klekot i słychać że silnik nie burczy agresywnie tak jak powinien) , po rozgrzaniu słychać głośniejszy klekot. Jak się uda to postaram się to nagrać.
-
Tak obstawiałem że to nie kolektor :P To muszą być zawory odkręć kolektor i rzuć okiem jak tam w środku czy czasami nie są przytarte.
-
Na forum nie ma wróżek;) Bez oględzin silnika nikt diagnozy nie postawi. Weź sam spróbuj zlokalizować owe stukanie. Kolektor wydechowy najlepiej sprawdzić na kanale, druga osoba może dodawać gazu. U mniej jak wydmuchało uszczelkę pod kolektorem to było to "pierdzenie" szczególnie przy dodaniu gazu, co było też czuć zbliżając ręke do kolektora, ale i samym zapachem spalin.